Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Gabrielle Coco Chanel: 130 godina najveće modne lavice

Gabrielle Coco Chanel: 130 godina najveće modne lavice
2

Kći pralje i prodavača radne odjeće jedina je dizajnerica među najutjecajnijim ženama 20. stoljeća, a oslobodila je žensko tijelo i izmislila malu crnu haljinu

VIDEO

Kad neka tvrtka slavi 130. godišnjicu, izuzetno to poštujemo, ali se ne uzbuđujemo zbog toga. Ali kad kažemo da 19. kolovoza 2013. slavimo 130. rođendan  Gabrielle Coco Chanel, onda je to itekako uzbudljiv podatak! Fantastično je, naime, da njezino ime, a time i tvrtka povezana s njim znakom jednakosti, nimalo nisu uvenuli mnoga desetljeća otkako ih je pomilovala ruka svjetske slave. Stara horoskopska Lavica Coco Chanel (1883. - 1971.) imala je kreativne snage najmanje za dva života - za njezin, i za život njezine produžene ruke, Karla Lagerfelda, koji njezine modne poticaje ravno  trideset godina prevodi u Chanel za 21. modno stoljeće.     

Danas je Chanel globalni brend ravan coca-coli, a život Coco i Karla višestruki materijal za ozbiljne, tužne i zabavne filmske ili književne obrade. Coco je jedina modna dizajnerica koja se našla na popisu sto najutjecajnijih ljudi 20. stoljeća časopisa Time. Nije teško zamisliti što je sve kći pralje i putujućeg  prodavača radne odjeće i rublja morala poduzeti da bi dosegnula te visine. 

Mnoge su njezine modne inovacije pa i cjelokupan stil koji je prisvajala za sebe i druge žene s malo mozga, stvar prisilnih izbora. Karla Lagerfelda napadaju radi korištenja krzna u kreacijama. A on djetinjastim proglašava napadati krznare u doba u kojem se masovno jede meso, nose kožnate cipele itd. Ima i dodatni alibi: lov je pitanje hoće li čovjek ubiti životinju ili ona njega. Barem je tako počelo. 

Aktivisti zaštite životinja odvraćaju: - Je, baš je zec sposoban ugroziti čovjekov život... No ispod bukvalnih argumenata kriju se kod Coco i Karla bitne istine o životu kao lovu u kojem ne smiješ biti uhvaćen da bi očuvao život. Coco i Karl lovci su svojih ideja koje za njih, ali i za nas znače život. Lagerfeld nije osjetio materijalnu bijedu poput Coco u svom životu, ali je osjetio onu emocionalnu. Vidjeli smo cjelovečernji dokumentarni film “Lagerfeld Confidential” iz 2007. gdje je jasno naznačena majčina emocionalna hladnoća. Umjesto da ga zagrli, za njegove dječje nevolje majka bi mu hladno rekla: “Sam si si kriv...” Da se naježite! I Coco i Karl rano su postali modni lovci.

 Snađi se s onim što imaš, bila je početna modna formula Coco Chanel kad je staroj haljini razrezala poprsje i u njega kao plastron ubacila prednjicu muške košulje s kragnom i kopčanjem. U to su vrijeme žene još nosile korzete. Nosile su haljine u kojima nisu mogle disati, a još manje hodati, trčati ili raditi. Coco Chanel “skinula” im je korzete, kao i neke nepotrebne ukrase: velike perjem obložene šešire te odjeću vrlo jarkih boja. Rodio se tu androgini stil, sasvim suprotan utezanjima u korzete. Coco je oslobodila žensko tijelo, dopustila mu da nosi hlače, izmislila najpraktičniju stvar na svijetu poput male crne haljine i  kostimića od rahlog tvida kojeg su do kraljevskih  modnih visina uzdignuli ukrasni zlatni gumbi, u međuvremenu odbačeni kao kič. 

I Lagerfeld se snašao s onim što je imao kad je 1983. kao već prokušan dizajner preuzeo Chanel. No on je imao ni manje ni više nego - Coco Chanel! Nemilosrdno je tada rekao: - Kad sam preuzeo Chanel, bila je to uspavana ljepotica, gotovo mrtva, hrkala je. No prava je istina bila: kreativni kapital Coco Chanel bio je još itekako živ, a Lagerfeld je znao zašto to što dolazi iz njegove kreativne glave potpisuje kao Chanel. 

Bila je to i ostala jedna od najkreativnijih simbioza stila 20. stoljeća, koja je, međutim, sve življa što su njegovi tvorci stariji, a sada zajedno imaju 208 godina! U čemu je tajna otkriva sama Coco Chanel kad kaže: - Ja ne radim s modom, ja sam moda. I nakon nje i nakon Lagerfelda Chanel stoga ostaje kao vječna modna vatra.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni
JESTE LI MEĐU NJIMA?

Zvijezde ih vole: Horoskopski znakovi koji su lijepi i pametni

Ponekad ljepota ne isključuje pamet, stoga neki horoskopski znakovi otkrivaju znakove karaktera koji upućuju na sklad svih tih pozitivnih karakteristika

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!
OBRANA OD OPASNIH NAPASTI

Žena pokazala kako se obranila od krpelja: Ljepljiva traka je hit!

Ne mogu ih gledati, užasni su, samo je jedan od komentara pratitelja na hrpu krpelja koji su se ulovili u 'klopku' oko ženinog gležnja. Pokazala je trik kako se zaštititi od ovih opasnih napasti - a evo i što ako ugrizu
Dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja: Blizance muče ljubavni problemi, Ribama stiže novac
ZVIJEZDE OTKRIVAJU

Dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja: Blizance muče ljubavni problemi, Ribama stiže novac

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 8. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje