Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Fini okusi djetinjstva: Spasili sok od bazge od zaborava

Fini okusi djetinjstva: Spasili sok od bazge od zaborava
2

Pavle Švaić (33) uredski je posao zamijenio proizvodnjom soka od bazge. Osnovao je brend Agropošta, a za sve je ‘kriva’ baka koja mu je usadila ljubav prema bilju

VIDEO

Da sreća prati hrabre, čak i u vrijeme recesije, dokazuje Zagrepčanin Pavle Švaić (33). Od bake je “posudio” recept za sok od bazge i osnovao brend Agropošta. Iako je imao siguran posao, riskirao je - dao je otkaz i posvetio se proizvodnji sirupa od bazge. Lansirao ga je 2011. godine i u trenu osvojio hrvatsko tržište. Ljubav prema samoniklom bilju bila je glavni razlog zašto je Pavle sa suprugom Mirelom odlučio uredski posao zamijeniti ekoproizvodnjom.

Punac Vjeko od motora ražnja za janjce napravio je miješalicu za šećer. Moj tata je bio glavni u improvizaciji, a ženski dio obitelji brine se da su okusi savršeni

- Žena i ja smo se vozili prema Ljubljani. Bila je zima i razgovarali smo o planovima za proljeće. Iz te priče rodila se ideja da napravimo veću količinu sirupa, koji smo inače radili za sebe i obitelj, i pokušamo ga prodati - govori Pavle. Njegov sok od bazge pije se u kafićima diljem Hrvatske, od Zagreba, preko Kvarnera, pa do Dubrovnika. 

- Ljudi u gradu zaželjeli su se okusa iz djetinjstva. Zasićeni su industrijskim sokovima koji nemaju veze s voćem - kaže Pavle, čiji je prijatelj osmislio zanimljive pismo-vrećice.

- Znanac mi je predložio da pokušam ‘pogurati’ svoj sirup u zagrebačkim kafićima. No problem je bio u posluživanju. Boca baš i nije elegantna pa mi je rekao da osmislim vrećice. Ujak, inače pčelar, pomogao mi je s punjenjem. Za ambalažu i logotip Agropošta pobrinuo se prijatelj Neven Rinčić, koji je zaista pogodio u žicu s retrodizajnom - priča. 

Da nije bilo njegovih i ženinih roditelja, maloga “voćnog laboratorija” ne bi ni bilo. U Jablanovcu, nedaleko od Zagreba, Pavlovi roditelji Mladen i Anka objeručke su prihvatili ideju te mu ustupili prostor u kojem je počeo ostvarivati snove. 

- Uložili smo oko 75.000 kuna u opremu, ali smo jako puno i improvizirali. Punac Vjeko, inače strojar, od motora ražnja za janjce napravio je miješalicu za šećer. Moj tata je veliki ‘sam svoj majstor’, tako da je bio glavni u improvizaciji. Ženski dio obitelji, mame Jadranka i Anka te supruga Mirela, brinu se da su okusi savršeni - otkriva Pavle. 

No iskustvo prije svega duguje baki iz Podravine s kojom je kao dijete obilazio šume te od raznog bilja pravio čajeve, džemove i sirupe. Od nje je “posudio” i osnovne recepte za sokove te ih doradio do savršenstva. 

- To nisu inovativni recepti. Dapače, vrlo su tradicionalni i može ih se naći na internetu. No, naravno, neke detalje ipak ću zadržati za sebe - govori kroz smijeh. 

Sve je počelo kao hobi jer sam od djetinjstva volio proučavati samoniklo bilje, no s vremenom se to pretvorilo u mali obiteljski biznis od kojeg živimo

Hrvatsku je osvojio najprije osvježavajućom bazgom koju je spasio od zaborava, s vremenom se ohrabrio i počeo eksperimentirati pa je na “voćni jelovnik” dodao malinu i limun s jadranskih otoka, a zatim i ljekovitu samoniklu kadulju s krša te aromatičnu lavandu.

- Nisam ni znao da se od lavande može raditi sirup. Pročitao sam kako je Obelix upao u sirup od lavande pa je zato tako velik i jak. U to vrijeme Mirela je bila trudna s našim sinčićem Petrom pa smo odlučili napraviti jednu bačvu da vidimo što ćemo dobiti. Iskreno, nama taj okus i nije sjeo, ali je sok probao naš distributer u Rijeci. Oduševio se. Reakcije su bile sjajne pa smo počeli proizvoditi i lavandu. Za njom su osobito ludi stranci kojima je taj okus vrlo egzotičan - kaže Pavle, koji ništa ne prepušta slučaju. S beračima svake sezone obilazi šume Posavine, Like i Gorskoga kotara te određuje gdje će se brati.

- Berači nam se vraćaju svake sezone. Budući da želimo kvalitetan proizvod, i sirovina mora biti kvalitetna. A i moramo je imati dovoljno - priča Pavle, koji se na početku našao u škripcu jer je napravio “samo” 7500 litara. Iduće sezone naučio je lekciju. Napravio je 25.000 litara sirupa te je pripremio soka da ne manjka do iduće berbe. Ove godine Švaići su se okrenuli izvozu. U BiH svi znaju za sok od bazge koji se muti, pa ih od milja zovu “mutavci”, a osvježavajuće napitke odlično je prihvatila i Crna Gora. 

Za koji tjedan planiraju “napasti” i Sloveniju te Njemačku. 

- Planiramo da i dalje sve ostane u obitelji. Ne zanima nas megaproizvodnja jer bismo tako izgubili na kvaliteti. Zahvaljujući kvaliteti i dizajnu, postigli smo uspjeh. Ručno provjeravamo svaku laticu bazge. Da to radimo strojno, sigurno bismo izgubili na kvaliteti - kaže Pavle, koji se igra i novim okusima poput metvice, drijenka, divlje maline, jagode i višnje. A nove sokove odsad će raditi u novom većem prostoru na Jarunu kako bi mogli zadovoljiti norme za izvoz.

- Živimo od toga hobija, koji se postupno pretvorio u pravi mali biznis i prestao biti samo hobi - zaključuje.

Pet okusa za uživanje

Bazgu smo spasili od zaborava, gusti malinovac pun zrelih bobica oborit će vas s nogu, limun dolazi s jadranskih otoka, a lavanda i kadulja rezervirane su za one istančanijeg ukusa, kaže Pavle Švaić. 

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto
DOBRO JE ZNATI

Mnogi ovo ne znaju - daljinski ključevi za auto imaju 'tajnu' funkciju koja je idealna za ljeto

Vozači možda nisu svjesni da privjesci za daljinske automobilske ključeve imaju niz skrivenih značajki. S kombinacijom dva gumba iskoristite značajku koja je idealna pomoć vozačima ljeti

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume
Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje