Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Gimastika je u godinu dana uspješno pobijedila bolna leđa

Gimastika je u godinu dana uspješno pobijedila bolna leđa
4

Stvar prošlosti: Nekada nisam mogao sjesti u automobil, a oštećenje diska zaradio sam na badmintonu. Sada radim stoj na rukama i salto, govori Željko Baljak (52)

VIDEO

Nakon samo godinu dana bavljenja gimnastikom za odrasle Željko Baljak (52) svladao je konja s hvataljkama koji preskoči s mjesta, vježbe na karikama, kao i stoj na rukama koji mu je zadavao velik problem. 

I to unatoč tomu što ima diskus herniju (oštećenje na vanjskoj strani diska) koju je “zaradio” igrajući tenis i badminton. 

Zbog toga su ga s vremenom na vrijeme znala ukočiti leđa, no otkako vježba gimnastiku, leđa ga nisu nijedanput zaboljela.

- Otkrio sam da je to sport po mojoj mjeri. Nekad nisam mogao sjesti u auto, a sada mi je kompletna muskulatura toliko ojačala, pogotovo leđa i rameni dio, da mi sada kralježnica stoji uspravno. Kad sam prvi put došao, pomislio sam da neke elemente nikad neću napraviti, ali nakon nebrojeno pokušaja i stoj na rukama mi je uspio. Isto je i sa saltom, koji mi je danas najdraža vježba, a uspio sam ga napraviti nakon samo šest mjeseci. Ipak, moram ga ‘popeglati’ do kraja - smije se ovaj inženjer elektrotehnike. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Inače, gimnastika razvija cijelo tijelo, a izvrsna je za ljude koji imaju problema s kralježnicom jer osnažuje potporne mišiće. 

- Ispravlja i pogrešan način kretanja, popravlja fleksibilnost te rasterećuje kosti i kralješke. Pokreti se rade u punom opsegu što ujedno i jača i rasteže mišiće, tetive i zglobove. Namijenjena je svima koji umjesto ‘natezanja’ sprava u teretani vole raditi vježbe vlastitim tijelom na spravama ili trampolinu - kaže gimnastički trener Eduard Hendija, koji u Sokolu vodi grupu “odraslih” gimnastičara rekreativaca. 

Drugu korist koju je Željko uočio baveći se gimnastikom je distribucija mase - oko pet kilograma tjelesne masti pretvorilo mu se u mišiće. 

Kaže kako pazi na prehranu i jede oko 40 posto ugljikohidrata u jednom obroku, ali niskoga glikemijskog indeksa, te gotovo ne jede prerađenu hranu. 

Kolut, zvijezdu, most i stoj mogu izvesti - baš svi!

Trening počinje rastrčavanjem i vježbama u pokretu kojima je cilj rastegnuti mišiće i zglobove. Zatim slijedi priprema za osnovne elemente - specifični položaji, priprema za stoj na rukama, kolute, zvijezde itd. Potom se ide na sprave gdje radimo osnove svake sprave i svakim treningom pojačavamo intenzitet. Na kraju treninga radimo snagu i vježbe istezanja, kaže Eduard Hendija. 

Ozljede 

Gimnastika je puna trenažera i strunjača pa je malo ozljeda. Ima istegnuća skočnog i ručnog zgloba te nategnuća leđnih mišića, ali to su uglavnom lagane ozljede. 

I za početnike 

U Sokolu gimnastiku vježbaju rekreativci od 20 godina naviše. Za razvijanje osnovne snage svakom treba određeno vrijeme, ali gimnastikom se mogu baviti i početnici. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru