Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Formula za pakiranje: 'Trećina' odmora su hlače, a pola majice

None Foto: Unsplash

Nakon što ste odabrali tip kofera, po ovoj formuli spakirajte sve stvari, i to tako da na dno stavljate cipele, u sredinu svari koje se ne gužvaju, a na vrh stvari iz kemijske čistionice

Slaganje kofera počinje od pitanja koje putovanje krećete - poslovno ili privatno, te na koliko dana idete. Odgovori na ta pitanja su baza za plan stvari koje nosite, objašnjava nam profesionalna organizatorica Kristina Zvonar Brkić

Prva odluka kod pakiranja kofera je tip putne torbe koju ćete koristiti.

Foto: Unsplash

- Ljudi se najčešće koncentriraju na sadržaj kofera, npr. kakve pretince ima, ali je to manje važno jer uvijek možete različitim dodacima povećati funkcionalnost kofera. Međutim, elementi na koje morate paziti prilikom izbora putne torbe su težina i veličina, kotači i ručka. Stoga, kad kupujete kovčeg nemojte se ustručavati provozati ga po dućanu.

TAJNE SAVRŠENE PAŠTE Kuhate li tjesteninu u vodi s uljem, radite veliku pogrešku

Shvatite da će te taj isti kofer morati voziti u žurbi po aerodromu i da vam zato mora biti ugodan i lagan. Sve ostalo će vam dodatno otežati samo putovanje koje vam na kraju može i prisjesti - kaže Kristina. No, zapamtite da ne postoji savršeni kofer. Trik je u tome da nađete onaj koji najbolje odgovara vama i potrebama vašeg putovanja.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

- Prilikom izbora odjeće dva su ključna pitanja: Kojim ćete se aktivnostima baviti i koliko dugo? Kakva će biti vremenska prognoza? Vrlo je dobro zapisati sve aktivnosti i vidjeti koje ekstra stvari su vam potrebne za njihovo provođenje.

Formula pakiranja 

Foto: Unsplash

Za one koje žele maksimalno pojednostavniti stvar evo FORMULE PAKIRANJA:

- Uzmite broj dana vašeg putovanja, primjerice sedam dana. Pola tog broja odnosi se na majice, košulje, topiće ili slično (dakle 3-4 komada), a trećina tog broja na hlače, suknje, tajce (dakle 2 komada). Ova količina odjeće omogućit će vam više kombinacija, a ako tome dodate neki šal, nakit ili drugi accessories broj kombinacija se povećava.

Po mogućnosti izaberite odjeću koja se ne gužva kako bi izbjegli potrebu za peglanjem. Donje rublje, majice, traperice, pamučne hlače i trikotaža neće se nabirati kada se zarolaju. Krute tkanine, kao što su uštirkane pamučne košulje, sakoi, elegantne hlače i suknje, trebaju biti pažljivo presavijene. Ne zaboravite pripremiti i vrećicu za nečistu robu.

SUPER SAVJETI Spakirajte se u samo 5 minuta! Stjuardesa nam otkrila trikove

Cipele

- Što se tiče cipela, jedne imate na sebi, a druge u koferu. Treći par cipela uzmite samo ako je to izrazito važno, npr. poslovna večera, koktel party ili nešto slično.

Kozmetika

Dio prtljage čini i kozmetika. Osnovno pravilo su mala pakiranja. Zapamtite, ne treba vam cijeli kozmetički koferić za šminkanje, ograničite se na dvije boje koje vam najbolje pristaju za većinu kombinacija.

PRIJE I POSLIJE Kad je vizažist čarobnjak, pred oltarom se pojavi 'nova' mlada

Gadgeti i lijekovi

Kod pakiranja elektroničkih naprava, budite sigurni da su na istoj voltaži kao i na vašem odredištu ili nabavite adapter. Ako koristite lijekove, osigurajte si dovoljnu količinu za cijelo putovanje, plus još nekoliko dodatnih dana.

Kako se svari stavljaju u kofer

Foto: Unsplash

Način na koji stavljate stvari u putnu torbu je vrlo bitan. Zato je dobro prethodno sve stvari koje vam trebaju staviti na krevet, stol ili bilo koju drugu površinu, a zatim slijedite ove korake:

>> Započnite sa cipelama. Cipele možete napuniti sa sitnim stvarima poput čarapa i smjestite ih na dno kofera, kod kotačića.

>> Zatim popunite cijelu jednu razinu koristeći svari koje se manje gužvaju ili koristeći posebne dodatke za organiziranje kofera. Također sa čarapama, marama, remenima možete popuniti kutove kofera.

>> Na vrh kofera stavite robu koja se najviše gužva. Da bi nju dodatno zaštitili, stavite na tu robu onu vrećicu u kojoj dobijete robu iz kemijske čistionice.

ODUŠEVITE I SEBE I GOSTE Piletina kakvu nikada u životu niste jeli: Top 4 odlična recepta

Putovanje avionom 

Ako putujete avionom dobro je u ručnu prtljagu staviti rezervnu robu za jedan dan i osnovnu toaletnu torbicu. Tako da ako se vaša prtljaga zagubi ili propusti vaš let, imate rezervnu opciju i ne morate šiziti prvi dan na svom putovanju. Osim toga, prilikom pakiranja, dobro je slikati svaki sloj odjeće i ostalih stvari koje ste spakirali, kako bi u slučaju gubitka kofera mogli imati potvrdu stvari koje se nalaze u njemu.

FITNESS TRENERICA Pet brzih vježbi na koferu: Dianin trening u hotelskoj sobi

Trik da nakon putovanja sve stane

Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Zgodna je ideja da kad putujete ponesete robu koja vam je do neke mjere iznošena i koju možete ostaviti na vašem odredištu. Na taj način ćete olakšati svoju torbu na povratku i omogućiti više mjesta za stvari koje ćete kupiti tijekom putovanja. Naravno, ako putujete autom, vlakom ili autobusom, neka od ovih pravila ne vrijede.

Kada dođete u hotelsku sobu, raspakirajte se onoliko koliko vam je ugodno i koliko vam to raspored putovanja dozvoljava. I obavezno zaključajte svoj kofer kad izlazite iz hotelske sobe.

Komentari (14)
  • ma badava vam te upute.moja se svake godine pakira za more ko da idemo kamionom.ja nosim ruksak a ona dva kofera,dve tri manje torbe,pa još koja manja torbica i normalno onaj putni frižder..

    1. 7. 2019,   19:09
  • A kako spakirati kofer za mjesec dana?

    1. 7. 2019,   19:46
  • jedne godine sam imao smor sa ženom, pakirali smo se na more i 15 dana prije ja nemam majice ja nemam ovo ja nemam ono-i ide se u kupovinu- nakupovalo se toga brdo- potrosilo dosta para-eto sretna-pokupovali djeci-spakovali se i dosli na more-prvo pakiranje na plažu djecu je obukla meni nasla sta trebam-i onda a gdje moj kofer pita??-nemam pojma!!!Zaboravili ga doma hahahahah-imala je samo obleku u kojoj je dosla i snupi pidžamu u kojoj je cijelo vrijeme išla na plažu hahahahahah-od sad vozim karavana -otvorim gepek i trpam sta mi padne na pamet-sebi samo 2-3 majice i gacice -hlače i dosta-prc

    2. 7. 2019,   14:58