Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Flamingovci, tropske biljke koje će vam bujati i u dnevnoj sobi

None Foto: Dreamstime

Anthurium scherzerianum hibridi mogu uspješno rasti u dnevnim sobama. Stavite ih na svjetlo, ali ne pretjerano sunčano mjesto - ne podnose jako sunce

Stotine vrste roda Anthurium rastu u tropima u vlažnom šumskom tlu ili vise s drveća. Vole veliku vlažnost i visoke temperature, a obično im je potreban tropski staklenik da bi ostale zdrave.

No dvjema vrstama odgovara klima naših dnevnih soba. To su anthurium andreanum (podrijetlom iz Kolumbije) i Anthurium scherzerianum (iz Kostarike). Kultiviraju se od sredine 19. stoljeća, a tijekom godina razvili su se mnogi kultivari. Obično se na tržištu nude bez posebnih imena.

Zagreb: Izlozi trgovina prepuni plakata sa sniženjima za Black Friday PAMET U GLAVU Ponude iz Crnog petka koje i nisu baš sjajne kako izgledaju

Flemingovci pripadaju porodici Araceae (kozlačevke). Tuljac je najupadljiviji dio biljke. Tijekom godina uzgajivači su uzgojili znatan broj kultivara lijepih boja. Tuljac je obično crveni, narančasti, ružičasti ili bijeli, ali u današnje vrijeme postoje i šareni oblici.

Potrebna su im svjetla mjesta, ali ne i jako sunce

Anthurium scherzerianum hibridi mogu uspješno rasti u dnevnim sobama. Stavite ih na svjetlo, ali ne pretjerano sunčano mjesto - ne podnose jako sunce. Mogu podnijeti zanemarivanje, ali njegujte ih pravilno stavljajući ih u rahlo, humusom bogato tlo i zalijevajte redovito, ali ne prekomjerno. Koristite kišnicu ili prokuhanu vodu sobne temperature.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (1)