Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Francuska zabranila mobitele u školama i za vrijeme odmora

I prije se učenicima branilo korištenje mobitela, ali samo za vrijeme nastave. To se sada odnosi na cjelokupni boravak, uključujući pauze i vrijeme za obroke

Prema novom francuskom zakonu, od ove školske godine učenici mlađi od 15 godina ne smiju koristiti mobilne uređaje u bilo kojem trenutku za vrijeme boravka u školi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Zabrana je usvojena u srpnju prema obećanju francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a odnosi se na osnovne i srednje škole u cijeloj zemlji.

Zakon je stupio na snagu 5. kolovoza, a time su osim mobitela zabranjeni i drugi uređaji poput tableta i pametnih satova. Iako je zakon stupio na snagu još 2010. godine, on je branio korištenje mobitela samo za vrijeme nastave, a sada se odnosi na cjelokupni boravak, uključujući  pauze i vrijeme za obroke. 

Škole mogu birati hoće li se taj zakon odnositi i na one starije od 15 godina, a postoje iznimke koje se odnose na učenike s invaliditetom.

PO PRVI PUT Na sajmu Interliber predstavit će se čak više od 20 škola...

Učenici su dužni isključiti mobitele tijekom dana ili ih staviti u ormariće. Škole će zasebno tražiti načine kako će se učenici držati podalje od mobitela za vrijeme škole.

Smatra se da prekomjerno korištenje pametnih telefona može stvoriti ovisnost i otežavati nastavu te je zbog toga uveden zakon. 

Ministar obrazovanja Jean-Michel Blanquer smatra da je to 'zakon 21. stoljeća' i da je to način da se uvede disciplina i održava kvalitetna nastava, piše Business Insider

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (6)
  • Ma što Francuzi znaju... Mi smo napredniji. Je li tako ministrice? Imamo generacije koje ne znaju za složenu rečenicu, koje ne razumiju ni jednu jedinu uputu za rad ako je duža od jedne riječi... I još im tutnemo u ruke tablete. Izgleda da je cilj ove reforme što više ih zaglupiti, tako da što manje razmišljaju.

    9. 11. 2019,   10:31
  • A naši bez mobitela hodati ne znaju.I jedino prijateljstvo im je virtualno!

    9. 11. 2019,   14:17
  • ali to je Francuska

    9. 11. 2019,   10:21