Obavijesti

Lifestyle

Komentari 188

Fantastični burgeri na jednom mjestu - i dobili smo recepte!

Fantastični burgeri na jednom mjestu - i dobili smo recepte!
1

Barovi na burger festivalu na zagrebačkom Sttrossmayerovom trgu koriste samo najbolje sastojke, a osim vrhunskih mesnih možete probati i riblje i vege burgere

VIDEO

Na Zagreb Burger Festivalu powered by Heinz na Strossmayerovu trgu do 24. rujna možete isprobati burgere 12 barova iz cijele Hrvatske.

- Kod pripreme burgera najvažniji je odabir mesa. Zamolite mesara da vam odabere kvalitetnije meso koje je kombinacija manje i više masnih komada. Obavezno ga je očistiti od žilica i tetiva te ga grubo samljeti samo jednom. Začinite meso netom prije pečenja i često ga okrećite na jakoj vatri. Kad je 2/3 pečeno, stavite na slabiju vatru i pustite da se meso ‘odmori’ kako bi bilo što sočnije - savjetuje chef Marin Medak iz zagrebačkog bistroa RougeMarin, koji je pokrenuo trend burgera.

Dodaje da bi se luk trebao držati u otopini vode, soli i šećera kako ne bi bio pretežak, a pecivo je obavezno prepeći prije posluživanja kako ne bi upilo umake.

I u zagrebačkom Submarineu svaki je korak u pripremi točno određen – meka i putrasta domaća peciva tostiraju se kako ne bi upijala sokove mesa i umaka te kako bi se osigurala njihova rahlost. Iz lokalnog uzgoja 100% junetina peče se medium rare. Cilj je dobiti hrskavu koricu, a istodobno sačuvati sočnost i bogatstvo vrhunskog mesa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Vrlo je važno da se ono ne isuši ili prepeče. Solju i paprom treba začiniti samo vanjski dio pljeskavice. Sir se na meso postavlja kad je još na grillu, dok se sir i meso u potpunosti ne povežu.

U dubrovačkom restoranu Barba čekaju vas pak jadranska priča i riblji burgeri. 

- Naš burger od hobotnice prvi je takav u Hrvatskoj. Radio sam na realizaciji ideje s dva prijatelja kuhara oko dva mjeseca dok nisam uspio dobiti kompaktnu cjelinu za pečenje. Burger od hobotnice radi se slično kao klasični burger. Prvo kuhamo hobotnicu, pa je usitnimo na male komade, kao kad radite polpete ili pljeskavice. Tad se dodaje još sastojaka, poput jajeta, začina poput ružmarina, kapule, soli i papra, da se dobije kompaktna cjelina za pečenje. Kad skuhamo hobotnicu, odmah je stavljamo u ledenu vodu da je šokiramo tako da meso bude mekše - otkriva Miho Obradović, vlasnik Barbe.

Dodaje da crno pecivo radi s bojilom od sipe. Radi se kao i standardno pecivo, samo što se smjesi dodaje boja, kao i za crni rižot. 

Bitno je da je meso svježe spremljeno, da bude posloženo da izgleda ukusno i da su namirnice podjednako raspoređene kroz burger, odnosno da se vidi da cijelom dužinom ima svih namirnica, kaže Zrinka Hrvoj iz splitskog Toto’s Burger Bara.


- Sjeckamo povrće na sitnije da je lakše zagristi i zagrijemo pecivo. Naš je roštilj na paru, napravljen bez puno masnoće. Koristimo sir cheddar, a on mora biti najbolje kvalitete jer daje konačan okus burgeru te se ne smije štedjeti na siru - kaže Zrinka Hrvoj, vlasnica splitskog Toto’s Burger Bara. 

U zagrebačkom restoranu Maredo nude klasične burgere s raznim umacima. 

- U jedan od klasičnih umaka stavljamo kečap, majonezu, senf te malo ružmarina, soli i papra. U pljeskavice stavljamo junetinu koja je 22 dana odležala u suhoj komori, u kombinaciji s junećim lojom. To se na grubo samelje i poveže, pa se dodaju sol i papar. Bitno je da se to sve dobro poveže i odstoji barem jedan dan. Jako je bitno i da se peče na ploči, a ne na klasičnom roštilju na drveni ugljen jer tako ostaju svi okusi - kaže Damir Soldo iz zagrebačkog restorana Maredo. 

U Pubu Arboretum u Fažani za pljeskavicu koriste meso pasmine crnog angusa koje je samo po sebi aromatično i sočno. Ono odleži dva tjedna u komorama gdje praktički mesni enzimi odrađuju svoje i čine vlakna u mesu mekanima. 

- Treba poštovati ovako kvalitetnu namirnicu, važno ju je što manje obrađivati. Ako je sama po sebi kvalitetna, nema razloga pokvariti je dodacima. Kanije tek sljubimo meso s drugim dodacima iz burgera - kaže Nicoletta Balija Arboretuma iz Fažane.  

Najvažniji su u burgeru meso i pecivo, sve ostalo su nijanse i dorađivanje okusa, nastavlja Josip Matijević iz restorana Kitchen & Grill Plac. Ako je meso junetina, ne smije se brzo peći. Lagano se peče da ne bi izvana dobilo koru, a iznutra bilo crveno, što laganije i što bolje, kaže Matijević. 


U restoranu Green Point nude vege burgere od konoplje i seitana. 
- Burgeri od konoplje rade se od hranjivog konopljina brašna. Dodajemo mu vodu, povrće i začine. Za dobar burger radimo domaću šalšu. Luk se pirja, dodaje se pasirana rajčica, smiksa se i začini. Budući da je pljeskavica od brašna, bitno je staviti dosta povrća i umaka za lijep miks. Još jedan umak radimo od šalše, domaće majoneze bez jaja, senfa i začina. Sve radimo sami i trudimo se da je što prirodnije - kažu nam u Green Pointu.

Veliki vodič kroz barove na Burger festivalu:

50 A BURGER & CHAMPAGNE BAR
Bar sa zagrebačkog Europskog trga na festivalu, osim klasičnog, nudi burger Hvar u kojemu su sljubili gorgonzolu i namaz od suhih smokava i luka. 

ROUGEMARIN
Osim klasičnih burgera, svaki dan nude jedan specijalan dnevni burger. Tako se u ponudi izmjenjuju Janjeći burger, Tuna burger, Kvinoja... 

RESTAURANT ŠPIRO
Crno pecivo koje je boju dobilo iz aktivnog ugljena te blaži umak sjajno se stapaju s rukolom, cherry rajčicama i piletinom u Špirin Lela burger.

GREEN POINT
Nude vege burgere, a ističu tri glavna sastojka: seitan, tofu i konopljino brašno. Umjesto standardne soli koriste himalajsku, bogatu mineralima. 

BURGER FACTORY

Imaju više od 50 Heinzovih umaka, a na ovom festivalu možete probati i desetak umaka kojih još nema u Hrvatskoj. 

BARBA
Na Burger Festival došli su s četiri riblja hamburgera – od hobotnice, kozica sa slanutkom, tune i srdela, a peciva prave s crnilom sipe. 

MAREDO
Nude klasične burgere, dva hamburgera i dva cheeseburgera. Odležanu junetinu sami melju, a burgere spajaju s Colesaw salatom od kupusa. 

ARBORETUM
Na festivalu nude četiri od 30 burgera koje imaju u Fažani. Jedan od specifičnih je Calabrese – s n’dujom iz Kalabrije, namazom od pikantnih papričica i svinjetinom. 

ŠPALETA BURGER BY MASON

SASTOJCI: Pecivo, pljeskavica (50 posto junetine i 50 posto špalete), istarski kravlji sir, rukola; umak: sjemenke goruščice, malvazija, maslinovo ulje

Priprema: Posolite pljeskavicu, ispecite i stavite na nju domaći istarski kravlji sir. Stavite u pecivo i dodajte umak – mješavinu sjemenki goruščice, malvazije i maslinova ulja te rukolu. 

MEX BURGER BY BURGER FACTORY

SASTOJCI: zeleno brioche pecivo od špinata, juneća pljeskavica, umak guacamole, zelena salata, rajčica, mladi luk, chilli, sir cheddar, Heinz majoneza

Priprema: Pljeskavicu začinite solju i paprom te srednje ispecite. Preko stavite chedar sir. Stavite u pecivo te dodajte umak od mladog luka, rajčice i svježeg čilija, majonezu i malo umaka guacamola. 

CHRISPY BACON BURGER BY TOTO'S 

SASTOJCI: 4 okrugla peciva, 60 dag mljevenog junećeg mesa, 15 dag rukole, 14 dag kiselih krastavaca, 12 dag kolutića ljubičastog luka, 8 dag parmezana, 12 dag sira cheddar, komad pancete, 15 dag kečapa, prstohvat mljevene crvene paprike i češnjaka

Priprema: Meso začinite solju, paprom te mljevenom crvenom paprikom i češnjakom. Oblikujte ga u kuglice te ostavite da miruje oko jedan sat. Pripremljeno meso pecite na grillu koji ste premazali komadićem pancete, a pred kraj na vrh stavite krišku sira. Peciva razrežite na pola te ih slažite tako da prvo ide salata, pa krastavci, ljubičasti luk, meso, kečap, naribani parmezan i na kraju pečena, hrskava panceta.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 188
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...