Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Fini namazi: Maslac od meda i kikirikija ili oraha, lješnjaka...

Fini namazi: Maslac od meda  i kikirikija ili oraha, lješnjaka...
1

Prstohvat soli, javorov sirup ili med te vanilija naglasit će okus orašastog maslaca koji namažite na palačinke, kruh ili dodajte u kreme. Najlakše ih je pripremiti u blenderu ili multipraktiku

VIDEO

Maslac od kikirikija bez dodanih dodanih šećera, ulja, soli i konzervansa je odličan izvor nezasićenih masti biljnog podrijetla, savjetuje nutricionistički tim Zdrave Krave. Orašasti plodovi štite od bolesti srca, obiluju blagotvornim antioksidanskima i mineralima. Osim što su ukusna grickalica, bademi, kikiriki, lješnjaci, pistacije, orasi i pekan orasi lako se miksaju u slatke namaze.

Pripremaju li se kod kuće, ne sadrže štetne konzervanse, šećere i masti. Najlakše ih je pripremiti u blenderu ili multipraktiku, no prije miksanja provjerite je li vaš uređaj primjeren za usitnjavanje orašastih plodova. Stavite 2-4 šalice orašastih plodova u mikser, kratko pulsirajte, pa isključite uređaj da se ne pregrije. 

Nakon usitnjavanja i veći komadi će se pretvoriti u prah, pa u suhe grudice. Za nešto manje od deset minuta orašasti plodovi i sjemenke počinju ispuštati ulja, a to će usporiti okretaje sjeckalice blendera. Kako biste pojednostavili i ubrzali daljnje miksanje, možete dodati žlicu kokosova ulja ili nekog drugog neutralnijeg okusa.

Za malo slatkoće u maslac, pred kraj miksanja, po želji dodajte žlicu javorova sirupa ili meda, a za bolju aromu žlicu vanilija paste ili vanilije u prahu. Ovisno o uređaju, nakon 15 minuta, dobit ćete okusom neodoljiv i zdrav domaći maslac od orašastih plodova.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Koristiti ga možete kod pripreme slastica, obogatiti njime slatke kreme, umiješajati u biskvitna tijesta ili umočiti jabuke i banane pa poslužiti slatke ražnjiće. Maslac od orašastih plodova odličan je dodatak i dražesnim desertima u čaši pa ga dodajte slojevima voća, čokolade i šlaga. Odlično povezuje i usitnjene kekse ili suho voće koje se miješa u smjesu za kolače i torte bez pečenja.

Poslužite ih i s pohanim kruhom, dodajte u jutarnji smoothie kako bi bio gušći i kremastiji, ubacite u zobene pahuljice ili u smjesu za muffine. Za grickanje u prirodi ili druženje s prijateljima ispecite štapiće od tijesta ili grisine pa ih poslužite uz slatki namaz.  Bademi ispuštaju manje ulja nego drugi orašasti plodovi pa kod pripreme maslaca dvije šalice možete pomiješati s jednakom količinom oraha.

Želite li čisti bademov maslac, pomiješajte četiri šalice badema s dvije žlice kokosova ulja i meda, prstohvatom cimeta i morske soli. Indijski oraščić sadrži više ulja od badema i sjemenki suncokreta pa je za njegovu preobrazbu u maslac potrebno puno manje vremena. Kako bi orašasti plodovi i sjemenke pustile veću količinu masnoće, a namaz dobio bogatiji okus, možete ih tostirati ili desetak minuta peći u pećnici. Odlična baza su i pekan orasi. Dvije šalice oraha pecite u pećnici 3-4 minute i miksajte u blenderu s dvije žlice vanilije u prahu. 

Poigrajte se i kombinacijama sastojaka dok ne pronađete onu koja vam najviše odgovara. Pomiješajte šalicu kokosova brašna sa šalicom indijskog oraščića ili izmiksajte dvije žlice limunova soka s oljuštenim neslanim pistacijama i maso maslinova ulja neutralnog okusa.

Mješavina će u početku biti zrnasta, ali će se ubrzo pretvoriti u glatki namaz. Kupovne namaze od lješnjaka i čokolade zamijenite zdravijom verzijom domaćeg namaza. Pola šalice otopljene kvalitetne tamne čokolade, s većim udjelom kakaa, izmiksajte s dvije šalice lješnjaka i dvije žlice kakaa. Kao bogat izvor željeza i drugih minerala za domaće maslace iskoristite sjemenke bundeve te mirisne začine. 

Top savjeti:

  • Osnovni recept je uvijek isti - orašaste plodove prema želji popecite u pećnici ili na suhoj tavi pa izmiksajte. Tijekom miksanja povremeno ugasite aparat i pokupite komadiće koji su se zalijepili za stijenke te ih gurnite prema oštricama. Prema želji zasladite. 
  • Orašaste plodove u pećnici pecite od 10 do 15 minuta na 210°C. 
  • Kokosov maslac pripremite od dvije šalice kosova brašna, žlice šećera i malo vanilije. Odličan je u biskvitima i kremama. 
  • Maslac od orašastih plodova može stajati u staklenci, u hladnjaku nekoliko tjedana. Kako bi dulje trajao najbolje ga je zasladiti ili dodati prstohvat soli pred sam kraj miksanja, a možete ga aromatizirati cimetom ili drugim začinima.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru