Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Gastro specijaliteti iz Turske: Zalogaji s jelovnika Boran-age

Gastro specijaliteti iz Turske: Zalogaji s jelovnika Boran-age
5

Najbolje kombinacije Turci mesu često dodaju voće i orašaste plodove te začine za egzotičan okus, a rezultat toga su gurmanske kofte, kebabi, pite, pilavi te okruglice

VIDEO

Tradicionalna turska kuhinja nastala je spajanjem utjecaja s istoka i zapada, a pide, baklave i lahmacun danas su neki od zaštitnih turskih specijaliteta. Pide se najčešće nadijevaju mljevenim mesom pirjanim s povrćem, no tu su i inačice sa sirom te svježim povrćem. No nerijetko se prave i s lećom ili grahom. Primjerice, pirjanom luku i češnjaku dodajte čili u prahu, sol, pastu od rajčice i malo vode. 

Tome dodajte ocijeđeni grah i sve zgnječite. Maknite s vatre i time premažite tijesto u obliku lađe. Slično pidama, no s puno tanjim tijestom, Turci pripremaju lahmacun. Obično se također tijesto premazuje nadjevom od mljevenog mesa, začina i povrća. Za što egzotičniji okus na kraju lahmacun pospite ljutim začinima. A kad na red dođu deserti, baklava je na prvome mjestu. Kako bi bila što sočnija, obvezno pazite da kore ili listovi tijesta ne budu suhi jer će vam se u tom slučaju i raspasti. Uvijek je narežite prije pečenja.

Pide s janjetinom i patlidžanom

Sastojci: 250 ml mlakog mlijeka, 2 žličice suhoga kvasca, žličica šećera, 375 g brašna, žličica soli, 2 žlice ulja; nadjev: 60 ml + 2 žličice maslinova ulja, 400 g patlidžana, luk, 2 češnja češnjaka, 375 g mljevene janjetine, rajčica, 2 žlice peršina, jaje, 2 žličice sezamovih sjemenki

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Priprema: Izmiješajte mlijeko, kvasac i šećer te ostavite 10 min da se zapjeni. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i sol, a u sredini napravite rupu. Dodajte prvu smjesu i mijesite tijesto 10 min pa ga ostavite sat vremena da se digne. Na ulju popržite patlidžan i izvadite. Pirjajte luk, dodajte češnjak, meso i začine. Umiješajte patlidžan, rajčicu i peršin. Razvaljajte tijesto u četiri ovalna oblika, premažite ih nadjevom, presavinite rubove, premažite jajetom, pospite sjemenkama i pecite 20 min na 200°C.

Slatka baklava

Sastojci: 450 g badema, 650 g oraha, 850 g tijesta za savijače, kg meda, 550 g maslaca, 6 žlica ružine vodice, jaje

Priprema: Mljevene orahe i bademe pomiješajte s trećinom otopljenog maslaca, ugrijanim medom i vodicom. Dno posude premažite maslacem, stavite tri lista tijesta namazana maslacem, stavite sloj smjese i ponavljajte postupak. Završite tijestom. Premažite baklavu jajetom, narežite je i pecite na 180°C.

Lahmacun

Sastojci: po žličica instant-kvasca, soli i šećera, 5 žlica brašna, 2 žlice mlijeka, 2 jaja, 4 žlice maslaca; nadjev: luk, 2 žlice ulja, 300 g mljevene janjetine, šalica peršina, žumanjak, žlica maslaca

Priprema: Zamijesite tijesto i ostavite da se diže sat vremena. Na ulju pirjajte luk pet min, dodajte meso, pirjajte pet min, maknite s vatre i umiješajte peršin. Tijesto podijelite na dva dijela, razvaljajte na tanke krugove, premažite nadjevom i ostavite da stoje pola sata. Rubove premažite žumanjkom i pecite oko pet min na 250°C.

Meso je još bolje uz malo badema i voća

Osim pida i lahmacuna reprezentativno mjesto u turskoj kuhinji svakako zauzimaju kofte, mantiji i pilavi. Osnovu raznolikih turskih jela čine ukusni sirevi, mliječni proizvodi, paprika, luk, grah, rajčice, češnjak i maslinovo ulje. Dozu egzotike ističe upravo uporaba orašastih plodova poput pistacija, badema i oraha, ali i raznovrsnih začina kao što su peršin, kumin, crni papar, paprika, metvica, origano i timijan. 

Tako, primjerice, Turci meso često pripremaju u kombinaciji s voćem, ali i samostalno u raznim oblicima. Najpoznatiji su ukusni kebab, ćevapi, kofte, sarme, punjene paprike i patlidžani, nadjeveno tijesto te raznorazni pilavi s mesom. Pilav zauzima posebno mjesto u svakodnevnoj turskoj kuhinji, no i u posebnim prilikama. Najpoznatiji su oni s rižom kojima se obično dodaje janjetina, govedina ili piletina. Primjerice, za istanbulski pilav namočite dvije žlice pistacija u vodi pet minuta te skuhajte šalicu riže. Zapržite žlicu badema i pistacije. Pržite oko 200 g kockica pilećih prsa na dvije žlice maslaca, dodajte četvrtinu šalice temeljca i kuhajte dok voda ne ispari. 

Na otopljenome maslacu prokuhajte rižu, dodajte 3/4 šalice temeljca, malo šafrana, soli i papra te piletinu. Kuhajte na laganoj vatri dok riža ne upije vodu. Pustite gotov pilav da odstoji i poslužite. 

Uz jela od povrća i mesa Turci najčešće poslužuju jogurt, koji zauzima važno mjesto u turskoj kuhinji. Iako se može jesti uz gotovo sva jela, osobito je odličan u kombinaciji s kebabom, koftama, burecima, ali i jelima s povrćem. 

Pita sa špinatom

Sastojci: 500 g listova za savijače, 3 jaja, 200 ml jogurta, po šalica ulja, gazirane vode i brašna, prašak za pecivo, 200 g sira, 300 g blanširanog špinata, sol

Priprema:  Izmiješajte dobro jaja, ulje, jogurt, brašno, prašak za pecivo i sol. U drugoj zdjeli pomiješajte sir i špinat. Tome dodajte tri žlice smjese s jajima i začinite. U namašćenu posudu stavite list tijesta, premažite ga jajetom, stavite drugi list, premažite smjesom, stavite list pa nadjev od sira i špinata. Završite s dva lista tijesta. Ispecite pitu na 200°C.

Turske okruglice

Sastojci: 4 žlice maslinova ulja, 400 g slanutka, 200 g brašna, luk, korijandar, kim, ljuta paprika, peršin, kopar, limunov  

Priprema: Skuhani ohlađeni slanutak izmiksajte. Nasjeckan luk umiješajte u slanutak te dodajte sve začine i limunov sok. Izmiješajte smjesu pa oblikujte loptice željene veličine, uvaljajte ih u brašno i pecite u dubokom ulju oko dvije minute sa svake strane. Ispečene okruglice ocijedite na papirnatim ručnicima te poslužite s povrćem i jogurtom.

Pilav s govedinom

Sastojci: šalica riže, 350 g kockica govedine, 2 žlice maslaca, luk, 2 češnja češnjaka, 1/2 šalice mrkve, 1 + 2/3 šalice goveđeg temeljca, žličica soli, papar

Priprema:  Pirjajte govedinu na maslacu oko deset min. Izvadite je, a u posudu dodajte luk i pirjajte tri-četiri min. Dodajte rižu, češnjak, mrkvu i sol te pirjajte još tri-četiri min. Dodajte govedinu i temeljac. Pokrijte posudu, smanjite vatru i kuhajte sva tekućina ne ispari. Začinite i dobro izmiješajte. Ostavite da se hladi pet min prije posluživanja.

Turske kofte

Sastojci: 750 g mljevenog mesa, 2 luka, 2 kriške kruha bez kore, jaje, peršin, žličica kumina, 3 žličice soli, maslac za prženje

Priprema: Namočite kruh u vodi i ocijedite pa ga razmrvite u zdjeli. Dodajte preostale sastojke i sve dobro izmiješajte. Oblikujte loptice željene veličine te ih popržite sa svih strana na zagrijanome maslacu dok ne poprime smeđu boju. Poslužite kofte sa svježim povrćem, pomfritom te ljutim čili-papričicama. 

Sultanov veličanstveni jelovnik

Tijesto za pide kuhari često bacaju u zrak baš kao i za pizze pa ga zatim peku u pećnici. No bilo da jedete pidu s mesnim ili vegetarijanskim nadjevom, obvezno se posipa čilijem.

Tradicionalno se pide pripremaju u krušnoj peći na posebnom kamenju koje može izdržati visoke temperature. U nekim inačicama na njoj se može ispeći i jaje, koje dodajte pri kraju pečenja.

Pide sa sirom i špinatom

Sastojci: tijesto: maslinovo ulje, 375 g brašna, po žličica suhoga kvasca i soli, 250-300 ml mlake vode; nadjev: 500 g špinata, 400 g fete, 4 jaja, papar

Priprema: Zamijesite tijesto i ostavite da se digne. Kuhajte špinat na pari četiri min, ohladite ga i ocijedite. Nasjeckajte ga, pomiješajte s fetom i jajetom te popaprite. Podijelite tijesto na šest dijelova, razvaljajte ga na ovalne oblike, premažite nadjevom, savijte rubove, pokrijte ručnikom i ostavite pola sata. Pecite 20 min na 200°C.

Etli pide

Sastojci: šalica brašna, 1/4 žličice soli, 1/2 žličice šećera, 3/4 žličice suhoga kvasca, žlica maslinova ulja, 5 žlica mlake vode; nadjev: 1 i 1/4 šalice mljevenog mesa, po 2 žlice luka i peršina, rajčica, 2 češnja češnjaka, 2 zelene čili-papričice, sol, papar

Priprema: Zamijesite tijesto i ostavite ga pokrivenog plastičnom folijom da se udvostruči. Izmiješajte sastojke za nadjev. Podijelite tijesto na dva dijela pa ih razvaljajte u ovalni oblik. Premažite nadjevom, presavinite rubove i ostavite na limu obloženom papirom 15 min. Pecite ih 15-25 minuta na 205°C.

Turska poslastica kadaif

Sastojci: 160 g maslaca, 310 g kadaifa, odnosno tankih rezanaca, 210 g mljevenih oraha, po korica naranče i limuna, sok limuna; sirup: 360 g šećera, 60 ml vode, limun, vanilin šećer, 60 g grožđica

Priprema: Otopite malo maslaca pa njime premažite dno posude. Na dno stavite sloj suhih rezanaca pa ih pospite orasima te naribanim koricama limuna i naranče. Na to stavite opet malo maslaca i pospite grožđicama. Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke. Zalijte sve limunovim sokom i pecite 15 min na 180°C. Sirup pripremite tako što ćete u lonac s toplom vodom staviti šećer, vanilin šećer, kriške limuna i grožđice te sve kuhati desetak min. Polijte njime pečeni kadaif.

Hurmašice

Sastojci: 2 jaja. 100 g šećera, 250 g maslaca, 2 žlice kiselog vrhnja, 100 g mljevenih oraha, badema ili kokosa, prašak za pecivo, 500 g oštorg brašna, sirup: 1 l vode, 1 kg šećera, limun

Priprema: Umijesite tijesto da se ne lijepi za podlogu. Uzmite malo tijesta, oblikujte ga u štangicu i pritisnite na ribež. Slažite u lim za pečenje i pecite oko pola sata na 180C. Vodu, šećer i kriške limuna zakuhajte i pustte da kratko vrije. Pečene hurmašice zalijte sirupom.

Sutiljaš

Sastojci: 1 l mlijeka, 2 vanilin šećera, 120 g okrugle riže, 2-3 žlice šećera, prstohvat soli

Priprema: Zakuhajte mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte rižu pa kuhajte na laganoj vatri dok ne omekša. Posolite, ostavite da se ohladi pa poslužite u posudama. Prema želji, ovaj desert možete posuti cimetom. 

Burma kadaif

Sastojci: 500 g kadaifa, pakiranje maslaca, žličica melase, nadjev: 1+1/2 šalice pisatcije, sirup: 3 žličice šećera, 3+1/2 šalice vode, sok pola limuna

Priprema: Za sirup zakuhajte šećer i vodu, smanjite vatru i dodajte limunov sok, kuhajte minutu, dvije pa maknite s vatre. Otopite maslac i u njega dodajte melasu. Na stol stavite kadaif, po sredini njega pistacije pa zarolajte kadaif oko pistacije. Namastite posudu melasom i maslacem te poslažite rolice kadaifa i pecite na 190°C.

Kunefe

Sastojci: 1 i 1/2 kadaifa, 200 g sira, 2 šalice maslaca, 1/2 šalice mlijeka, 3 žlice mljevenih pistacija; sirup: po 2 šalice šećera i vode 

Priprema: Kuhajte šećer i vodu za sirup, a kad prokuha, maknite s vatre. Usitnite kadaif i pecite ga u tavi na maslacu miješajući. Ulijte mlijeko i miješajte dok se tekućina ne upije. U posudu za pite stavite pola tijesta pa ga pritisnite, na njega stavite naribani sir i opet pritisnite, a na njega preostalo tijesto. Pecite oko 45 minuta na 180°C. Pospite pistacijama.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru