Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gdje kupiti drvce? Domaća već od 20 kn, uvozna se brzo suše

TRGOVI I ULICE U Zagrebu će se božićna drvca prodavati na 150 mjesta, a stajat će između 70 i 150 kuna. U Splitu su nordijske jele po 150 kuna

Moj prvi izbor je nordijska jela, onda srebrna jela, potom smreka. Koliko je drvce svježe, vidi se po mjestu rezanja. Ako je rez na deblu mokar, ono je netom posječeno. Ako je suh, znači da je rezano prije nekoliko dana.

POGLEDAJTE VIDEO:

Govori to Dražen Miličević (53) iz Pleternice koji više od 30 godina uzgaja božićna drvca. Kupcima ih uvijek reže pred njima pa im se ne može dogoditi, kaže, da se iglice raspu već dok kite bor.

SAMO UMJERENO! Blagdanski kalorijski vodič: Za Božić i Novu dobijemo pet kila

Traju do kraja siječnja

- To se dogodi s drvcima iz uvoza koja dolaze polovicom studenog. Čim ih izvade iz hladnjače - gotova su. A kvalitetno drvce može trajati i do mjesec i pol ili do kraja siječnja - kaže Dražen. Da bi ostala svježija, na deblu drvca treba napraviti novi rez od nekoliko centimetara i takvo se drvce umoči u posudu s vodom.

- Ako se kupuju drvca sa žilama koja će kasnije presaditi, onda oko korijena treba biti što više zemlje - kaže. Cijena ovisi o vrsti i visini. Kod Dražena su srebrne jele od jednog metra oko 70 kuna, nordijske jele od metar i pol ili više od 120 do 150, a obične jele po 40 kuna.

Rezana traže veća

U prosjeku se za 100 kuna može kupiti jako lijepo božićno drvce.

web KAKO JESTI ZA BLAGDANE Male tajne nutricionista: Juha i salata sprečavaju prejedanje

Ove su godine u rasadniku Hrvatskih šuma, Zelendvoru kraj Varaždina, pripremili 22.000 stabala za Božić, a u svim rasadnicima HŠ-a zajedno čak 70.000.

- Kupci najviše vole drvca u lončanicama od pola metra do 2,5 metara. Ako ih režemo, tad traže ona od jednog do četiri metra - kaže Mirjana Grahovac - Tremski, koja nadzire sve rasadnike HŠ-a.

Najviše se kupuje obična smreka. Cijena rezane jele do 1,5 metara kod njih je 32 kune ili 80 kuna u lončanici. Srebrna smreka je 56 kuna visine do 1,5 metara ili 80 kuna od 1,5 do 2 metra. U Zagrebu će se borovi prodavati na 150 mjesta, potvrđuje Bernard Skuliber iz Zagrebačkih tržnica, a cijene će biti kao lani, između 70 i 400 kuna. Prodaja počinje 19. prosinca, no Caritas će već danas od 8 do 13 sati na Trgu bana Jelačića prodavati borove u suradnji s Hrvatskim šumama i prikupljati novac za siromašne građane.

Dreamstime SVE SE BROJI Pazite što pijete za blagdane: Najviše kalorija je u koktelima

U Splitu su zasad stigle nordijske jele, a cijena im je 150 kuna po metru.

Smreke više nisu u modi

- Lani je smreka loše išla pa ove godine imamo samo nordijske jele - kažu prodavači koji su jučer istovarivali drvca.

U Rijeci još nema borova, dok se u Osijeku nude obične jele za 100 do 150 kuna, dok nordijske smreke stoje između 200 i 300 kuna.

Velika je i internetska ponuda. U rasadnicima kraj Zagreba kupci mogu birati drvce koje neki uzgajivači dostavljaju na kućnu adresu. Rasadnik u Zaprešiću nudi nordijske jele od metra i pol za 60, a srebrne smreke do 1,8 metara za 50 kuna. (dm, fl, mi, mt, dm, pš, khd)

CIJENE:

>>> Metar 415 kuna -Toliko stoji na bozicnadrvca.hr umjetni bor od metra.

>>> 80 kuna u tegli - U Bauhausu je najjeftinija plava smreka. Nordijska jela viša od metra je 150 kuna.

>>> 20 kuna za smreku - U oglasima rasadnika i privatnih uzgajivača cijene su već od 20 kuna za smreku visoku 2,5 metara.

>>> 198 kuna po metru - To je cijena za srebrno drvce, kavkasku jelu ili pančićevu omoriku u rasadniku Host kraj Varaždina.

>>> Vječni, ali skupi - Najjeftinija umjetna drvca u Bauhausu stoje 47 kuna, a ima ih i za više od 1000 kuna.

 

 

Komentari (36)
  • mi uvijek kupujemo jelku na badnjak jer se naime tad i kiti , i tada spuste cijene da ih se rijese sto nisu prodali pa se moze i za 30 kuna naci jelka koje je jos do prije par dana kostala 200.

    17. 12. 2018,   08:53
  • od kada se ,,osnovalo,, društvo koje poslije praznika prikuplja drvca u lončanicama, a poslije ih sade po određenim brežuljcima, svake godine kupim drve u lončanici

    17. 12. 2018,   09:50
  • Kad bi kupovao Božićnu jelku/drvce/ nebi nikad gledao jeli domaća ili uvozna već onu koja mi se sviđa i koja cijena mi odgovara, ali ja sam kupio super jelku umjetnu i imam je već sedam godina i stalno je kao nova i lijepa.

    17. 12. 2018,   07:08