Obavijesti

Lifestyle

Komentari 105

Ginekolozi otkrivaju: Evo što učiniti ako strano tijelo zaglavi

Ginekolozi otkrivaju: Evo što učiniti ako strano tijelo zaglavi
1

Neke služe za vježbanje vaginalnih i mišića zdjelice, a neke za razvoj bebina mozga, a ako se pravilno koriste, nema straha od infekcija i upala

VIDEO

Jaja od žada su mi poboljšala seksualni život, menstrualni ciklus i općenito se bolje osjećam, napisala je glumica Gwyneth Paltrow na svom blogu goop.com. 

Njezino je oduševljenje naišlo na odobravanje pratiteljica njezina bloga, ali i na “zgražanje” struke, koja ju je prozvala za nepromišljeno populariziranje potencijalno opasnih dodataka koji, prema njihovu mišljenju, mogu izazvati ozbiljne infekcije. Stoga smo upitali hrvatske stručnjake što misle o jajima od žada, modernim uređajima za vježbanje mišića zdjelice, ali i o BabyPodu, gadgetu pomoću kojeg nerođene bebe slušaju glazbu u majčinoj utrobi. 

- Vaginalni porođaj najčešći je uzrok stresne inkontinencije i sindroma proširene rodnice, koji u sinergiji umanjuju seksualno zadovoljstvo u oba partnera. Stoga su vježbe za mišiće zdjelice odlična terapija ako se pravilno provode. Problem je u tome što većina žena ne aktivira prave mišiće, pa je vježba neučinkovita.  Umetanjem stranih tijela u rodnicu, koja se moraju zadržati u stojećem stavu, potiče se aktiviranje ciljanih mišića. Stoga nije važno jesu li vaginalni konusi od žada ili bilo kojeg drugog materijala, kao što je slučaj kod uređaja Elvie, nego koriste li se redovito i ispravno - kaže ginekolog doc. dr. sc. Ivan Fistonić, koji  opovrgava napade na glumicu prema kojima nošenje ovih pomagala izaziva prekomjerno grčenje mišića te tako  umanjuje užitak u seksu. 

- Važno je reći da se ove naprave ne nose stalno nego povremeno te da će jačanje mišića dna zdjelice poboljšati tonus mišića rodnice, što će rezultirati užitkom za oba partnera - smatra Fistonić te dodaje kako nema bojazni od infekcija ako se postavi isprani, čisti uređaj ili dodatak. 

S tim se slaže i prim. dr. sc. Ulla Marton, koja smatra da pri korištenju ovih uređaja svakako treba biti na oprezu te kako je iznimno važno redovito mijenjati strane predmete koje uvodimo u rodnicu, paziti na higijenu te prati ruke prije i nakon postavljanja.  

Na mobitel javlja kako vježbate

Elvie je modernizirana naprava za vježbanje mišića zdjelice. Proizvođač tvrdi kako, šaljući informacije o vježbanju na mobilnu aplikaciju u realnom vremenu, olakšava praćenje napretka te korigira vježbačice. “Sviđa mi se što uređaj tzv. biofeedbackom u realnom vremenu šalje informacije na zaslon telefona i vježbačicu obavještava o (ne)pravilnom izvođenju vježbi”, kaže doc. dr. sc. Ivan Fistonić.

Beba iznutra sluša Mozarta

 BabyPod je zvučnik veličine tampona od medicinski čistog silikona koji se postavlja u rodnicu s ciljem da se djetetu u maternici izravno pušta glazba koja potiče razvoj mozga, bez barijere koju inače stvara abdominalni zid. 

- Potreban je oprez jer ostanak bilo kojeg stranog tijela dulje od šest sati može izazvati razvoj upala i septičko stanje. Uz to, vrlo je važno brinuti i o higijeni - napominje Marton.

Drevna jaja od žada

Ulošci za rodnicu u obliku jaja izrađeni su od žada. Namijenjeni su jačanju vaginalnih i zdjeličnih mišića, povećanju elastičnosti i protoka krvi te pojačanju seksualne osjetljivosti. No i “običnim” Kegelovim vježbama može se usporiti napredovanje spuštanja urogenitalnih organa, ali samo ako se izvode pravilno i redovito, pa ako odlučite uvesti ih u svoju rutinu, posavjetujte se s ginekologom.  

Nakon šest sati nošenja riskirate septički šok 

Ostanak bilo kojeg stranog tijela (tampona, vaginalnih kuglica i ostalih uložaka) dulje od 6 sati može uzrokovati ne samo razvoj upalnog procesa unutar rodnice nego i mogućnost nastajanja septičkog stanja, upozorava Marton.

Strano tijelo se prvo vadi pa se uvode antibiotici

U većine žena koje dulje zaborave strana tijela dolazi do razvoja lokalne upale popraćene sekretom neugodna mirisa. Terapija počinje izvlačenjem stranog tijela pa slijedi uvođenje antibiotika širokog spektra i lokalna terapija.

Fotolia

Ne prepuštajte se sramu, zatražite savjet liječnika

Spuštenost prednjeg i/ili stražnjeg zida rodnice ima oko 50 posto žena starijih od 40. Ponekad je riječ o blagim oblicima koji im ne stvaraju veće poteškoće, no izraženiji oblici mogu biti itekako neugodni jer ih prate nemogućnost zadržavanja mokraće ili stolice, preko bolnih odnosa do učestalih infekcija u genitalnoj zoni, kaže Marton. 

Prepoznajte simptome i na vrijeme pronađite rješenje 

Simptomi se mogu javiti neposredno poslije trudnoće, kad žena ima osjećaj da joj, kad se nasmije ili nakašlje, pobjegne malo mokraće. To je prvi znak da se u tom području nešto počinje zbivati, pojašnjava ginekologinja. 

Pomažu popularne Kegelove vježbe, ali i joga i pilates

Prvo se problem rješava lokalno, primjenom krema ili vaginaleta, provođenjem Kegelovih vježbi i tjelesnih aktivnosti usmjerenih na donje mišićno dno, poput joge ili pilatesa, savjetuje Marton. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 105
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'