Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gljivice vole ljeto: Usko rublje i mokar kupaći krivci za infekcije

None Foto: Dreamstime

Gljivične infekcije ima tri četvrtine žena barem jednom u životu, a pogoduju im i kontraceptivi te antibiotici. Posebno su česte ljeti jer im uvjeti odgovaraju za razmnožavanje

Gljivice vole vlažno i toplo okruženje te ljetni mjeseci pogoduju njihovu bržem razmnožavanju.

Stoga upravo nakon povratka s godišnjeg odmora mnoge žene dolaze u ginekološku ordinaciju sa sličnim tegobama - pojačanim iscjetkom, crvenilom, svrbežom, bolovima kod spolnog odnosa i učestalim mokrenjem. Ti su simptomi uglavnom povezani s upalama rodnice i/ili mokraćnih puteva, koju treba što prije početi liječiti.

Gotovo tri četvrtine žena barem se jednom u životu susrelo s gljivičnom infekcijom. Na meti gljivica najčešće su žene koje boluju od šećerne bolesti i trudnice, no gljivice napadaju i nakon liječenja antibioticima te u ljeti kad im činimo uslugu sunčajući se u mokrom kupaćem kostimu.

Bakterije i gljivice koje žive u rodnici u normalnim uvjetima ne uzrokuju tegobe. Naime, normalne vaginalne bakterije, uz pomoć hormona jajnika, iz šećera proizvode mliječnu kiselinu te je vaginalna sredina zakiseljena, a ta kiselost sprečava razmnožavanje patogenih bakterija i gljivica te štiti rodnicu od upale. No ako se ravnoteža vaginalne flore poremeti, ti prisutni uzročnici mogu postati “neprijatelji” i izazvati upalu.

Čestim pranjem neadekvatnim pjenama koje smanjuju kiselost rodnice stvara se plodno tlo gljivicama kojima pogoduje i ako nosite tange te usku odjeću od sintetičkih materijala koji pospješuju znojenje, a ujedno onemogućuju koži da normalno diše. Uslugu gljivicama činite i kad pijete zaslađena pića te se, nakon kupanja u moru ili bazenu, sunčate u mokrom kupaćem kostimu ostavljajući da se polako suši na tijelu.
Foto: Dreamstime
Među najčešćim uzročnicima upale su gljivice Candida albicans, a mnogo rjeđe C. glabrata i C. tropicalis. Candida je normalan stanovnik rodnice koji u promijenjenim uvjetima izaziva upalu rodnice, stidnice, anusa, ali i crijeva te usne šupljine. Za nastanak upale nije neophodan spolni odnos, a razmnožavanju gljivica pogoduju smanjen imunitet, stres, kemoterapija i AIDS.

Gljivice dobivaju prostor za rast i kod primjene antibiotika jer se uništava vaginalna flora. Pogoduje im i povišena razine šećera kod dijabetesa, a gljivične upale su češće i kod uzimanja oralnih kontraceptiva jer se mijenja metabolizam šećera. Kandidijaza se liječi peroralno tabletama te vaginaletama, kremama i vaginalnim gelovima, od kojih neke možete dobiti i u ljekarni, bez recepta.

No s obzirom na to da gljivične i bakterijske upale mogu imati slične simptome, nije preporučljivo da sami postavljate dijagnozu te bez ginekološkog pregleda uzimate terapiju, posebno ako se problemi pojave nakon usputnog spolnog odnosa bez zaštite. 
Kako biste spriječili upale uzrokovane gljivicama koje vam mogu pokvariti ljetovanje, ginekolozi savjetuje da ne nosite usku, pripijenu odjeću te da sintetičko rublje zamijenite onim prozračnim, od prirodnog materijala.

Za intimnu njegu su najbolje pjene koje imaju niski pH - od 4,5 do 5,0, kao i izbjegavanje parfimiranih maramica, sprejeva i dezodoransa jer mogu izazvati iritaciju koja pogoduje nastanku infekcije.

Manje šećera - manje gljivičnih infekcija

Kupanje u kadi zamijenite tuširanjem, a nakon plivanja obavezno skinite mokri te odjenite suhi kupaći kostim. U 90 posto žena koje su smanjile konzumaciju šećera smanjila se i pojava gljivičnih infekcija, pokazalo je američko istraživanje.

Stoga, budite umjereni sa slatkišima te zdravim načinom života, zdravom prehranom i smanjenjem stresa ojačajte imunitet organizma. Razloga za paniku nema jer, iako su dosadne, upale uzrokovane gljivicama nisu opasne.

Slaba točka: Gljivice čekaju promjenu razine hormona pa napadaju

Gljivice mogu uzrokovati tegobe i onda kad se u organizmu mijenja količina hormona, a to se događa prije i poslije mjesečnice, u trudnoći te kod bolesti štitnjače i nadbubrežne žlijezde, kao i kod primjene kortikosteroida. U liječenju gljivičnih infekcija mogu se koristiti i probiotici te biljni pripravci, primjerice ulje čajevca, kadulja, neven i sl.

Foto: Dreamstime

Infekcija se razvija i stišću li elastične gaćice

Ne budite lijeni i prije spavanja presvucite se iz rublja koje ste nosili tijekom dana u čisto rublje.
Uz sintetičko rublje, razvoju gljivica pogoduje i rublje od gusto tkanog pamučnog materijala s dodatkom elastina, koje prianja uz tijelo, kao i sintetičke čarape s gaćicama.

Ako se razvije gljivična infekcija, rublje obavezno iskuhajte i izglačajte, jer uobičajeno pranje ne uništava gljivice. Kod intimne njege nikako nemojte upotrebljavati jake sapune jer će uništiti ‘dobre’ bakterije koje održavaju gljivice u ravnoteži.

Poslije spolnog odnosa osjeća se žarenje

Simptomi gljivične infekcije najizraženiji su nakon spolnog odnosa jer trenje pojačava svrbež i neugodan osjećaj žarenja. Tijekom mjesečnice tampone ili uloške mijenjajte barem svaka tri-četiri sata. Poslije kupanja, tuširanja i plivanja kožu dobro osušite, a intimno područje uvijek brišite od naprijed prema straga.

Candida buja kod oslabljenog imuniteta

Candida albicans nastanjuje crijeva, a ima je i na koži. Upravo je ona, kad izmakne kontroli, najčešći izvor gljivičnih infekcija. Bujanju Candide pogoduju i smanjen imunitet, stres, napetost te neravnoteža vaginalne flore.

Komentari (46)
  • Moja ženska te stvari ima cijelu godinu bez obzira ima nema kupaći kostim, a ja kronično upaljeno grlo od tih njenih sranja. Svaki dan poradi toga zdrobim desetak puta 0,3 vodku ali ne pomaže previše.Najgore od svega je kada joj curi nešto bijelo , a kako tek smrdi ??. U šali pitam kakav je bio noćni ulov srdela, inčuni ili orada ??..

    9. 8. 2017,   08:23
  • vaginini monolozi part 2...

    9. 8. 2017,   08:50
  • Canesten mast - prijatelj svake spolno aktivne emancipirane djevojke.

    9. 8. 2017,   08:54