Kožica mesa bit će hrskavija premažete li ga s malo vode na pola pečenja, a kokoš ili pile najbolje je poslužiti s blanširanim povrćem, finim umakom ili rižom
Fino pile na marokanski način i kokoš u umaku od bijelog vina
Pripremate li pileće batake, prije prženja najbolje ih je zarezati na nekoliko mjesta pa utrljati začinskim biljem i premazati maslinovim uljem te limunovim sokom. Kožica mesa bit će hrskavija premažete li ga s malo vode na pola pečenja, a pečete li cijelu kokoš, premažite je senfom s malo jogurta i hrena. Ipak, pile se može ispeći još jednostavnije. Pospite lim za pečenje s dvije šake krupne morske soli.
Položite pile prsima prema dolje na sol i pecite na 180°C sat vremena za svaki kilogram. Nakon toga povisite temperaturu na 220°C i pecite još pet minuta za hrskavu koricu. Uz kokoš i pile poslužite blanširano povrće ili rižu, a ako pripremate meso s umakom, poslužite ga uz rižu kuhanu u temeljcu s koromačem.
Pile na marokanski način
Sastojci: 600 g pilećih zabataka, 3 žlice maslinova ulja, patlidžan, tikvica, luk, 2 češnja češnjaka, 1/4 šalice bijelog vina, 300 g pelata, 1/4 šalice zelenih maslina, 2 žlice kapara, 2 žlice vinskog octa, žličica šećera, 2 žlice peršina
Priprema: Na tavi ugrijte maslinovo ulje. Začinite meso s po pola žličice soli i papra. Prepržite piletinu na ulju 8-10 min s obiju strana. Izvadite iz tave i ostavite sa strane. U tavu dodajte narezan patlidžan i pržite ga pet min pa dodajte ostatak ulja s tikvicom, lukom i češnjakom. Sve pržite pet min uz povremeno miješanje. Povećajte temperaturu i ulijte vino. Nakon toga dobro promiješajte i dodajte sve ostale sastojke, osim peršina. Dodajte piletinu i pustite da zavrije pa smanjite temperaturu i pustite da kuha 35-40 minuta.
Provansalsko pile
Sastojci: 4 kom. pilećih prsa, 1/3 šalice brašna, 50 g maslaca, luk, čaša vina, 400 g rajčice iz konzerve, 1/4 šalice crnih maslina, 2 žlice nasjeckanog peršina
Priprema: Ugrijte pećnicu na 180°C. Stavite brašno u plastičnu vrećicu. Začinite solju i paprom te ubacite pileća prsa i protresite vrećicu da se prsa oblože brašnom. Izvadite meso i maknite višak brašna. Otopite maslac u tavi pa pržite piletinu od dvije do tri minute. Smanjite vatru te dodajte luk i, miješajući, pržite pet minuta. Povećajte temperaturu pa dodajte vino. Neka zakuha pa dodajte rajčice i kuhajte od pet do šest minuta uz miješanje. Poklopite i pecite 30 min, a zadnjih pet minuta dodajte masline. Pospite peršinom.
Kokoš u umaku od bijelog vina
Sastojci: srednja kokoš, po stručak majčine dušice, origana i kadulje, 4 češnja češnjaka, šalica luka, 1/4 šalice crnog vina, 1/4 šalice maslinova ulja, 120 g maslaca, limun, žlica kapara, mladi luk, sol, papar, 1/2 šalice bijelog vina
Priprema: Ugrijte pećnicu na 200°C. U mužaru izmiješajte pola količine majčine dušice, kadulje, origana i češnjaka. Ulijte vino i ulje pa još promiješajte. Mješavinom istrljajte kokoš. Ostatak začina stavite unutar kokoši s četiri češnja češnjaka i lukom. Pecite kokoš 45 minuta na 170°C. U manjoj tavi ugrijte žlicu maslaca. Nasjeckajte bijeli dio mladog luka i s kaparima prepržite u tavi. Ulijte bijelo vino i limunov sok pa kuhajte dok se tekućina ne smanji za pola. Ostatak maslaca dodajte u smjesu pa miješajte dok ne dobijete gusti umak. Dodajte zeleni dio luka i promiješajte. Prelijte umak preko kokoši i poslužite.
Više slasnih recepata te brojne trikove za pripremu delicija od čokolade i još mnogo toga pročitajte u subotnjem izdanju magazina Skuhatćute, za 1,99 kn