Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Fuliranje: Zdrava hrana je bok uz bok s kobasicama i juhama

Iako je Advent u Zagrebu vezan uz kobasice i kuhano vino kao gastronomsku ponudu, mi smo odlučili pronaći zdravu hranu u kojoj se može uživati i povezati ju s ovim čarobnim vremenom

Kako je vrijeme adventa u Zagrebu vezano obično uz kobasice i kuhano vino kao gastronomsku ponudu, mi smo odlučili promijeniti to i pronaći zdravu hranu u kojoj možeš uživati i povezati ju s ovim čarobnim božićnim vremenom.

Kako jesti za blagdane - POGLEDAJTE VIDEO:

Veganšpek 

Glavno mjesto na Fuliranju za svakog vegana ili vegetarijanca, ali i osobe koje žele probati nešto bez mesa. Zdrave verzija poznate hrane poput falafela i tempeha su nešto što ne smiješ propustiti. 

Zagreb maraton | Autor: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Falafel sandwich bez glutena: U Veganšpeku mislili su na prehranu za svakoga pa tako možeš probati i ovaj veganski falafel bez glutena. Falafeli su napravljene od slanutka i tahini umaka (smrvljene sezamove sjemenke), a kao dressing odabrali smo veganski tartar i čili. Cijena porcije je 45 kuna, a sastojci su svakodnevno svježi budući da se proda oko 500 porcija dnevno, piše miss7zdrava.

Zagreb maraton | Autor: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Tempeh sandwich: Pomalo podsjeća na kebab, ali je u puno zdravijoj verziji. U njemu je marinirani luk u zimskim začinima (cimet i klinčići), a fileti su napravljeni od fermentirane soje. Isto tako, možeš odabirati nekoliko vrsta dressinga, a ja sam ponovno odabrala veganski tartar jer se ne razlikuje od uobičajene verzije tartara.  Njegova cijena je također 45 kuna, a sastojci su izuzetno svježi jer ih obnavljaju svaki dan. 

Zagreb: Franjevci Župe svetog Antuna Padovanskoga imaju svoju kućicu na Zrinjevcu PRIHOD FINANCIRA PUČKU KUHINJU U kućici 'Kod fratara' pojedite dobro jelo i učinite dobro djelo

Atelier Køkken

Tik uz Veganšpek kućica je u kojoj možeš probati Zlatno mlijeko, topli napitak u veganskoj i vegetarijanskoj verziji. 

Zagreb maraton | Autor: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Zlatno mlijeko: Toplo bademovo ili kravlje mlijeko (ovisno koju verziji želiš) u koje je dodana kurkuma, cimet, đumbir. Ako se odlučiš za vegetarijansku verziju možeš dodati i med kako bi dodatno zasladila ovo piće. Cijena ovog napitka je 20 kuna.

Kansui Ramen bar

Vlasnik ovog bara, Vid Nikolić, uskoro će otvoriti u prvi Ramen bar u Hrvatskoj, a mi smo odlučili probati Tuna Poke Bowl. Iako nije Ramen, vrijedi ga probati. 

Zagreb maraton | Autor: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Tuna Poke Bowl: Zdjela sushi riže sa toppingom od marinirane sirove tune, oyster ponzu spicy dressing, tobikko, salata od algi, surimi salata sa wasabi majonezom, furikake, nori alga, mladi luk, ukiseljeni đumbir. Cijena je 45 kuna.

SAMO UMJERENO! Blagdanski kalorijski vodič: Za Božić i Novu dobijemo pet kila

Munchy hungry beast

Na samom ulazu na Fuliranje nalazi se poseban štand kojeg većina posjetitelja traži kako bi probali njihove Hong Kong's Bubble Waffles, no mi smo pronašli nešto zdravije, veganski curry. 

Zagreb maraton | Autor: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Veganski curry: Žuta curry pasta, curry, kokosovo mlijeko, lemongrass, češnjak, tikvice, mrkva, prženi kiki-riki, basmati riža. Uz to što je veganska, ova porcija je izuzetno velika pa ju mogu dvije osobe podijeliti. Cijena je 45 kuna. 

Bread Club

Kako smo obišli većinom veganska i vegetarijanska mjesta i takvu hranu i probali, odlučili smo probati nešto ukusno i zdravo i za one koji uživaju i životinjskim namirnicama. Odlučili smo probati juhu koja može biti savršena za ove hladne dane. 

Zagreb maraton | Autor: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Juha od gljiva: Pileći temeljac, gljive (vrganji i bukovača) i kruh. Treba naglasiti način proizvodnju ovog sourdough kruha od polubijelog brašna i prirodnog kvasca. Juha se pravi svaki dan, a cijena jedne porcije je 35 kuna. 
 

Komentari (6)
  • Ovi oko veganskih kućica svi neki bledunjavi, ozbiljni i smrznuti, a ovi di su kobasice i vino svi veseli, nasmijani i crveni.

    15. 12. 2018,   14:09
  • 45 kn za nekakve soje, tofu i sjemenke.....stvarno moras biti pacijent da uopce das tolike novce za nesto nejestivo i definitivno nezdravo

    15. 12. 2018,   13:41
  • Kobasice,kiflice,čvarci,kulen,slanina... predobro...

    15. 12. 2018,   18:37