Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Ftalate iz šminke povezali su s pojavom uranjene menopauze

None Foto: Fotolia

Ftalati mijenjaju rad reproduktivnog sustava, a studija na gotovo 6000 žena otkrila je da su u menopauzu ranije ušle žene s višom razinom ftalata u organizmu

Žene koje su u krvi imale višu koncentraciju opasnih ftalata, kemikalija iz makeupa, laka za kosu, plastike i pakiranja za hranu, ušle su u menopauzu 2,3 godine ranije od drugih žena, utvrdila je studija američkog Sveučilišta Washington provedena na 5700 žena. 

U prosjeku žene u menopauzu ulaze s 51. godinom, a one su ulazile s 49. godina. U nekim slučajevima ciklus je završavao čak 15 godina prerano, što se također povezuje s ftalatima, donosi Daily MailTe kemikalije mijenjaju rad reproduktivnog sustava, osobito jajnika, a povećavaju rizik od raka, dijabetesa i pretilost. Raniji ulazak u menopauzu povezuje se i s većim rizikom od moždanog udara, bolestima srca te problemima s kostima, potvrdilo je istraživanje. 

- Iako ne možemo sa sigurnošću reći zašto smo kod nekih žena pronašli veću koncentraciju kemikalija u organizmu, moguće je da su one koristile više šminke, pile vodu iz boce ili jele više pakirane hrane nego druge - istaknula je voditeljica istraživanja dr. Natalia Grindler. 

Opasne kemikalije ne možete u potpunosti izbjeći, ali ih možete smanjiti tako da jedete više svježe odnosno nepakirane hrane, dodao je profesor Richard Sharpe sa škotskog Sveučilišta Edinburgh. 

Komentari (1)
  • ja se ne šminkam pa svejedno imam višak kemijskih spojeva u krvi

    24. 10. 2012,   10:49