Obavijesti

Lifestyle

Komentari 26

Evo zašto punjač nikada ne smije ostati uključen u struju

Evo zašto punjač nikada ne smije ostati uključen u struju

Električna energija u domaćinstvu rasipa se na razne načine. Jedan od njih je i ostavljanje uključenih uređaja koje ne koristimo poput punjača, prijenosnih računala, tableta...

VIDEO

Moderan život ubrzanog tempa ne ostavlja nam mnogo vremena da razmišljamo o štednji i o očuvanju okoliša, ali uz pomoć ovih jednostavnih savjeta uspjet ćete uskladiti obje komponente života, a usput i uštedjeti.

Održavanje hladnjaka i zamrzivača napunjenim može uštedjeti zaista mnogo tijekom godine. To je zato što je puni zamrzivač hladnjaka u stanju bolje regulirati temperaturu nego kada je prazan.

Planet nam umire! Vatra guta pluća svijeta, nitko je ne gasi
Planet nam umire! Vatra guta pluća svijeta, nitko je ne gasi

Ipak, umjesto da pretjerano kupujete hranu, bilo koje prazne prostore u hladnjaku možete napuniti posudama, vrčevima s vodom ili posudama za led.

Ako mislite da će vam ostavljanje uključenog bojlera uštedjeti energiju i novac, griješite. Mnogo je efikasnije i jeftinije uključiti ga samo kada vam zatreba i ugasiti kad završite s tuširanjem.

Također, električni grijači su ujedno i jedan od najvećih potrošača energije. Iako mnogi vjeruju da njihovo korištenje za zagrijavanje jedne ili dvije prostorije može biti jeftinije od uključivanja centralnog grijanja, potrošnja energije je zapravo jednaka zagrijavanju cijelog vašeg doma centralnim grijanjem.

Još jedna prastara pogreška koju ljudi još rade je stavljanje premalo odjeće u perilicu rublja. Ova navika vas zaista može osiromašiti.

Happy housewife woman in laundry room with washing machine

Međutim, jedan od najvećih krivca za rasipanje energije je ostavljanje električnih uređaja uključenih u utičnice dok se ne koriste.

Punjači telefona jedan su od najgorih potrošača energije i mogu vas stajati i do 650 kuna neiskorištene energije godišnje, što iznosi oko 52.500 kuna tijekom cijelog života.

Ostali uređaji koji su glavni krivci za iscrpljivanje energije kada su izvan uporabe su prijenosna računala, tableti i noćne svjetiljke.

Neki će uređaji, poput AC adaptera i dalje telefon napajati energijom čak i kada je baterija potpuno napunjena.

Thinkstock

Iako se ovo možda ne čini velikim problemom kada je u pitanju trošenje energije i novca na račune, cijena se na kraju nagomila kada uzmete u obzir uređaje u cijelom domaćinstvu. Zato je najbolje da ako imate dvojbe, isključite iz utičnice sve uređaje koji se u tom trenutku ne koriste.

Čak i kad je televizija isključena, ona je i dalje spremna za prijem signala s daljinskog upravljača ako je potrebno uključivanje. Potpuno isključivanje iz struje jedini je način da se spriječi potrošnja energije uzalud.

Isto tako, kada sušite odjeću u perilici rublja ili sušilici, ubacite u bubanj i suhi ručnik. To je sjajan način za apsorbiranje viška vlage i tako će sušilica raditi upola manje.

Eko održivost kuća: Japanci grade drvetom za spas okoliša
Eko održivost kuća: Japanci grade drvetom za spas okoliša

Ako vam je u automobilu vruće, spustite prozore ako vozite nižom brzinom ili pojačajte klima uređaj ako vozite manje od 60 km/h. Vožnja s otvorenim prozorima pri brzini od 55 km/h povećava efikasnost goriva za 20 posto, prenosi Mirror.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 26
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith