Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Genijalne ideje za zdravi ručak: Punjeno povrće na 10 načina

Genijalne ideje za zdravi ručak: Punjeno povrće na 10 načina

Nadjenite izdubljeno povrće omiljenim sastojcima, pospite sirom, zapecite i poslužite slasni ručak koji će oduševiti svakog. Sočna i fina jela, prepuna vitamina i minerala, pripremit će vas za zimu...

VIDEO

Gotovo sve povrće koje se krajem ljeta može nabaviti na tržnicama odlično je za punjenje. Pune se tikvice, rajčice, patlidžani, paprike...

Kod nas se povrće najčešće puni smjesom mljevenog mesa, riže i sitno nasjeckanog luka. No ukusne nadjeve možete pripremiti i od sitno nasjeckanog povrća, gljiva, graha, kukuruza, krumpira i leće.

Punjeno povrće do savršenstva je dovedeno u turskoj kuhinji, gdje se naziva dolma. Povrće punjeno mljevenim mesom ondje se obično poslužuje toplo i jede preliveno jogurtom. Dolme nadjevene rižom pripremaju se s maslinovim uljem i poslužuju hladne.

Umjesto riže možete upotrijebiti i bulgur pšenicu, kus-kus, kvinoju ili ječmenu kašu. Punjeni luk također dolazi iz Turske, a u Bosni i Hercegovini naziva se sogan dolma. Prije punjenja luk možete omekšati kuhanjem i pirjanjem, a prije svega treba ga dobro i pažljivo izdubiti. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Tajne punjenog luka

Prokuhajte u vodi luk s ljuskom ili ga prepržite na malo otopljenog maslaca na laganoj vatri. Odrežite gornji i donji dio luka za stabilnost pa ostavite da se malo ohladi. Izvlačite slojeve luka pazeći da se ne trgaju i po mogućnosti ostaju u cijelim komadima. Izvadite što više slojeva možete.

Najčešće se luk puni mljevenim mesom pa u zdjeli izmiješajte mljeveno meso, malo riže, jaje, ulje, koncentrat od rajčice, sol, papar i crvenu papriku u prahu. Sve poredajte u duboku posudu za pečenje, prelijte vodom pa kuhajte i zatim zapecite.

Luk punite i mješavinom povrća, bez mesa, ali i junetinom koja se sjajno slaže s aromom luka. Odlična je ideja i podlijevati meso crvenim vinom. Poslužiti ga možete uz osvježavajući prilog, poput kiselog vrhnja, u koji nasjeckajte malo peršina te začinite solju i paprom.

Puniti se može i sirovo povrće. Povrću kao što su tikvice, patlidžani ili krastavci ne gulite koru ako ga želite zapeći u pećnici jer bi se moglo raspasti. Unutarnji dio sa sjemenkama izdubite žlicom - ako su sjemenke tvrde, bacite, a ako je unutrašnjost mekana, možete je kratko propirjati te ubaciti u nadjev ili upotrijebiti u juhama, gulašima, rižotima i drugim jelima.

No bez obzira na to kakav nadjev odaberete za povrće, nećete pogriješiti ako ga prije pečenja pospete naribanim sirom. 

Mali zalogajčići

Punjeno povrće koje se kuha u umaku podlijte s onoliko tekućine, temeljca ili juhe da prekrije sve povrće. Tijekom kuhanja posudu povremeno potresite. Kako se povrće ne bi raspalo, prije kraja kuhanja dodajte mu malo octa ili limunova soka.

Osim svježeg sezonskog povrća možete nadijevati i ukiseljeno povrće - kisele paprike, lučice, gljive... Masline i manje ukiseljeno povrće nadjenite krem-sirom i aromatičnim začinskim biljem.

Takvi mali zalogaji mogu poslužiti kao predjelo na zabavama. Kako biste ih što lakše napunili, poslužite se slastičarskom vrećicom. 

Patlidžani punjeni pirjanim povrćem

Sastojci: 2 veća Patlidžana, 2 paprike, veći luk, 2 rajčice, 2 češnja češnjaka, vezica peršina, 4 žlice Maslinova ulja, prstohvat Metvice, ribani sir, soli i papra prema ukusu

Priprema: Patlidžane dobro operite i prepolovite. Izdubite ‘meso’ i napravite lađice. Posolite i ostavite desetak minuta da sol izvuče gorčinu. Osušite papirnatim ručnicima. Popržite ih te ocijedite od viška ulja. Propirjajte luk i češnjak pa dodajte meso patlidžana, nasjeckane paprike, oguljene rajčice, češnjak, peršin, metvicu te sol i papar. Nadjenite patlidžane, pospite ribanim sirom i složite na nauljeni lim za pečenje. 

Zapečeni punjeni luk

Sastojci: 8 glavica luka, 500 g mljevene junetine ili janjetine, 20 g riže, dl ulja, žlica brašna, 100 g kajmaka, žlica pirea od rajčice, ocat, mljevena crvena paprika, sol, papar, peršin

Priprema: Očistite glavice luka od ljuske te ih kuhajte u vodi s octom oko pet minuta. Nožem odsijecite vrh i ostavite da se malo ohladi. Izvlačite slojeve luka u komadima ili izdubite žličicom sredinu. Pomiješajte mljeveno meso, rižu, sol, papar i žličicu sjeckanog peršina. Smjesom punite glavice luka i nadjevene složite u lim za pečenje. Na ulju popržite brašno. Kad se zažuti, dodajte pire od rajčice, mljevenu papriku i kajmak te podlijte s malo tople vode. Prelijte preko punjenog luka i pecite na 150°C oko 40 minuta. Posudu tijekom pečenja lagano potresite. Pred kraj poprskajte s malo octa ili limunova soka.

Lađice od tikvica s piletinom

Sastojci: 2 tikvice, rajčica, 2 žlice kiselog vrhnja, žlica sjeckanog peršina, 250 g piletine, glavica luka, 1/3 šalice ribanog sira, sol, papar

Fotolia

Priprema: Piletinu narežite na što sitnije kockice. Popržite luk na ulju pa dodajte meso. Pržite oko desetak minuta. Tikvice prerežite po dužini i izdubite sadržaj žlicom. Nasjeckajte rajčicu i pomiješajte sa sadržajem tikvice. Ubacite kiselo vrhnje, sol, papar, peršin i polovicu sira. Umiješajte piletinu. Izdubljene lađice napunite smjesom, pospite preostalim sirom i pecite 20 minuta na 200°C.

Patlidžani s mesom

Sastojci:  2 velika patlidžana, glavica luka, 2 češnja češnjaka, 250 g mljevenog mesa, 300 g rajčice, maslinovo ulje, sol, papar; Umak: 30 g maslaca, 30 g brašna, 250 ml mlijeka, jaje, 125 g ribanog sira, 1,5 žličica muškatnog oraščića, sol, papar

Fotolia

Priprema: Prepolovite patlidžane po dužini i izdubite ih. Lađice posolite i ostavite deset minuta te posušite papirnatim ručnikom. Pecite na 180°C oko 10 minuta. Sredinu nasjeckajte i propržite. Popržite luk, dodajte češnjak, a potom ubacite meso i pirjajte 5-10 minuta. Dodajte meso patlidžana, sol i papar te nasjeckanu rajčicu. Kuhajte 30-40 minuta, dok se umak ne zgusne. Rastopite maslac u tavi i umiješajte brašno neprestano miješajući dok brašno ne posmeđi. Dodajte mlijeko i miješajte 8-10 minuta dok se umak ne zgusne. Sklonite s vatre, dodajte sir i jaje te začinite. Izvadite ‘lađice’, napunite ih mesom i prelijte umakom. Prema želji, dodatno pospite sirom. Vratite u pećnicu i pecite oko 15 minuta.

Pečene paprike s tunjevinom

Sastojci: 6 mesnatih babura, 2 manje konzerve tunjevine, 150 g majoneze, 2 dl kiselog vrhnja, 3-4 žlice mliječnog sirnog namaza. 2 žličice paste od maslina, sok 1/2 limuna, peršin, sol, papar

Dreamstime

Priprema: Paprike posložite u lim za pečenje i pecite na na 220°C dok ne potamne. Prebacite ih u zdjelu i pokrijte kuhinjskom krpom. Tunjevinu ocijedite od viška ulja te je pomiješajte s majonezom, kiselim vrhnjem i mliječnim namazom.U smjesu dodajte pastu od zelenih maslina te sve začinite limunovim sokom, sjeckanim peršinovim listom, solju i paprom. Pečene paprike oljuštite, očistite od sjemenki i peteljki pa ih napunite pripremljenim nadjevom.

Jaja s kozicama u zdjelicama od rajčica

Sastojci: 6 većih rajčica, maslinovo ulje, 2 češnja češnjaka, peršin, 3 jaja, 2 žlice krušnih mrvica, 250 g očišćenih repova kozica

Priprema: Rajčice operite, odrežite im vrh pa ih izdubite. Tikvicu narežite i popržite na maslinovu ulju s kozicama pa dodajte sredinu rajčice, nasjeckani češnjak i peršin. Kuhajte oko pet minuta. U međuvremenu kuhajte jaja oko deset minuta. Kad su tvrdo kuhana, očistite ih i usitnite. Tikvice i kozice maknite s vatre te dodajte smrvljena jaja i krušne mrvice. Sve dobro popaprite, promiješajte i napunite rajčice. Posložite ih na nauljeni lim za pečenje i pecite oko pola sata na 180°C.

Crvene paprike s mljevenim mesom

Sastojci: 4 paprike, papar, 4 žlice maslinovog ulja, 2 češnja češnjaka, luk, 230 g mljevene junetine, žličica origana, žličica cimeta, žličica kima, 2 žlice koncentrata rajčice, šalica pilećeg temeljca, 1/2 šalice riže, 1/3 šalice leće

Fotolia

Priprema: Očistite paprike od sjemenki, posolite i popaprite iznutra. Propirjajte češnjak i luk. Dodajte junetinu, origano, cimet i kim. Ulijte koncentrat rajčice pa umiješajte temeljac, leću i rižu. Ohladite, posolite i popaprite. Nadjenite paprike i poklopite ‘kapicama’. Stavite ih u vatrostalnu posudu. Umutite šalicu i pol vode s preostalom žlicom koncentrata rajčice i maslinovim uljem. Ulijte u posudu s paprikama. Prekrijte posudu alu-folijom i pecite na 200°C dok paprike ne omekšaju, a riža i leća ne budu skuhane, oko sat vremena.

Pečene paprike punjene piletinom i rižom

Sastojci: 3 paprike, 2 zelene paprike, 500 g pilećeg filea, 150 g riže, glavica crvenog luka, 2 mrkve, 2 žlice pirea od rajčice, 2 češnja češnjaka, žlica maslaca, žlica sjeckanog peršina, mažurana i vlasca, sol, papar

shutterstock

Priprema: Stavite u lončić vode dva puta više od količine riže. Sjeckani luk popirjajte na maslacu i dodajte meso nasjeckano na kockice te sve pržite još pet-deset minuta. Istresite sve u veću zdjelu i pomiješajte s kuhanom rižom. Naribajte mrkvu, protisnite češnjak i dodajte pire od rajčice. Promiješajte sve te začinite sjeckanim biljem, solju i paprom. Prepolovite i očistite paprike. Napunite ih smjesom od riže i mesa. Posložite paprike u nauljenu vatrostalnu zdjelu. Pecite ih na na 200°C dok ne omekšaju i ne zapeku se na vrhu.

Punjene paprike u umaku od rajčice

Sastojci: 10 zelenih paprika, glavica luka, 1 kg mljevene junetine ili teletine, dl ulja, 2 dl pasirane rajčice, žlica sjeckanog peršina, 80 g sirove riže, sol, papar, češanj češnjaka, mljevena crvena paprika, 0,5 dl bijelog vina, jaje

Priprema: Paprikama odrežite vrh i izdubite sredinu. Propirjajte sjeckani luk dna ulju, dodajte meso i pirjajte 15-ak minuta. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi. Mesu dodajte rižu, sol, papar, protisnuti češnjak, jaje i mljevenu papriku. Nadjenite paprike. Posudu za pečenje premažite uljem, pa posložite punjene paprike. Zalijte pasiranim rajčicama, pospite sjeckanim peršinom i dolijte malo vode. Po vrhu poprskajte s ostatkom ulja i pospite s malo crvene paprike. Pecite oko 40 minuta na 180°C, dolijevajući prema potrebi vodu, a zadnjih 10 minuta zalijte bijelim vinom.

Nadjevene rolice od patlidžana

Sastojci: 2 manja patlidžana, sol, maslinovo ulje, umak od rajčice, krušne mrvice; Nadjev: šalica riže, glavica luka, mrkva, paprika, 1/2 šalice graška i mahuna, 2 rajčice, sol, papar, peršin

Stockfood/Guliver

Priprema: Patlidžane prerežite po dužini na ploške debljine pola centimetra. Sa svake strane posolite, posložite ih na suhu krpu i pustite da odstoje sat vremena. Za nadjev popržite luk, dodajte povrće i rižu te začinite. Zalijte vodom i kuhajte povremeno miješajući. Istisnite tekućinu iz patlidžana i posušite papirnatim ručnikom. Popecite ploške na maslinovu ulju. Stavite umak od rajčica u lim za pečenje. Na uži kraj svake ploške stavite žlicu nadjeva i zarolajte. Dijelom na kojem je rolica spojena položite je u umak u posudi za pečenje. Svaku rolicu polijte s malo umaka od rajčice i pospite krušnim mrvicama. Pecite 20-25 minuta na 220°C.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...