Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Glog regulira visoki i niski tlak i štiti srce, a mirta ubija viruse

Glog regulira visoki i niski tlak i štiti srce, a mirta ubija viruse
1

Glog je jedna od rijetkih biljaka koja pomaže i kod visokog i kod preniskog krvnog tlaka. Stabalca mirte slabo podnose temperature niže od 5 stupnjeva pa ih se u kontinentalnoj klimi zimi unosi u kuću

VIDEO

Glog se još od srednjeg vijeka primjenjuje protiv bolesti srca i žila, kao tonik i umirujuće sredstvo za srce.

Aktivne tvari gloga danas su nam dobro poznate, a pripravci od gloga pripadaju u red onih biljnih lijekova čije je djelovanje klinički najopsežnije dokumentirano. Glog jača i regulira rad srca. Osim toga, izvanredan je regulator krvnog tlaka, pri čemu ne samo da snižava povišeni krvni tlak, nego povisuje preniski krvni tlak onima čiji je srčani mišić oslabljen.

POGLEDAJTE VIDEO (kako pepeo pomaže u vrtu):

Pokretanje videa...

01:05

Koristan je u liječenju oštećenog srčanog mišića u starosti, kod upale srčanog mišića, u liječenju zakrečenja krvnih žila i angine pectoris, a djeluje i na smirenje živčanog sustava. Naravno, kod takvih je bolesti nužno posavjetovati se s liječnikom. Za sušenje se beru listovi i cvjetovi, samo cvjetovi ili samo listovi, a ujesen i crveni plodovi (gloginje). Jesen je vrijeme kad uživamo i u plodovima nara (šipka, mogranja) čiji se plod ističe kao iznimno korisna namirnica u očuvanju zdravlja srca, a čak se i kora neprskanih plodova koristi za pripremu korisnih biljnih pripravaka.

Vrtlarica: Posuda od betona za cvijeće trpi kišu, led pa i snijeg
Vrtlarica: Posuda od betona za cvijeće trpi kišu, led pa i snijeg

Mirta (Myrtus communis) djeluje antiseptički, zbog čega je učinkovita u liječenju problema dišnog sustava i probavnog trakta. Katkad se rabi i u liječenju infekcija mokraćnog sustava i spolnih organa. Zahvaljujući ublažujućim i ljekovitim svojstvima, mirta se preporučuje u liječenju infekcija kože, kao što su čirevi i prištići, a eterično ulje vrlo učinkovito ubija uši. Eterično ulje mirte je žuto, a na kožu se nanosi razrijeđeno s drugim uljima. Djelotvorno je protiv virusa i upala, a rabi se za inhalacije, kupke i masaže. Plodovi mirte sadrže mnogo tanina i rabe se za liječenje tegoba sa zubnim mesom, sluznicom usta, grla i jezika. Vrlo popularna ljekovita mirisna vodica “eau de myrtes” proizvodi se u Francuskoj i rabi za njegu kože.

10 dobrih načina da zaustavite prehladu prije nego što počne
10 dobrih načina da zaustavite prehladu prije nego što počne

Kod nas se od bobica mirte pravi rakija, a u nekim se krajevima bobice žvaču za poboljšavanje apetita jer se smatra da potiču rad probavnog sustava. Nova istraživanja pokazuju da bi mirta mogla biti učinkovita u liječenju dijabetesa jer može smanjiti visoku razinu šećera u krvi. Listovi mirte beru se u proljeće. Od njih se priprema čaj koji pomaže u liječenju problema dišnih puteva. Priprema se tako da se deset grama sušenih listova prelije kipućom vodom i ostavi deset minuta. Oblozi čaja od listova mirte korisni su za liječenje čireva i prišteva. Prije unutarnje upotrebe preparata od mirte treba se savjetovati s liječnikom ili fitoterapeutom jer neki sastojci mogu nadražiti probavni sustav.

Rekla je da nakon 21. djeteta više neće rađati: 'Čekam bebu!'
Rekla je da nakon 21. djeteta više neće rađati: 'Čekam bebu!'

LJEKOVITI RECEPTI:

Tinktura od mirte

Potrebno vam je 200 g plodova mirte i litra 70-postotnog alkohola. Mirtu prelijte alkoholom i nakon 30 dana procijedite. Triput na dan stavite od 15 do 20 kapi u malo čaja ili vode te upotrijebite za ispiranje usta i grgljanje.

Mast od mirte

Pripremite 100 ml tinkture od mirte i 200 g svinjske masti ili lanolina. U rastopljenu mast ulijte tinkturu i miješajte dok alkohol ne ispari. Maknite s vatre i ulijte u pripremljene posude. Čuvajte u hladnjaku. Rabi se za mazanje hemoroida, ujutro i navečer.

Liker od mirte

Od sastojaka, potrebno vam je 1 kg zrelih bobica mirte, 100 g šećera te litra lozovače ili žitne rakije. Sve bobice proberite i operite. Dobro ocijedite. Bobice i šećer stavite u veću bocu širokoga grla i prelijte rakijom. Bocu ostavite 4 tjedna na hladnome mjestu, a zatim sve bobice procijedite. Dobivenu alkoholnu tekućinu ulijte u čiste boce, začepite te ostavite tri tjedna na tamnijem i hladnome mjestu. Nakon toga liker je pripravljen i možete ga poslužiti.

Liker od mirte je ljekovit aperitiv gorkastog okusa i zanimljive boje. Pretočen u dekorativne boce savršen je dar za najdraže.

'Stabla komuniciraju i pomažu si međusobno, podučavaju se...'
'Stabla komuniciraju i pomažu si međusobno, podučavaju se...'

Marmelada

Potrebno vam je 1 kilogram bobica mirte, 750 ml vode, 4 jabuke, 800 g šećera i sok od jednog limuna. Bobice mirte očistite, a jabuke s korom izrežite na kriške i dodajte u posudu s mirtom i vodom. Kuhajte 10 minuta, malo ohladite i propasirajte, a dobivenu smjesu stavite u posudu sa šećerom i kuhajte. Neprestano miješajte dok se ne počne stiskati i pazite da vatra ne bude prejaka. Pri kraju dodajte limunov sok. Kad marmelada postane dovoljno gusta, ulijte je u prethodno pripremljene sterilizirane staklenke.

Ocat od nara

U narodnoj medicini koristi se protiv ameba, trakavica i drugih crijevnih parazita, no može ga se koristiti i kao aromatični začin za salatu. Za pripremu su vam potrebna 1-2 nara i litra jabučnog octa. Nar usitnite i stavite u bocu s korom. Prelijte jabučnim octom i ostavite da se moči 30 dana te procijedite. Ulijte u tamnije boce i čuvajte na hladnom.

Čaj od kore

Protiv crijevnih parazita također se koristi čaj od kore nara. Na jednu žličicu kore stavlja se 2 dl vode. Vrućom vodom prelijte koru, poklopite i nakon pola sata kratko prokuhajte. Ohladite i procijedite. Pijte u gutljajima tijekom dana, 2-3 šalice čaja.

Fotolia

Biljni prašak

Koru nara koji koristite za jelo sačuvajte, usitnite i dobro osušite - najbolje u električnom kućanskom uređaju za tu namjenu. Čuvajte u staklenkama, a prije upotrebe sitno sameljite u mlincu za kavu. Uzimajte 2-3 puta na dan, na vrh noža, s malo čaja ili vode protiv ameba, trakavica i drugih parazita.

Rakija od gloga

Pripremite: 300 grama zrelih plodova gloga, 300 grama šećera, 1 limun, 1 štapić vanilije i 1 litru rakije. Svježe plodove operite, ocijedite i zgnječite, pa promiješajte sa šećerom u velikoj staklenki i ostavite da odstoji preko noći. Idućeg dana dolijte rakiju, dodajte limun izrezan na ploške i vaniliju te dobro zatvorite staklenku. Neka stoji na svijetlom i sunčanome mjestu. Nakon 4 tjedna rakiju procijedite. Pije se mala čašica na dan, do dva puta, najbolje ujutro i na večer.

Čaj protiv masnoća

Dodajte plodovima gloga malo sušenih cvjetova limuna i pola šalice naribane limunove korice. Zakuhajte 2 šalice vode, pa kad proključa, prelijte glog i limun. Ostavite da odstoji do pola sata, procijedite i pijte.

Zovu je 'crnom Barbie': Znali su mi se rugati zbog izgleda
Zovu je 'crnom Barbie': Znali su mi se rugati zbog izgleda

Kapi od gloga za probleme sa srcem

U blender stavite kilogram bobica gloga, prelijte vodom tako da seže 2,5 centimetra iznad bobica. Izblendajte i ostavite 24 sata. Stavite to na laganu vatru pa pustite da lagano kuha oko pola sata. Pustite da odstoji još pola sata. Procijedite, pa prelijte u bocu u kojoj može stajati u hladnjaku. Bobice još jednom izblendajte dodajući im novu vodu. Zatim ih opet jednako kuhajte pola sata i ostavite da stoje pola sata. Dobro procijedite kroz krpu, da bude što gušće. Taj sok pomiješajte s prvobitno iscijeđenim. I zatim ga kuhajte na laganoj vatri dok ne ostane 1 litra mješavine. Ulijte u sterilizirane boce i uzimajte od 6 do 12 žlica dnevno. Rok trajanja je neograničen.

Čaj od gloga

Za jednu šalicu čaja namočite jednu čajnu žlicu plodova koje ste zdrobili vilicom ili nekim drvenim batom. Neka odstoji u vodi od 7 do 8 sati pa ih onda kratko prokuhajte i procijedite. Pijte od 2 do 3 šalice dnevno, uz dodatak meda. Svi tako pripremljeni čajevi mogu se piti mjesecima, ovisno o tome koliko ozbiljne zdravstvene probleme imate. Ili jednostavno žličicu plodova prelijte šalicom prokuhale vode i ostavite da odstoji 15 minuta. Procijedite i ohladite. Čaj se može čuvati u hladnjaku do tri dana.

Sirup od gloga i šipka

Pripremite 2 šalice bobica gloga, 1/2 šalice osušenog šipka, 4 šalice vode, jednu žličicu cimeta, 1/2 žličice kardamoma, 2 šalice šećera (ili meda), jednu šalicu ruma i sok od jednog limuna. Glog, šipak, cimet i kardamom stavite u vodu i pristavite na vatru da proključa. Kuhajte na laganoj vatri sat vremena pa ostavite da odstoji dva sata. Procijedite kroz gazu, dodajte šećer i limun. Pije se po jedna žlica od 4 do 5 puta na dan, barem tri mjeseca.

Sipak obitelji Zelenika iz Velike

Tinktura za cirkulaciju i tlak

Korisna je kod aritmija, nervoznog srca, visokog tlaka, arterioskleroze koronarnih žila i slično. Pripremite 200 grama plodova i litru 60-postotnog alkohola. Plodove zgnječite i stavite u staklenu bocu pa prelijte alkoholom. Ostavite da odstoji 21 dan (jednom dnevno protresite bocu) pa procijedite. Početna doza su tri kapi od dva do tri puta na dan, što se postupno povećava do najviše deset kapi. Veće količine mogu izazvati aritmije pa zapravo sami morate procijeniti dozu koja vam odgovara. Većina najbolje podnosi pet kapi koje se kapnu na žličicu meda do tri puta na dan. Ako se tinktura uzima s vodom ili čajem, tad se može staviti i po deset kapi.

Pekmez od gloginja

Gloginje operite i očistite od peteljki. Stavite ih u posudu u kojoj ih možete kuhati, pa dodajte do polovice sadržaja vode i šećera po želji. Stavite na vatru i prokuhajte otprilike 10 minuta pa sameljite štapnim mikserom. Zatim još malo prokuhajte, skinite s vatre i propasirajte ili procijedite kroz ne baš gustu rešetku. Kad ste odvojili koštice, još malo prokuhajte. Ako je pregusto, dodajte još malo vode. Pekmezu možete dodati C vitamin, cimet, vanilin šećer, klinčiće - po želji.

Zablude o cjepivu protiv gripe: 'Od toga je samo mogu dobiti'
Zablude o cjepivu protiv gripe: 'Od toga je samo mogu dobiti'

Vino od gloginja

Dobro operite i očistite kilogram zrelih bobica gloga, uspite ih u veliku staklenu teglu, pa dodajte litru i pol prokuhane vode koju ste prethodno ohladili te 500 grama smeđeg šećera. Teglu prekrijte gazom i ostavite na sobnoj temperaturi četrdeset dana. Nakon toga procijedite, prelijte u staklenu bocu i čuvajte u hladnjaku. Uzima se svako jutro po jedna čašica (ona za rakiju) pola sata prije obroka.

Pomoć nakon infarkta

Sastojci: 240 ml sirupa od gloga, 30 ml tinkture od srčanika, 30 ml tinkture od korijena đumbira, 30 ml tinkture od kaktusa Selenicereus grandiflora, 30 ml tinkture od mljevene crvene paprike

Priprema: Bocu od pola litra napunite glogovim sirupom do pola. U odvojenoj posudi izmiješajte tinkture te ih zatim dodajte sirupu i dobro promiješajte. Pijte po jednu žličicu od 3 do 8 puta dnevno.

Fotolia

Simptomi menopauze

Glog ublažava kardiovaskularne poremećaje uzrokovane nedostatkom hormona. Širi krvne žile i potiče lučenje mokraće. Pomaže regulirati krvni tlak i gotovo je nezaobilazan kod popratnih simptoma menopauze. Koristite po pola žličice (40 kapi ili 2,5 mililitra tinkture) tri puta na dan ili tri puta po šalicu čaja na dan.

Sirup od mirte

Aroma i boja mirte najbolje se čuvaju u sirupu. Držati ga treba u manjim, tamnim bocama i tad može dugo trajati i bez hladnjaka. Pije se razrijeđen s vodom, a možete ga pomiješati u omjeru 1:3 s votkom, konjakom ili rakijom koja nema intenzivan okus te ćete dobiti ukusan liker. Također, može poslužiti u izradi ljubičastih glazura za kolače, domaćih pudinga i voćnih jogurta. Kako biste ga pripremili, prekrijte plodove mirte vodom i kuhajte 5-10 minuta. (Kratko kuhanje čuva miris). Propasirajte ili izgnječite ili protisnite kroz cjediljku kako biste odvojili koštice. Izvažite dobiveni sok, dodajte jednaku količinu šećera i ponovno zagrijavajte da se šećer posve rastopi. Ulijte u sterilizirane boce.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

16:11
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka
IMAJU 'ONO NEŠTO'

Ma, sigurno ste među njima...: 7 najljepših znakova Zodijaka

Astrologija nudi izuzetne uvide u naše osobnosti i potencijale, uključujući aspekte poput fizičke ljepote i šarma. Među prekrasnim horoskopskim znakovima postoji nekoliko onih koji se ističu posebnom ljepotom

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji
KOME ĆE SVANUTI, A KOME SMRKNUTI

Dnevni horoskop za utorak 16. travnja: Bik se mora dokazati, Lavovi briljiraju u komunikaciji

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 16. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno
KAKO RADE TRGOVINE I ŠOPING CENTRI

Radno vrijeme trgovina na dan izbora 17. 4. - većina je skraćeno

Neke trgovine sutra neće raditi zbog parlamentarnih izbora. A ako ipak planirate ići u kupnju, dobro provjerite kada ćete ići jer većina prodavaonica ima skraćeno radno vrijeme