Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Francuzi: Hrvatski antibiotik pomaže protiv korona virusa!

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Francuski znanstvenici objavili su studiju koja potvrđuje da bi kombinacija lijeka protiv malarije i antibiotika azitromicina, otkrivenog u Zagrebu 1980. mogla mnoge spasiti. Dr. Ivan Đikić kaže: To je ohrabrujuća vijest

Svi su svjetski mediji prenijeli vijest o francuskoj studiji koja je potvrdila da kombinacija lijekova hidroksiklorokina, kojim se liječe oboljeli od malarije, i antibiotika azitromicina, postiže fantastične učinke u liječenju oboljelih od koronavirusa. Valja podsjetiti da je azitromicin, inače antibiotik indiciran za infekcije dišnih puteva i mekih tkiva, otkriven u Zagrebu, u tadašnjem istraživačkom centru tada još hrvatske farmaceutske tvrtke Plive, 1980. godine!

U nas je lijek temeljen na tom spoju poznatiji kao Sumamed, a čak je i Donald Trump ovih dana zatražio da se ova kombinacija lijekova odmah stavi na raspolaganje pacijentima!

POGLEDAJTE VIDEO (Kako se nositi sa strahom od korona virusa):

Vijest da lijek temeljen na hrvatskom antibiotiku ima sjajan učinak puno je veću pažnju izazvala u Srbiji nego u Hrvatskoj, naročito nakon što je ugledni srbijanski genetičar s Harvarda dr. Miodrag Stojković na Twitteru objavio:

- Poslije kineskih, i znanstvenici iz Francuske tvrde da lijek protiv malarije kod 70 posto pacijenata oboljelih od Covida-19 dovodi do izlječenja - poslije šest dana terapije. Kod pacijenata koji su dodatno tretirani antibiotikom azitromicinom, uspješnost je 100 posto, napisao je Stojković. 

Vijest je sada prenio i Bloomberg, upozorivši, dakako, da se s lijekovima ne smije eksperimentirati bez preporuke liječnika i da duplo veće doze ovih kombinacija lijekova (i to samo dva grama umjesto jednoga) mogu čovjeka - ubiti. Francuska je u međuvremenu odobrila opsežna klinička ispitivanja ovih lijekova u borbi protiv virusa, a iz američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) poručili su da će njihovi stručnjaci temeljito sve ispitati i dati svoje mišljenje. 

Medical workers wearing protective masks and suits walk in an intensive care unit at the Oglio Po hospital in Cremona | Autor: FLAVIO LO SCALZO Foto: FLAVIO LO SCALZO

- To su ohrabrujući podaci i vjerujem da će se koristiti sve više u bolnicama. Nakon korištenja kod većeg broja oboljelih moći ćemo znati točne podatke. No, to nije magični lijek koji nas štiti od virusa, ali odgađa pojavu simptoma i umnožavanje virusa. Jasno, ne smije se dopustiti korištenje tih lijekova izvan bolnica nekontrolirano jer još ne znamo pravi učinak ili moguće posljedice kod različitih bolesnika - komentirao je studiju ugledni hrvatski znanstvenik prof. dr. sc. Ivan Đikić iz Sveučilišta Goethe u Frankfurtu. 

Foto: Davor Puklavec/Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

S njim se slaže i virolog dr. sc. Igor Jurak sa Odjela za biotehnologiju Zavoda za molekularnu i sistemsku biomedicinu Sveučilišta u Rijeci koji kaže kako se nada da će epidemija ipak ostati ograničena na mali broj ljudi, ali da je uvijek dobro imati lijek ili kombinaciju lijekova. 

- U Kini i širom svijeta provode se brojne kliničke studije kojima se pokušava utvrditi koji od postojećih lijekova bi mogao imati značajniji učinak na sprečavanje infekcije s SARS-CoV-2, a time i na ishod, odnosno težinu bolesti. Prve studije, iako na ograničenom broju pacijenata, pokazale su potencijal lijekova koji se primjenjuju kod liječenja malarije (hydroxychloroquine) i ebole (Remdesivir). S druge strane istraživanja su pokazala slabu učinkovitost lijekova koji se primjenjuju kod infekcija s HIV-1 (Lopinavir/Ritonavir) iako su polagane velike nade i u tu skupinu lijekova. Za očekivati je da će uskoro (tijekom travnja) biti više dokaza o efikasnosti različitih lijekova, međutim već sada je jasno da će neki od njih moći donijeti određeno olakšanje za cijeli svijet - kazao je dr. Jurak.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), ključna ustanova koja u SAD-u odobrava korištenje lijekova i daje preporuke, kazala je da će njezini stručnjaci temeljito ispitati hidroksiklorokin i tek tada dati svoje mišljenje o njemu.

Azitromicin je rezultat je rada hrvatskih stručnjaka koji su ga u Plivi sintetizirali 1980. godine pod nazivom Sumamed. Tim koji je smislio taj lijek bili su danas pokojni dr. Slobodan Đokić i Zrinka Tamburašev te Gorjana Radoboja Lazarevski i Gabrijela Kobrehel. 

Gabrijela Kobrehel nije htjela komentirati vijest o tomu da bi spoj na čijem je otkriću radila s kolegama mogao spasiti mnoge živote. Studija francuskih stručnjaka koju su proveli na 30 pacijenata oboljelih od virusa COVID - 19 nastala je nakon kineske studije gdje su upravo ovom kombinacijom lijekova uspješno skratili trajanje bolesti.

Capsule for drug delivery. 3D rendering | Autor: polesnoy Foto: polesnoy

Među oboljelima bilo je šest pacijenata koji nisu imali nikakve simptome pa im nisu ni davali lijekove, 22 pacijenta koji su imali simptome bolesti u gornjem dišnom sustavu te osam onih s tegobama donjeg dišnog sustava. Od 30 oboljelih, njih 20 dobilo je terapiju. Iako se hidroksiklorokin pokazao učinkovit kad su ga davali zasebno i bio je efikasan u 70 posto slučajeva, u kombinaciji s azitromicinom značajno je skratio trajanje bolesti na samo šest dana. 

POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA sa znanstvenikom Gordanom Laucom

 
Komentari (276)
  • Sumamed je proglašen najboljim antibiotikom na svijetu. Kupovale su ga sve razvijene zemlje svijeta te je donosio milijarde godisnje zarade PLIVA-i. PLIVA je prodana za cijenu jednogodišnje zarade samo na Sumamedu. HDZ je uništio Hrvatsku!

    21. 3. 2020,   15:50
  • I zamislite sad ovo Hrvatski antibiotik,najstarija zivuca ljekarna sa najstarijim aspirinom na svijetu mala braca u Dubrovniku,najuhodanija karantena potrahnjena sa pisanim arhivom stara vise od 600.godina takodjer u Dubrovniku Hrvatska

    21. 3. 2020,   16:38
  • Moguće, ako najviše napada respiratorni sustav onda se stvaraju i bakterijske infekcije, antibiotici nikako i nimalo ne djeluju na viruse, zato je to jedino moguće objašnjenje, bolsnici zapravo ne umru od posljedica virusa nego bakterijskih infekcija koje astaju nakon djelovanja virusa, oni na respiratoru pogotovo.

    21. 3. 2020,   16:37
Message