Obavijesti

Lifestyle

Komentari 12

Fino pile na marokanski način i kokoš u umaku od bijelog vina

Fino pile na marokanski način i kokoš u umaku od bijelog vina
1

Kožica mesa bit će hrskavija premažete li ga s malo vode na pola pečenja, a kokoš ili pile najbolje je poslužiti s blanširanim povrćem, finim umakom ili rižom

VIDEO

Pripremate li pileće batake, prije prženja najbolje ih je zarezati na nekoliko mjesta pa utrljati začinskim biljem i premazati maslinovim uljem te limunovim sokom. Kožica mesa bit će hrskavija premažete li ga s malo vode na pola pečenja, a pečete li cijelu kokoš, premažite je senfom s malo jogurta i hrena. Ipak, pile se može ispeći još jednostavnije. Pospite lim za pečenje s dvije šake krupne morske soli. 

Položite pile prsima prema dolje na sol i pecite na 180°C sat vremena za svaki kilogram. Nakon toga povisite temperaturu na 220°C i pecite još pet minuta za hrskavu koricu. Uz kokoš i pile poslužite blanširano povrće ili rižu, a ako pripremate meso s umakom, poslužite ga uz rižu kuhanu u temeljcu s koromačem. 

Pile na marokanski način

Sastojci: 600 g pilećih zabataka, 3 žlice maslinova ulja, patlidžan, tikvica, luk, 2 češnja češnjaka, 1/4 šalice bijelog vina, 300 g pelata, 1/4 šalice zelenih maslina, 2 žlice kapara, 2 žlice vinskog octa, žličica šećera, 2 žlice peršina 

Priprema: Na tavi ugrijte maslinovo ulje. Začinite meso s po pola žličice soli i papra. Prepržite piletinu na ulju 8-10 min s obiju strana. Izvadite iz tave i ostavite sa strane. U tavu dodajte narezan patlidžan i pržite ga pet min pa dodajte ostatak ulja s tikvicom, lukom i češnjakom. Sve pržite pet min uz povremeno miješanje. Povećajte temperaturu i ulijte vino. Nakon toga dobro promiješajte i dodajte sve ostale sastojke, osim peršina. Dodajte piletinu i pustite da zavrije pa smanjite temperaturu i pustite da kuha 35-40 minuta. 

Provansalsko pile

Sastojci: 4 kom. pilećih prsa, 1/3 šalice brašna, 50 g maslaca, luk, čaša vina, 400 g rajčice iz konzerve, 1/4 šalice crnih maslina, 2 žlice nasjeckanog peršina

Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Stavite brašno u plastičnu vrećicu. Začinite solju i paprom te ubacite pileća prsa i protresite vrećicu da se prsa oblože brašnom. Izvadite meso i maknite višak brašna. Otopite maslac u tavi pa pržite piletinu od dvije do tri minute. Smanjite vatru te dodajte luk i, miješajući, pržite pet minuta. Povećajte temperaturu pa dodajte vino. Neka zakuha pa dodajte rajčice i kuhajte od pet do šest minuta uz miješanje. Poklopite i pecite 30 min, a zadnjih pet minuta dodajte masline. Pospite peršinom.

Kokoš u umaku od bijelog vina

Sastojci: srednja kokoš, po stručak majčine dušice, origana i kadulje, 4 češnja češnjaka, šalica luka, 1/4 šalice crnog vina, 1/4 šalice maslinova ulja, 120 g maslaca, limun, žlica kapara, mladi luk, sol, papar, 1/2 šalice bijelog vina

Priprema: Ugrijte pećnicu na 200°C. U mužaru izmiješajte pola količine majčine dušice, kadulje, origana i češnjaka. Ulijte vino i ulje pa još promiješajte. Mješavinom istrljajte kokoš. Ostatak začina stavite unutar kokoši s četiri češnja češnjaka i lukom. Pecite kokoš 45 minuta na 170°C. U manjoj tavi ugrijte žlicu maslaca. Nasjeckajte bijeli dio mladog luka i s kaparima prepržite u tavi. Ulijte bijelo vino i limunov sok pa kuhajte dok se tekućina ne smanji za pola. Ostatak maslaca dodajte u smjesu pa miješajte dok ne dobijete gusti umak. Dodajte zeleni dio luka i promiješajte. Prelijte umak preko kokoši i poslužite.

Više slasnih recepata te brojne trikove za pripremu delicija od čokolade i još mnogo toga pročitajte u subotnjem izdanju magazina Skuhatćute, za 1,99 kn  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'