Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Fino ili zdravo: Gotove umake smije se jesti jednom tjedno

Fino ili zdravo: Gotove umake smije se jesti jednom tjedno

U staklenkama je puno šećera i soli koji daju bolji okus, ali treba paziti da ih se ne unosi previše. Rajčica smanjuje rizik od raka, puno mesa nije dobro za srce, a šampinjonima nedostaje aminokiselina

VIDEO

Glavni sastojci gotovih umaka su pasirana te koncentrirana rajčica, začini i dodaci koji ovise o vrsti umaka. Analizirali smo umake sa šampinjonima i Bolognese.

Prema deklaracijama, u svim analiziranim umacima najviše je rajčice, no količina između 76 i 18 posto, ako je riječ o koncentratu. U prosjeku je ima oko 50 posto. Rajčica je zdrava namirnica. Sadrži biljni pigment likopen koji joj daje crvenu boju, a djeluje kao antioksidans, što znači da se bori protiv slobodnih radikala u tijelu.

Zbog tih svojstava redovito konzumiranje rajčica povezuje se sa smanjivanjem rizika od razvoja nekih vrsta raka, poput raka prostate.

Rajčice koje su termički obrađene imaju veću količinu likopena nego svježe rajčice. Isto vrijedi i za koncentrat rajčice. Budući da ovi umaci pretežno ne sadrže konzervanse nego su umjesto toga pasterizirani da im se produlji trajnost, dio likopena vjerojatno se gubi uslijed visokih temperatura koje su potrebne za pasterizaciju. Zbog toga je preporuka pripremati ovakve umake kod kuće.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
10 umaka za pobjedu Vatrenih: Gotovi su dok kažeš 'Goooool'
10 umaka za pobjedu Vatrenih: Gotovi su dok kažeš 'Goooool'

Umaci Bolognese, osim rajčice, sadrže i mljeveno meso. To su govedina, junetina ili svinjetina te mesa ima u prosjeku oko 20 posto. Ove vrste mesa spadaju u crvena koja obiluju bjelančevinama i željezom.

Sadrže i veće količine zasićenih masnih kiselina koje u prekomjernim količinama štetno djeluju na zdravlje srca. Ne bismo smjeli konzumirati vise od 20 grama zasićenih masnih kiselina na dan. Kako analizirani umaci ne sadrže velike količine mesa, nemaju ni veliku količinu zasićenih masnih kiselina.

Umaci na bazi šampinjona pak sadrže oko deset posto dodanih šampinjona. Ove gljive obiluju bjelančevinama te vitaminom B i selenom, a za razliku od crvenog mesa, ne sadrže puno zasićenih masnih kiselina. Ipak, ne bi nam trebale biti isključiva zamjena za meso zato što ne sadrže sve aminokiseline koje su potrebne za normalno funkcioniranje organizma.

Umaci sadrže i razne dodatke kako bi bili ukusniji. To su, naravno, sol, šećer, papar, razni začini, biljna ulja, a neki i arome. Na deklaracijama nije navedeno koje su to arome. Soli i šećera je puno. Na 100 grama je između gram i 1,5 grama soli. To se smatra umjerenom do velikom količinom.

Navijački kokteli: Do slatke pobjede uz vatreni Crocktail
Navijački kokteli: Do slatke pobjede uz vatreni Crocktail

Zato na dan ne bismo trebali konzumirati više od šest grama soli. Ta količina dnevnog unosa smanjuje rizik od razvoja povišenog krvnog tlaka.

Što se tiče šećera, umaci sadrže jednu žličicu na 100 grama. Na dan ne bismo trebali konzumirati više od šest do sedam žličica kako bismo smanjili rizik od razvoja šećerne bolesti.

Sve umake prije konzumiranja trebali bismo ugrijati te, iako ih smiju jesti djeca i odrasli, konzumaciju smanjiti na najviše jednom tjedno.

Umaci iz hrvatskih trgovina:

UMAK S NAJVIŠE SOLI

Šećera je 4,6, a soli najviše 1,7 posto. Rajčice je 33 posto, a ima i dvostrukog koncentrata, no ne piše koliko. Sadrži i maltodekstrin koji brzo podiže šećer u krvi.

K CLASSIC 11,99 kn (420 grama)

S PAPRIKOM I ANANASOM

Slatko kiseli umak nije od rajčice, no ima je 13 posto. Sadrži i ananas, papriku te začine. Šećera je puno (13,2 posto), a soli malo (0,42 posto).

UNCLE BEN’S 19,99 kn (400 grama)

ZAČINA IMA, MESO MU TREBA DODATI

To je baza za Bolognese umak kojem će se dodati meso pa rajčice ima 76 i 11 posto paste od rajčica. Sadrži začinsko bilje i začine te 5,8 posto šećera i 0,8 posto soli.

DOLMIO 10 kn (500 grama)

SA SUŠENOM GOVEDINOM

Sjeckane rajčice je 30, koncentrata još 5,4 posto, a sušenog goveđeg mesa 3,5 posto. Okus pojačava mononatrijev glutamat. Šećera je 6,1, a soli 1,25 posto.

PODRAVKA BOLOGNESE 19,99 kn (410 grama)

SVINJSKO MESO I PRIRODNA AROMA

Sjeckane rajčice je 47 posto, pasirane 11, a svinjskog mesa 20 posto. Dodana je prirodna aroma. Sadrži i 6,2 posto šećera te 1,5 posto soli.

ZVIJEZDA BOLOGNESE 17,99 kn (350 grama)

NA BAZI SLANINE, S AROMOM DIMA

Slanine je 25 posto pa ima više zasićenih masnih kiselina. Soli je 1,5 posto, šećera 4,7, rajčice 40, a koncentrata 11 posto. Dodali su aromu dima koja nije dobra.

K PLUS AMATRICIANA 13,99 kn (400 grama)

TIMIJAN I LOVOR ZA BOLJU AROMU

Mesa rajčice je 24, a koncentrata 17 posto. Sadrži 4,7 grama šećera i gram soli na 100 grama. Za bolju aromu umaku su dodali timijan i lovor.

BARILLA 22,99 kn (400 grama)

OD RAJČICE KONCENTRAT

Šećera je 5,1 gram na 100 grama, a soli 1,4 grama. Ne sadrži ‘meso’ rajčice, nego samo 18 posto koncentrata rajčice. Goveđeg mesa je 21 posto.

COMBINO 11,99 kn (420 grama)

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara