Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Gimnazijalka Ana (17) objavila zbirku priča o ljubavi i snazi

Gimnazijalka Ana (17) objavila zbirku priča o ljubavi i snazi
5

Zagrepčanka Ana Prižmić napisala je 18 kratkih priča za djecu koje je objavila uz pomoć svoje razrednice Ivane Duvnjak u II. gimnaziji, te obitelji. Želi osvijestiti problem depresije među mladima

VIDEO

O pisanju sam počela razmišljati prije dvije godine, kad sam krenula u prvi razred srednje škole. Borila sam se s depresijom i tražeći pomoć, shvatila sam da mi je lakše kad si pričam priče, kazala nam je Zagrepčanka Ana Prižmić (17).

Mlada spisateljica, učenica trećeg razreda II. gimnazije u Zagrebu, početkom travnja objavila je svoju prvu knjigu, zbirku priča za djecu "Dodir anđela". U 18 priča Ana progovara o ljubavi, odrastanju, ekologiji i prijateljstvu. Kako nam kaže, knjiga je trebala izaći i ranije, no okolnosti su se poklopile da ugleda svjetlo dana baš u ovom jedinstvenom trenutku u kojem živimo.

- Drago mi je da mogu čitateljima baš sad ponuditi nadu i teme koje nisu nužno vezane uz koronu i epidemiju. Ispalo je još bolje ovako - kaže nam djevojka koju je na prve priče potaknula njezina mala nećakinja Stela. Dok su provodile zajedničko ljeto s obitelji u Veloj Luci na Korčuli, odakle je Anin otac, grafički dizajner Saša Prižmić, Stela je potaknula Anu da joj priča priće.

- Ona je mala pričalica, pa sam ju uspjela zaustaviti tek kad sam joj obećala da ću ja njoj pričati priče. Prvo je poželjela priču o tri leptira i tako je krenulo - smije se Ana, a "Tri leptira" i otvaraju njezinu zbirku.

Kad je prikupila svoje priče, koje je napisala tijekom ljeta i u rujnu 2029., Ana ih je hrabro odnijela svojoj razrednici, profesorici hrvatskog jezika Ivani Duvnjak. Ona ne samo da ju je potaknula na objavu već joj je priče lektorirala i korigirala, te joj dala ideje kako da ih poboljša.

Knjigu je priredio Studio Neo, otisnuta je u 1000 primjeraka, a po cijeni od 50 kuna možete je naručiti preko Aninog FacebookInstagram profila.

Veliku potporu Ana je dobila i od svoje obitelji. Tata Saša je knjigu pripremio za tisak, te odradio izdavački posao, a najveću moralnu podršku dobila je, kaže, od najbolje prijateljice Romane, rodice Nike M., prijateljice Nike D. i tete Nives. Kako kaže, tijekom ove dvije godine, od prvih ideja koje su joj se rojile po glavi, do vlastite otisnute knjige, Ana je naučila jako mnogo.

- Tijekom teškog razdoblja u borbi s depresijom naučila sam koliko je važno s drugima razgovarati o tome problemu. Shvatila sam da se mnogi bore s tom bolešću i da se osjećaju sami. Kroz svoje priče htjela sam svima, posebno mladima, pružiti pozitivu, nadu da će biti bolje, Moj život je sad zaista dobar - kaže nam srednjoškolka koja iduće školske godine završava srednju školu. Kako kaže, svakako bi se voljela u životu posvetiti pisanju, Filozofski fakultet joj je među prioritetima, a već je počela razmišljati i o novoj knjizi.

- Motiv za knjigu je tragičan gubitak nekoga koga sam poznavala. Voljela bih ispričati priču o tome koliko je život kratak i dragocjen i kako moramo čuvati ono što je navrjednije - kaže nam Ana koja je sigurno u ovim teškim danima sigurno svima donijela radost i pozitivne energije. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku