Obavijesti

Lifestyle

Komentari 33

Ginekolozi otkrivaju sve što ste se pitali o menstrualnoj čašici

Ginekolozi otkrivaju sve što ste se pitali o menstrualnoj čašici

ZDRAVIJA VARIJANTA Ulošci i tamponi mogu izazvati iritaciju i gljivice, dok menstrualna čašica nema nuspojava, a čuva i okoliš jer traje i po nekoliko godina

VIDEO

Menstrualna čašica je zvonoliki predmet s malim drškom na užem kraju. Umeće se u rodnicu u vrijeme menstrualnog krvarenja i ne dopušta istjecanje krvi iz čašice.

Koristi se višekratno, odnosno ne baca se nakon upotrebe, a na tržištu se može pronaći više vrsta čašica od više proizvođača, pri čemu svaki proizvođač nudi čašice u najmanje dvije veličine, pojašnjava ginekologinja dr. Jasenka Grujić Koračin iz Ginekološke poliklinike Grujić u Zagrebu.

Kako odabrati

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Dodaje kako su manje čašice namijenjene ženama koje nisu rodile vaginalno, a veće za žene koje su rodile vaginalno ili imaju jako obilne menstruacije. Također, neki proizvođači nude duže čašice, za žene s dužom rodnicom, a postoje i kraće menstrualne čašice za one kojima je vrat maternice spušten u rodnicu. Ginekologinja kaže kako čašicu mogu upotrebljavati sve žene, osim onih koje imaju upalu rodnice i/ili vrata maternice ili su imale nedavno kirurški zahvat u području rodnice, vrata maternice i maternice. No kao što su i mišljenja žena o praktičnosti čašice još podijeljena, tako ima onih koje smatraju da ona olakšava “one dane u mjesecu”, ali i žena koje je nikad ne bi koristile jer ne vjeruju da se u toaletu na poslu, primjerice, mogu osigurati uvjeti za njezino pražnjenje i ponovno umetanje. Ima i različitih stručnih mišljenja o tome mogu li čašice koristiti i žene s očuvanim djevičnjakom.

Stručna gledišta

Naime, dok dr. Jasenka Grujić Koračin kaže da, ako je otvor djevičnjaka (himena) dovoljnoga promjera da djevojka/žena može upotrijebiti tampon, obično može upotrijebiti i malu menstrualnu čašicu, ginekologinja dr. Tihana Mazalin iz Poliklinike Mazalin u Zagrebu smatra da čašice ipak nisu namijenjene ženama koje nisu bile spolno aktivne, jer se kod njih ne mogu tehnički staviti u rodnicu.

grujic

Dvije stručnjakinje slažu se, međutim, oko toga da menstrualna čašica ima prednosti u odnosu na uloške ili tampone.

- Ulošci i tamponi skupljaju krv, ali mogu izazvati iritaciju, gljivice, nakupljanje bakterija itd. Menstrualna čašica, s druge strane, nema nikakvih neželjenih nuspojava. Također, ona ne isušuje rodnicu i nije je potrebno vaditi tijekom mokrenja ili stolice - ističe dr. Mazalin. Uz današnje tampone, rizik da se razvije infekcija poznata kao toksički šok, sindrom kojemu pogoduje upijena krv u tamponu, izvanredno je rijedak, no uz menstrualnu čašicu koja krv skuplja je – nikakav - kaže i dr. Grujić.

Među prednostima čašice sugovornice ističu i to što može prikupiti više krvi nego druga higijenska pomagala te to što čašice, ako se pravilno održavaju, mogu potrajati godinama, pa su tako i financijski i ekološki prihvatljivije.

Preporuka ženama

Dr. Mazalin dodaje kako svojim pacijenticama svakako preporučuje korištenje čašica i kako su one do sada bile zadovoljne. Ako se žena pridržava uputa o održavanju i higijeni, tad nema baš nikakve mogućnosti infekcija, ističe sugovornica.

  • 200 kuna je prosječna cijena. Cijene menstrualnih čašica u prosjeku su oko 200 kuna, no mogu potrajati i godinama pa su financijski isplativije.
  • Higijena Preporučuje se uobičajena njega spolovila i anusa u vrijeme menstruacije. To podrazumijeva pranje nakon svake stolice, po potrebi i češće, naročito u žena koje koriste uloške i nemaju skraćene ili odstranjene stidne dlake. Spolovilo i anus mogu se prati sredstvima za intimnu njegu ili blagim sredstvima za tuširanje. Nekim ženama je dovoljna topla voda, kaže dr. Grujić Koračin.
  • 5 minuta treba dezinficirati novu menstrualnu čašicu kuhanjem u kipućoj vodi, a isti postupak je nužan i nakon završetka svake menstruacije, prije pospremanja, ističe dr. Grujić.
  • Liječnica tvrdi da su žene zadovoljne. Prema povratnim informacijama od žena, rodnica im nije tako isušena kao kod uporabe tampona, nema neugodnih mirisa, a prikladna je i za žene koje imaju alergijsku reakciju na tampone i uloške, kaže dr. Mazalin.

Kod obilnih krvarenja čašica se prazni svakih pet do osam sati

Učestalost pražnjenja menstrualne čašice ovisi o veličini čašice i količini menstrualnog krvarenja. Kod obilnih krvarenja to je potrebno raditi svakih 5-8 sati, a kod oskudnijih najdulje 12 sati, upozorava dr. Mazalin.

Dr. Crvenković: Stres je jedan od krivaca za slabu mjesečnicu
Dr. Crvenković: Stres je jedan od krivaca za slabu mjesečnicu

Umetanje u rodnicu

U položaju u kojemu vam je to najlakše (u stavu čučnja ili polučučnja ležeći na leđima raširenih nogu ili stojeći s jednom nogom u malo povišenome položaju), uz opuštene mišiće rodnice, slobodnom rukom raširite male usne, a drugom rukom čašicu stisnite među prstima i umetnite je u rodnicu te zarotirajte 360 stupnjeva držeći za bazu. Tako će ona u rodnici poprimiti ponovno zvonoliki oblik i skupljati krv. Vršak drška-peteljke idealno stoji 10-12 mm od ulaza u rodnicu.

Fotolia

Vađenje, pranje i ponovno stavljanje

Vadi se povlačeći se lagano za držak, a potom je treba uhvatiti za bazu. Kad je skoro izvučena, treba je stisnuti da krv ne otječe. Ispraznite čašicu (u WC školjku), operite pod toplom tekućom vodom, po mogućnosti i blagim sapunom (bez ulja i bez alkohola) te vlažnu ponovno stavite u rodnicu.

Bosiljak snižava kolesterol, a očistit će i vaš probavni sustav
Bosiljak snižava kolesterol, a očistit će i vaš probavni sustav

Istraživanje: MeLuna Classic pogodna je za žene koje čašicu koriste prvi put

Provedeno je već i istraživanje o vrstama i najboljim čašicama za stranicu Wirecutter/A New York Times Compan. Između 23 čašice, od 13 proizvođača navedena je MeLuna Classic, namijenjena najviše ženama koje čašicu koriste prvi put. No ne treba zanemariti ni brendove poput Moon Cup, Keeper Cup, Lunette Menstrual Cup, DivaCup, LenaCup, ističe dr. Grujić Koračin.

Ako se stavi pravilno, čašicu nećete osjetiti

Prije umetanja ili vađenja menstrualne čašice svakako dobro operite ruke. Jedna od prednosti čašice je udobnost. Ako se pravilno stavi, žena je ne bi trebala osjetiti, pri čemu treba voditi računa da bi, ako čašica nije dobro postavljena, moglo doći do prelijevanja krvi izvan nje, kaže dr. Mazalin.

Prirodni lijekovi: Gospina trava liječi glavobolju, menta želudac
Prirodni lijekovi: Gospina trava liječi glavobolju, menta želudac

Uz njih čuvate okoliš jer traju i nekoliko godina

Higijenski proizvodi poput uložaka i tampona nisu samo skupi nego i neekološki. Žena u prosjeku iskoristi 22 tampona ili uloška tijekom svake menstruacije, a tijekom života u prosjeku upotrijebi čak 11.000 komada jednokratnih higijenskih proizvoda, čime stvara golemu količinu otpada. Osim što su udobne, menstrualne čašice su financijski i ekološki prihvatljivije. Budući da su čašice za višekratnu upotrebu, predstavljaju jednostavan način da drastično smanjite količinu otpada koji proizvodite.

ŠTO ŽIVCIRA HOROSKOPSKE ZNAKOVE: Blizanci ne podnose kad nisu u centru pažnje, a Vage ne mogu ni čuti kritiku

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme
Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje