Obavijesti

Lifestyle

Komentari 13

Fina klopa i cuga privukla je mnoge - na Zagreb Chill&Grill

Fina klopa i cuga privukla je mnoge - na Zagreb Chill&Grill
15

Posjetitelji su imali priliku uživati u odličnim sendvičima karakterističnima za francusku gastronomiju koje su im pripremili Lana Klingor Mihić i učenici 3. razreda Ugostiteljske škole

VIDEO

Drugi dan Zagreb Chill&Grill festivala na Bundeku danas su otvorili Iva Šulentić i Daniel Berdais. Najavili su što se sve može pronaći na ovogodišnjem Chill&Grillu. Ljudi se i dalje lagano skupljaju, šeću, sunčaju se, igraju, jedu ukusne burgere i sendviče, pijuckaju fine craft pive... Za dobru atmosferu zaslužan je DJ Ozren Kanceljak.

U zvijezda kulinarskom showu sendviče je pripremala Lana Klingor Mihić i učenici 3. razreda Ugostiteljske škole. 

- Svaki sendvič je bez veze bez majoneze. U svakoj trudnoći sam imala drugačije želje, ali u drugoj sam jela isključivo kruh, šunku i majonezu. Ovo je sendvič koji može svatko napraviti, i onaj tko se nikada nije susreo s kuhinjom, a veličina je u sendviču ipak bitna - rekla je Lana i dodala da sendviče radi baš svaki dan, a u svaki stavi poširano jaje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Otkrila je i tajnu kako da se poširano jaje kod pripreme ne raspadne.

- U manju posudicu stavite prozirnu foliju. Unutra lupite jaje, zavežete i stavite u vodu. Nema šanse da će se raspasti - objasnila je.

Dok je ona podijelila nekoliko savjeta i trikova publici, učenici su pripremali sendviče francuske tematike s pljesnivim sirom i kuhanom teletinom. Naime, tema današnjih sendviča u “Zvijezda servisu za sendviče” bila je Francuska pa su tako i namirnice bile prilagođene tematici - karakteristične za francusku gastronomiju.

Svi sudionici showa imali su zadatak napraviti svoj francuski sendvič. Na raspolaganju su imali seljački kruh, Zvijezda delikatesni senf, šunku delikatesnu, sir gauda, 10 jaja, brašno glatko, maslac, mlijeko, plavi sir s plijesni…

Porazgovarali smo s ljudima o tome kako im se sviđa festival, i svi redom su bili oduševljeni:

Mama Mirjana i Antonija Mia uživale su u chill atmosferi:

Malo smo prošetale, a došle smo i jer sin radi u Zvijezdi. Atmosfera je odlična, a sviđa mi se i što rade Hrvatske firme: Zvijezda, Podravka... Kasnije ćemo još malo prošetati pa nešto pojesti.



Roditelji Jasna i Franjo s kćeri Reom ciljali su na gurmanske delicije:

Došli smo s namjerom da nešto pojedemo. Odlična nam je atmosfera, kao i hrana. Jeli smo piletinu iz Špira i hamburgere iz Submarina. Ovdje smo negdje do 15 sati pa ćemo se navečer vratiti, ali bez kćeri.

.

Anja i Mia jele su sendviče koje su pripremili Lana Klingor Mihić i dečki iz 3. razreda ugostiteljske škole. Kazale su da su sendviči super i ukusni, a njihova mama je rekla kako bi baš takve spremila kod kuće.

Na Zagreb Chill&Grill festivalu predstavila se i craft pivovara Varionica

Varionica je craft pivovara čiji su idejni začetnici i pokretači Matija Mrazek i Davor Simičić. Nakon višegodišnje proizvodnje u vlastitom podrumu odvažili su se na sljedeći korak i otvaranjem Varionice 2014. godine pridružili se Craft beer revoluciji u Hrvatskoj. Želja im je proizvoditi više različitih stilova piva vrhunske kvalitete u manjim šaržama kako bi zajedno mogli uživati u svježim i raznovrsnim okusima koje ovakav tip proizvodnje pruža.

- Dosegli smo svjetski omjer po stanovniku i craft pivi i sad smo se vratili sa desetak medalja. Imamo jaku pivsku scenu na području Europe. Vrijeme kiselih piva tek dolazi, to je fermentacija s bakterijama, a ne samo kvascima i to daje kiseli okus. Godišnje proizvedemo 1200 hektolitara pive. Ne bi rekao da piva deblja, ali sa svime treba bit umjeren - kazao je Davor Simičić, direktor i suvlasnik pivovare.

- Trudimo se da je naše pivo uvijek živi proizvod, nikad ga ne filtriramo i ne pasteriziramo do krajnjih granica. To su glavne odlike Crafta da na tržište uvijek dolazi živi proizvod, živo pivo. Ovdje nudimo 2 vrste piva: Pale ale i Siesta session. Pale ale sadrži nekih 5,2% alkohola, američkog je tipa, suhozahmeljeno i vuče na borovine, citruse u mirisima. Dok Siesta session ima 4,4% alkohola, jako je osvježavajuća, ima puno više hmelja, ali nježniju aromu zbog načina proizvodnje - dodao je Davor Simičić.

Dvoboj kulinarskih snaga

U dvoboju chefova kulinarske snage danas su odmjerili poznati chef Marko Palfi i mladi talentirani, budući kuhari Leoni Cipovec.

Janjetinu, grilano povrće i dresing od korijandera i kajmaka Palfi je uspio spremiti u samo 20 minuta. Janjetina inače super funkcionira s bliskoistočnim namirnicama, a na Bliskom istoku se koristi puno korijandera i sira poput kalumija.

Vrući dvoboj na Bundeku: Marko Palfi i Leon Mitrović natječu se u vještinama na grillu Reporter: Dubravko Miličić

Objavljuje Gastro.hr u 28. travnja 2018

Marko Palfi nam je dao savjet kako da janjetina na roštilju uvijek ispadne savršeno:

- Stavi pola sata na sobnu temperaturu, dobro začini peci minutu do dvije sa svake strane, i ostavi sa strane 5 minuta da se odmori. Potom se jede. Janjeći kotleti se uvijek jedu medium do medium rare. U restoranima kuhamo po tehnikama, a ne po receptima, sve ostalo dođe prirodno - što znači da, ako bi ja sad opet ponovio ovo jelo, sigurno ne bi ispalo isto - objasnio je.

Mladi protivnici su ga oduševili, jako mu je drago što je kuhao s njima. "Mladi su imaju volje i želju, a to je danas u ovom poslu najbitnije: ambicija, želja i volja, a sve ostalo ce doći. Neka samo budu uporni." Oduševljen je festivalom, bio je prošle godine, odazvao se i ove, a rado bi došao i iduće.

Dečki 3. razreda Ugostiteljske škole su od strane voditeljice prozvani simpatično - Leon na kvadrat - jedan je Leon Mitrović, a drugi je Leon Cipovec. Oni su nakon spremanja sendviča s Lanom izašli iz dvoboja sa chefom Markom Palfijem izjednačeno, tj nije bilo pobjednika.

Grilano povrće i janjetinu na roštilju poslužili su uz sezonsku salatu. Bili su sretni kada su vidjeli janjeće kotlete, jer je to jednostavno i brzo je gotovo. Povrće su spremili jednostavno - maslinovo ulje, sol i papar i začini. A uključio se i njihov razrednik koji je iznimno ponosan na njihove uspjehe.

Iskusni je Marko Palfi, iz restorana Mundoaka, pripremao zanimljivu kombinaciju grilane tune i celera, uz dodatak puterice i dressinga od senfa i radiča.

Učenici su se odlučili za kombinaciju marinirane piletine, s putericom i avokadom. Nakon brze pripreme, tijekom koje je Palfi skočio u pomoć mladim kolegama i posudio im grill, dvije su posjetitelje s povezom na očima imale privilegiju isprobati jela.



Njihov je zadatak bio pogoditi sastojke jela. Iako je Marina, koja je na Zagreb Cill&Grill došla čak sa Šolte, bila uspješnija, obje su natjecateljice dobile nagradu - poklon paket Kiska.

Palfi je rekao kako je jako zadovoljan s ovogodišnjim Chill&Grillom.

- Čini mi se da je sve veće i bolje i da su ljudi zainteresirani - rekao je prije nego je uslijedio njegov cooking show -
ramsteak sa sezonskim povrćem. Potrudio se u ovo jelo uklopiti čim više stvari s grilla, što znači da ćemo chillati i grillati u potpunosti!

Nekoliko detalja o chefu Marku Palfiju

Nakon osvojenog drugog mjesta u MasterChefu 2012. godine, gastronomski put odveo je Marka Palfija u neke još finije vode. Tako je od tadašnjeg amaterskog kuhara stasao u chefa kuhinje čakovečke Mundoake. Iako ima i više nego dovoljno razloga da to bude, Marko Palfi nije uobraženi kuhar.

Riječ je o mladom chefu koji više od svega na svoje goste želi prenijeti ljubav koju je uložio u svaki tanjur koji pušta van iz svoje kuhinje.

Palfi je nakon MasterChefa dobio ponude za rad u danas popularnom zagrebačkom RougeMarinu i lovranskoj Bevandi, radio je u Prascu u vrijeme Dina Galvagna, stažirao kod Janeza Bratovža u JB-u u Sloveniji, a onda se dogodila Mundoaka.

Savjeti za ukusni roštilj: Marko Palfi priprema ramsteak sa sezonskim povrćem i gljivama Reporter: Dubravko Miličić

Objavljuje 24sata u 28. travnja 2018

Natjecanje u guranju bačvi i Jamnica pop-up bar

Posjetitelji su se dobro zabavljali i u natjecanju u guranju bačvi, pokroviteljstvom Jack Danielsa. Pobijedila je Mirela sa Šolte, majka Marine koja je netom prije uspjela pogoditi gotovo sve sastojke jela u nagradnom natječaju Kisko.

Teja Lovrenščak, jedna od najpoznatijih barmenica, bila je domaćin u Jamnica pop-up bar. Tu je za pripremala pet koktela: JAMNICA WINE COOLER, JAMNICA SWEET WINE, JAMNICA LEMONADE, SENSATION LIME GIN i 10 SENSATION HUGO.

Barmenica je koktel Hugo pripremala od bijelog vina, Jamnice i sirupa od bazge, s listićima mente. a inače ga naziva "ženskim gemištom". Tejina je preporuka ukomponirati ovaj koktel s nekim dobrim burgerom.

Na Zagreb Chill&Grilu je do ponedjeljka i jako je, kaže, zadovoljna atmosferom na festivalu.

Drugačije osvježenje nakon roštilja: Kokteli u kojima je ključan sastojak Jamnica

Objavljuje 24sata u 28. travnja 2018

Bilo je na Chill&Grillu i odličnih burgera

Submarine burger poznat je po tome što imaju samo domaće svježe meso. Sve namirnice su iz Hrvatske, a čak 99 posto njih je organskog porijekla. Meso koje stavljaju u svoje slasne burgere dolazi sa Žumberka, dok je krumpir iz Like. Salata je iz Istre a panceta iz Slavonije.

Još jedna posebnost Submarine burgera su njihova brioche peciva, koja se peku u jednoj sesvetskoj pekarnici prema njihovoj posebnoj recepturi. Pitali smo simpatično osoblje Submarinea, koje neumorno hrani posjetitelje ovogodišnjeg Chill&Grilla, u čemu je tajna pripreme mesa.

- Submarine je sada već postao poznat po tome što ne stavljamo nikakvo vezivno sredstvo u pljeskavice, što je običaj mnogih drugih restorana. Naše su pljeskavice 100 posto od mesa - rekao nam je Zvonimir Jordan iz Submarine-a.

Osim o čistoći mesa, Submarine brine i o načinu pripreme pljeskavica tako da meso dođe do potpunog izražaja. 

- Ne začinjavamo smjese za pljeskavice. Prije nego ih bacimo na gril, posolimo i popaprimo s one strane koja prva ide na gril, a drugu stranu solimo i paprimo direktni na grilu - otkriva Zvonimir. 

Danas će atmosferu dodatno užariti Jura Stublić&Film.

Zagreb Chill&Grill festival powered by Gastro.hr na Bundeku traje čak 5 dana. Pripremili smo 50 sati super uzbudljivog programa u kojem sudjeluju vodeći hrvatski chefovi, omiljeni bendovi i DJ-i.

Tamo su i kućice koje predstavljaju restorane: Pod zidom, Bicko, Batak Grill, Budweiser, Špiro, Doomsday i Plac i omiljene pivnice: Medvedgrad, 5th Element Daruvar, Lepi dečki, Garden, Zmajsko, Crafters i Varionica.

Za sve one koji nisu u prilici pridružiti nam se ovdje u živo, pripremili smo izravna video javljanja koja se mogu pratiti na Facebook stranici 24sata te portalu 24sata.hr. Također, Joomboosovci prenose svoju priču s najvećeg grilla na otvorenom.

Uživajte u svim danima festivala

POPULARNI RESTORANI: Submarine Burger, Plac, Batak grill, Bicko, Pod Zidom Bistro & Wine Bar, Pivnica Budweiser, Doomsday i Špiro.
NAJBOLJE HRVATSKE CRAFT PIVOVARE: 5thElement Craft Beer, Zmajska pivovara, Varionica Craft Brewery, Pivovara Medvedgrad, Lepi Dečki Brewery, The Garden Brewery, Crafter’s.
POPRATNI SADRŽAJI CIJELI DAN: chillanje u JoomBoos, Zvijezda i Tele2 chill zonama, radionice u Pevec kids corneru, dijeljenje Kisko artikala, kušanje kave u Nescafé i Samofino Pevec Caffe baru, Jamnica Mixology pop-up bar te brojni zabavni sportski i nagradni sadržaji.

Pogledajte program svih dana festivala OVDJE.

Organizator festivala je Gastro.hr, a glavni medijski partner 24sata. Generalni pokrovitelj je Podravka, a ostali partneri su Pevec, Jamnica kao službena voda festivala, Tele2, Labud - Kisko i Permetal, Dukat - President, Zvijezda, Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, Mesna industrija Ravlić, Nescafé, Jadransko osiguranje i Toi Toi. Sve o najboljem festivalu klope, cuge i mjuze pročitajte na www.ChillGrill.hr.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Drugi zagrebački Chill&Grill je posjetilo rekordnih 60.000 ljudi
FESTIVAL U BROJKAMA

Drugi zagrebački Chill&Grill je posjetilo rekordnih 60.000 ljudi

Roštiljali su chefovi David Skoko i Priska Thuring, pjevali su Jura Stublić & Film te Letu Štuke. Popilo se 27.000 litara piva, a pojelo se više od 40.000 porcija raznih specijaliteta

Najbolji festival roštilja žario je  i palio na Bundeku  pet dana...
ZAGREB CHILL&GRILL

Najbolji festival roštilja žario je i palio na Bundeku pet dana...

Zagreb Chill&Grill oduševio je najslasnijim grillom poznatih chefova, najvećim izborom craft piva, najzabavnijim koncertima... Festival je posjetilo 60.000 ljudi i isprobalo razne delicije
Zagreb Chill&Grill: Fantastična atmosfera, klopa, cuga, mjuza
ODLIČNA ZABAVA NA BUNDEKU

Zagreb Chill&Grill: Fantastična atmosfera, klopa, cuga, mjuza

Pripremali su se brazilski sendviči, a Zoran Delić je oduševio janjećim kotletima na sjevernoafrički, marokanski način. Svoje božanstvene napitke predstavili su The Garden Brewery