Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Formula užitka: Povjerenje je najbolji afrodizijak za žene...

Opuštenost, prihvaćanje svog tijela i bliskost s partnerom otključavaju žensku seksualnost. Kako bi oba partnera uživala potrebno je pustiti seksualne mitove i otvoreno pričati o seksu...

Žene su otvorenije prema svojoj seksualnosti nego muškarci i važno ih je u tome još više poticati, kaže Martina Jerbić-Cecelja (50), ginekologinja koja provodi i seksualno savjetovanje. Važno je, dodaje, da shvate kako trebaju zavoljeti svoje tijelo i sebe.

Seksualnost ionako započinje na mentalnoj razini.

Budite prisutni

- Tu pomažu tehnike opuštanja. Osobno preporučujem mindfulness tehniku koja pomaže usredotočiti se na sadašnji trenutak i osjećaje. Isto je i sa seksom - želite li biti zadovoljni s njim, važno je da budete prisutni i pokušate uživati u svakom trenutku - kaže dr. Jerbić-Cecelja

Zato poručuje ženama da odbace prepreke kako bi ostvarile seksualno zadovoljstvo. To ponekad ne možemo sami postići te su nam zato potrebni seksualni savjetnici i terapeuti koji s velikom uspješnošću rješavaju ove probleme. 

Više nema tabu tema

- Samozadovoljavanje također može potaknuti želju i uzbuđenje te povećati seksualno samopouzdanje. Muškarci još više masturbiraju od žena, iako ni žene ne zaostaju, a danas je to sve manja tabu tema među parovima - kaže dr. Jerbić-Cecelja. 
Ipak, mnoge žene danas imaju seksualne probleme - od problema sa seksualnom željom, postizanjem orgazma, zadovoljstva partnerom, povjerenjem i strahom od priznanja vlastite potrebe za seksualnim odnosom. 

Svaka peta žena ima poremećaj orgazma, svaka sedma navodi nedostatak seksualne želje, a svaka deseta izostanak uzbuđenja i bolni snošaj

Foto: Dreamstime Ženama je jako važan odnos povjerenja i komunikacije s partnerom jer na njemu grade povezanost tijekom seksa, kaže dr. Jerbić

- Svi u sebi nosimo takozvane seksualne skripte koje smo dobili tijekom odrastanja i prema kojima učimo seksualno ponašanje. One su povezane s odgojem, vjerskom pripadnosti, medijskom ekspresijom seksualnosti i raznim mitovima na tu temu. Odnos prema seksualnosti ovisi i o dosadašnjem iskustvu, povjerenju prema partneru te mogućem zlostavljanju u djetinjstvu. Blokade nam može nametnuti i okolina - kaže dr. Jerbić.

Nekoliko je najčešćih mitova u našem društvu, poput onoga da bračni seks ne može biti interesantan niti strastven, onoga da je seksualni odnos dobar jedino ako završi snošajem ili pak mita da je muškarcima seks važniji i da oni više uživaju u njemu nego žene. Tu je i mit da je dobar seks spontan, a da ga planiranje uništava. No to su sve samo mitovi - naglašava sugovornica.
Istina je da je ženama jako važan odnos povjerenja i komunikacije s partnerom jer na njemu grade bliskost i povezanost tijekom seksa. 

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

Posveti mi se ovaj tren

- Žene se najviše žale da partner nije prisutan u trenutku kad je s njom - obično telefonira ili obavlja neke poslove ignorirajući njezino prisustvo. Žene žele odnos povjerenja kojim muškarac pokazuje da mu je ona važna. To ne znači da moraju 24 sata biti zajedno, ali kad je s njom - onda treba biti s njom. Samo tad raste privlačnost prema partneru i želja za seksom - govori dr. Martina Jerbić-Cecelja te dodaje da želi pomoći i ženama, pa tako i njihovim partnerima da budu sretniji u vezi, jer jedino se tako može stvoriti sretnije i produktivnije društvo. 

O seksu treba što više razgovarati

Partneri, pogotovo mlađi ljudi, sve otvorenije pričaju o seksualnim problemima i zabludama želeći poboljšati svoju seksualnost, primjećuje dr. Jerbić-Cecelja.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL dr. Martina Jerbić-Cecelja

- No rijetki su parovi koji o tome sami pričaju kod kuće. Uvijek se takve teme lakše otvaraju uz nazočnost seksualnog savjetnika, odnosno terapeuta. Ipak, primijetila sam da su i žene i muškarci spremni mijenjati svoje seksualne navike zbog partnera jer jednostavno žele jedan drugoga - kaže naša sugovornica. 

TOP 5 savjeta da zavolite svoje tijelo i uživate u njemu

1. Zavolite sebe

Najvažnije je prihvatiti sebe sa svim prednostima i nedostacima. Žena može biti nezadovoljna debljinom, visinom, grudima ili bokovima, ali ako se prihvati takvom kakva jest, može biti vrlo privlačna.

2. Privlačnost

Ženstvenost i ženska privlačnost ne ovisi o vašem vanjskom izgledu, nego osobnosti i otvorenosti prema drugima, kaže dr. Martina Jerbić-Cecelja.

3. Opuštanje i vježba

Zadovoljstvo se postiže duhovnim treningom te fizičkom aktivnosti i šetnjama u kojima se možemo približiti svojoj nutrini. Osim tehnika opuštanja, i joga, fitnes ili zumba mogu pomoći u opuštanju i tako nas činiti sretnijima.

4. Pozitivnost

Okruženje je bitno. Okružite se pozitivnim ljudima. Znati reći ‘ne’ je vrlina i djeluje oslobađajuće. Tako stječemo samopouzdanje i osjećamo se privlačnijima te nadograđujemo svoju seksualnost.

5. Strast u poslu

Posao kojim se bavite radite strastveno i usredotočeno. I to koristi samopouzdanju. Pohvale nakon uspješno odrađenog posla potiču nas da to podijelimo s partnerom te steknemo više bliskosti i povjerenja.

 

Komentari (49)
  • ono nešto što se pojavi između partnera, treba se samo prepusti ..

    9. 3. 2018,   07:50
  • formula užitka je da se desi klik i onda se sve samo posloži...

    9. 3. 2018,   08:09
  • Povjerenje...točno tako...Zato žene budu toliko povrijeđene...kad se izda povjerenje dato im.

    9. 3. 2018,   07:33