Obavijesti

Lifestyle

Komentari 22

Fantastičan savjet kako dobro balansirati hormone i rad jetre

Fantastičan savjet kako dobro balansirati hormone i rad jetre
1

Koliko se čovjek stvarno brine o svojoj jetri, organu odgovornom za čišćenje toksina iz tijela? Ako se dosad niste brinuli, sad je pravi trenutak da počnete raditi nešto za sebe

VIDEO

Doktorica Taz Bhatia, profesorica na Sveučilištu Emory nakon dugogodišnjeg rada na integraciji medicine i holističkih učenja, je za piortal MindBodyGreen otkrila recept za koji kaže da je univerzalni borac protiv otrova u tijelu i koji ima fantastičan učinak na rad jetre.

Bhatia objašnjava da je u proučavanju kineske medicine naučila da je jetra najbitniji organ u balansiranju hormona u tijelu. Ako čovjek ima slabu jetru, hormoni u njoj neće moći na odgovarajući način razraditi hranu. Čovjek koji ima masnu jetru će konstano imati problema s razinom inzulina, a jetra koja ima poteškoće u radu može smanjiti razinu potrebnih hormona u tijelu što rezultira neredovitom mjesečnicom, nepolodnošću i sličnim stanjima. 

Ona smatra da je jedna od najvećih slabosti moderne medicine što nije prepoznala jetru kao najvažniji organ za regulaciju hormona u tijelu. A kako bi pravilno radila, jetru se mora pravilno i hraniti. Nevjerojatna je moć regeneracije i iscjeljenja koju čovjek može doslovno staviti u čašu. Bahtia kaže da kad bi bila primorana izabrati samo jedno piće koje bi imalo najviše utjecaja na rad hormona, da bi odabrala svoj zeleni smoothie.

A evo i recepta za zeleni smoothie koji dr. Bhatia prepučuje svojim pacijentima:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zeleni smoothie za zdrave hormone doktorice Taz

  • 1 čaša kelja, špinata, smeđe gorušice ili blitve
  • 2 žlice za juhu svježeg organskog peršina
  • 1 žlica za juhu listova maslačka
  • 1 organska banana
  • pola čaše jagoda ili trešnji (može i smrznutih)
  • 1 žlica za juhu chia sjemenki
  • četvrtina do pola čaše destilirane vode
  • 1 čajna žlica domaćeg meda

Sve sastojke staviti u blender i smiksati.

Zašto baš ovi sastojci su ključni za rad hormona

Zeleno povrće je većini ljudi lakše smiksati i popiti zajedno s voćem, nego jesti samo. Zahvaljujući vlaknima, zeleno povrće u smoothijima pomaže ispirati jetru i probavni sustav, metabolizirajući i vežući na sebe loše nusproizvode hormona.

Kelj sadrži indol-3-karbinol, kemijsku suspstancu koja pomaže metabolizirati estrogen. Također, sadrži kalcij d-glukarat koji metabolizira estrogen i psudjeluje u procesima koji uklanjaju kacerogene i toksične tvari iz organizma. Špinat je bogat magnezijem i željezom, osnovnim mikronutrijentima koji su potrebni za zdrave hormone.

Smeđa gorušica se već tisućama godina koristi u ayurvedskoj medicini kao antioksidans koji se najbolje rješava estrogena iz organizima.

Hrvoje Jelavić/Pixsell

Blitva sadrži veliku količinu antioksidansa, pogotovo luteina, zeaksantina i beta-karotena, koji pomažu jetri u produkciji glutationa, jako moćnog detoksifikatora jetre.

Nakon što ste izabrali tip zelenog povrća koji ćete koristiti u smoothieju, potrebno je izabrati prave začine. Peršin i listovi maslačka su dobro poznati kao bilje koje podržava rad jetre

Peršin sadrži klorofil, folnu kiselinu i beta-karoten koji podupiru jetru i pomažu u proizvodnji hormona. Listovi maslačka služe kao diuretik, pomažući jetri kod uklanjanja toksina koji utječu na hormonsku ravnotežu. Obje od tih biljaka imaju specifičan okus, tako da dodavanje voća i samo kapljice meda pomaže balansirati gorak okus.

- Moje omiljeno voće u zelenim smoothijima obično su trešnje ili jagode. Svježe, organske jagode sadrže jod, mineral koji podržava štitnjaču, a trešnje su bogate flavonoidima, antioksidantima koji podržavaju proizvodnju hormona - kaže dr. Taz.

U smoothie je bitno dodati i chia sjemenke koje su izvodr vlakana, proteina i zdravih masnoća. Zdrave masnoće su ključni sastojak smoothieja jer su one baza proizvodnje hormona estrogena i progesterona. Chia sjemenke se mogu zamjeniti čajnom žličicom kokosovog ulja.

I na kraju, dodajte vodu i bananu kako bi se svi gore navedeni sastojci spojili u napitak gustoće po vašem ukusu.

Nabrojani sastojci zelenog smoothija su osnova, bez koje napitak nema učinka na hormone. Ali, što se tiče dodavanja sastojaka, slobodno je igrati se s okusima pa, na primjer, dodati - različito zeleno povrće, voće ili začinek ako bi svatko pronašao svoj omiljeni okus.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru