Obavijesti

Lifestyle

Komentari 5

Glavu gore: Uz pravilno držanje manje će vas boljeti glava, leđa

Glavu gore: Uz pravilno držanje manje će vas boljeti glava, leđa

Osim što ćete imati više energije, korist od uspravnog držanja su i bolja cirkulacija, ojačani mišići leđa te lakše izvođenje pokreta, a i puno bolje ćete izgledati

VIDEO

Pravilno držanje (postura tijela) ima nebrojeno mnogo pozitivnih učinaka na ljudsko zdravlje - jači mišići leđa, bolja cirkulacija, viša razina energije u tijelu, pa i pravilnije disanje. No ono što ljude možda najviše zanima je i puno bolji izgled. 

- Pogrbljena leđa u prsnom dijelu kralježnice za sobom često povlače pojačani luk u donjem, lumbalnom dijelu kralježnice. Automatski je i trbuh istureniji prema naprijed, vizualno je veći, struk je širi, a cijeli trup doima se kraće, odnosno zbijeno - objašnjava Bojana Muačević Gal, mag. kineziologije i koordinatorica u Centru za kulturu tijela Gea iz Osijeka.

Loše držanje izaziva stres, bol u želucu i teškoće s disanjem
Loše držanje izaziva stres, bol u želucu i teškoće s disanjem

Osim što pravilno držanje tijela donosi velike vizualne promjene, daje puno bolji i poletniji osjećaj u cijelom tijelu. Držite li se uspravno, zasigurno ćete imati i višu razinu energije jer ćete se osjećati nadahnuto, a zbog položaja ćete i pravilnije disati - kaže Muačević Gal, koja se pravilnom posturom bavi posljednjih 20 godina, dok je nedavno, s kolegom kineziologom Željkom Ribarićem, osmislila Posturalnu terapiju, koja pomaže kod vas boli u leđima, kukovima, koljenima, stopalima, ramenima, vratu ili drugim dijelovima mišićno-koštanog sustava. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kroz jednostavan program laganih vježbi i istezanja vraća se mišićna funkcionalnost i osnovni noseći zglobovi dovode se u neutralan anatomski položaj. A zašto je on bitan, pitate se?

Salma: Aktiviram svoje mišiće odgovarajućim držanjem tijela
Salma: Aktiviram svoje mišiće odgovarajućim držanjem tijela

- Kad se tijelo pravilnije drži, puno je lakše iz njega izvesti bilo koji pokret i kretati se na bilo koji način. Tijelo je tad čvrsta baza za izvođenje pokreta i mnogih drugih kretnji - od hodanja, trčanja, plesanja, vožnje bicikla ili rolanja - objašnjava Muačević Gal. 

S druge strane, kod nepravilnog držanja puno je veća vjerojatnost da će prilikom određenih pokreta doći i do ozljeda, primjerice kod podizanja tereta s poda ili nekih naglih kretnji. No ono što je velikoj većini odraslih, nažalost, vrlo dobro poznato su kronični bolovi. 

- Nepravilno držanje će kad-tad prouzročiti bolove u nekom dijelu tijela - kralježnici, vratu, ramenima, koljenima i sl. Bolovi se javljaju nakon što ste mišiće i tetive godinama pokretali nepravilno, pa su se javili određeni pogrešni obrasci pokreta i kompenzacije te su se neki mišići skratili i postali prenapeti, a neki drugi su se na neki način ‘isključili’ i zbog trajne neaktivnosti postali nefunkcionalni - kaže Muačević Gal.

Zglobovi će prodisati uz dobar položaj

Krivljenje vrata dok gledamo u mobitel uzrokovat će mnogo stresa na ramenima, vratu i okolnim mišićima, što može dovesti do boli i ozljede. Istraživanja su pokazala da se svakim centimetrom kojim je glava pomaknuta naprijed povećava opterećenje na kralježnicu za deset kilograma. 

Ako se stalno borite s glavoboljama, za to može biti ‘krivo’ vaše držanje 

Napet vrat, gornji dio leđa i mišići čeljusti obično uzrokuju tenzijske glavobolje. Njihova napetost uzrokovat će i pogrbljeno držanje te “guranje” glave prema naprijed. S vremenom, ako stezanje mišića postane kronično, stvorit će se točke iz kojih će se bol širiti puno lakše. Zato pazite da su vam ramena poravnata s ušima i nježno “pritisnuta” od ušiju prema dolje.

Ravno sjedite i budite bolje raspoloženi

Studija sa Sveučilišta u Aucklandu pokazala je da se uspravno sjedenje može koristiti kao mehanizam za suzbijanje stresa. Ispitanici koji su stresan zadatak dovršili uspravni bili su “više oduševljeni, uzbuđeni i osjećali se jači”, a pogrbljeni sudionici osjećali su se “zastrašeno, neprijateljski nastrojeni, nervozni, pasivni, pospani i tromi”. Istraživači smatraju da uspravno sjedenje može stimulirati fiziološko uzbuđenje. Kad tijelo nije ispravno namješteno, to može rezultirati promijenjenim funkcioniranjem hormona i živčanog sustava.

Vježbe za dobro držanje: Plank smanjuje stalnu bol u leđima
Vježbe za dobro držanje: Plank smanjuje stalnu bol u leđima
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom