Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

‘Generički lijekovi su slični, ali nikako nisu isti kao originali’

‘Generički lijekovi su slični, ali nikako nisu isti kao originali’

S osnovne na dopunsku listu lijekova u 2018. godini prešao je 41 lijek u 72 pakiranja. Riječ je uglavnom o lijekovima za liječenje kardiovaskularnih i neuroloških bolesti

VIDEO

Nedavno je lijek Xeloda za žene oboljele od metastatskog raka dojke s besplatne liste prešao na dopunsku uz doplatu od čak 370 kuna. Ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao je da u tome ne vidi problem jer na besplatnoj listi postoji nekoliko generičkih inačica Xelode koje se mogu dobiti besplatno, a jednako su dobre kao originalni lijek. No jesu li oni zaista jednako kvalitetni kao originali?

Nove cijene lijekova: Najveće promjene za dijabetičare
Nove cijene lijekova: Najveće promjene za dijabetičare

- Tu procjenu bi svakako trebalo prepustiti stručnjacima, farmakolozima. Generički lijekovi imaju istovjetnu djelatnu tvar kao originali, ali pomoćni sastojci znaju biti drukčiji i to se može odraziti na kvalitetu lijeka – rekla je Jasna Karačić, predsjednica hrvatske Udruge za promicanje prava pacijenata. Kao i predsjedniku Udruge hrvatskih pacijenata Mariju Drlji, sporno joj je što pacijenti, tek kada dođu u ljekarnu podići lijek, doznaju za poskupljenje.

Lijekovi

- Svako poskupljenje primorava oboljele da mijenjaju terapiju. Ovo je udar i na liječnike koji ponekad godinu dana traže odgovarajuće liječenje, a onda ga moraju prekinuti jer je pacijentu preskupo - rekao je Drlje. S osnovne na dopunsku listu lijekova u 2018. godini prešao je 41 lijek u 72 pakiranja. Riječ je uglavnom o lijekovima za liječenje kardiovaskularnih i neuroloških bolesti, poručili su iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). Posljedica je to redovitog postupka jednogodišnjeg Javnog nadmetanja koje je počelo u studenom prošle godine. Povećala se i doplata lijekova na dopunskoj listi i to za oko sedam posto lijekova. No cijena doplata na toj listi snižena je za oko dva posto lijekova. Na toj listi nalaze se oni koji se doplaćuju, a lijekovi s osnovne liste su besplatni.

Udruga za promicanje prava pacijenata

- Ova poskupljenja i prebacivanje lijekova s jedne liste HZZO-a na drugu najviše su uvjetovale promjene cijena lijekova na svjetskom i europskom tržištu. Stoga se ovdje kod nas traži najjeftinije rješenje, pa originalni lijekovi zaštićenog imena odlaze na dopunsku B listu, gdje se trebaju doplaćivati, dok se s A liste mogu dobiti generičke inačice tih lijekova – objasnila je Jasna Karačić. Kaže kako je najveći problem što o tome nema javnih objava.

Šefica HZZO-a najavila nove cijene lijekova pa dala ostavku
Šefica HZZO-a najavila nove cijene lijekova pa dala ostavku

Predsjednica Udruge Pink Life, Nives Morić, ističe kako je poskupljenje Xelode nebulozno.

- Za takvu kroničnu bolest ne bi ni trebalo biti doplate. Pacijentice jasno znaju zašto koriste baš taj originalni lijek, a ne generički - zaključila je.

Svi lijekovi na jednom mjestu

Na stranicama HZZO-a nalaze se objavljene liste lijekova na osnovnoj i dopunskoj listi u primjeni od 01.03.2018. Liste se mogu pronaći na sljedećoj poveznici - http://www.hzzo.hr/zdravstveni-sustav-rh/trazilica-za-lijekove-s-vazecih-lista/.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile
ONLINE KUPNJA

Naručile su prekrasne haljine, a ovo su 'grozote' koje su dobile

Bez obzira na rizik da nećemo dobiti ono što vidimo na slici, mnogi često odjeću naručuju preko interneta. Ovo su neki modni gafovi koji pokazuju razliku između naručenog i onog što dobijemo

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu
PRŠTI LUKSUZOM

Pogledajte kako izgleda novi stan Joška Gvardiola u Zagrebu

Joško je divna osoba, vrlo je jednostavan i ustvari nema velikih prohtjeva. Njegova jedina konkretna želja je bila da uključimo njegovu omiljenu tirkiznu boju, rekla je dizajnerica Ivona Kalapač
Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh
OSJEĆAJU SE UGROŽENO

Ljubomorni: 4 znaka Zodijaka koji ne podnose tuđi uspjeh

Neki od horoskopskih znakova imaju tendenciju osjećati se ugroženo tuđim uspjehom, što može utjecati na njihovu situaciju na poslu, ali i u privatnom okruženju