Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Gnjavi vas svrbež 'odozada'? Premalo brišete ili čak previše

Gnjavi vas svrbež 'odozada'? Premalo brišete ili čak previše
1

Nakon brisanja vlažnim maramicama posušite to područje običnim toaletnim papirom. Izbjegavajte gaćice od sintetičkih tkanina jer tamo dolje neće biti prirodnog prozračivanja...

VIDEO

Analni svrbež normalna je stvar, no često, ako je preintenzivan, može upućivati na neka neugodna stanja ili čak i bolesti. Mnogo je mogućih uzroka, poput problema s kožom, hemoroida, nedovoljne higijene, ali i dijabetesa, pa čak i bolesti štitnjače. 

1. Češanje samo pogoršava

Svrbež oko analnog otvora može biti neugodan osjećaj, ali češanje će samo pogoršati problem i nadražiti već i tako osjetljivu kožu. 

Pokretanje videa...

01:48

2. Higijenske navike 

Ako se ne obrišete dobro nakon obavljanja velike nužde, ono što ostane može izazvati svrbež i peckanje. Nježno očistite područje vlažnim toaletnim papirom i osušite običnim. Ako je područje jako iziritirano, osušite ga sušilom za kosu, pritom ga držeći na sigurnoj udaljenosti, piše WebMd.

3. Previše ste čisti

I ako previše brišete, to može izazvati svrbež ili ga samo još pogoršati. Nemojte koristiti ni sapun, ni prevruću vodu, lijekove u prahu, parfumirane sprejeve ili dezodoranse. Oni mogu skinuti zaštitni sloj kože koja štiti ovo osjetljivo područje.

4. Prehrana

Ako pijete kavu, vjerojatnije je da će vas mučiti analni svrbež. Kava je diuretik pa može olabaviti analne mišiće, te tako propustiti dio stolice da iscuri, izazivajući svrbež. Ostale namirnice koje mogu izazvati analnu iritaciju ili svrbež uključuju: čaj i kola, energetska pića, pivo, čokolada, orasi, agrumi, rajčice, začinjena hrana, mlijeko. 

5. Rublje koje nosite

Ako su vam gaćice tijesne ili su izrađene od sintetičkih tkanina, možda biste mogli imati problema s prevelikim vlaženjem tog dijela tijela. Pokušajte s pamučnima. Bolje apsorbiraju znoj, a mijenjajte ih svaki dan ili kad god se oznojite, primjerice nakon vježbanja. Operite ih deterdžentom bez mirisa.

6. Rijetka stolica

Prolazak mnogo vodenastih stolica i učestalo brisanje, može iziritirati to područje. Također, svrbjeti i boljeti može ako imate zatvor. Više tekućine i vlakana u vašoj prehrani mogu pomoći da redovito obavljate veliku nuždu. Ako to ne uspije, razgovarajte s liječnikom. Možda će vam predložiti promjenu prehrane ili lijekove.

Aktivni ugljen: Smiruje svrbež od uboda, čisti lice, kosu i zube
Aktivni ugljen: Smiruje svrbež od uboda, čisti lice, kosu i zube

7. Hemoroidi

Hemoroidi su natečene vene u rektumu ili anusu koje mogu peći i svrbjeti. Uzrokuje ih naprezanje prilikom nužde, no sjedenje u toploj vodi 15 minuta i to nekoliko puta dnevno može vam pomoći. Dnevno pijte puno vode i unosite vlakna u svoju prehranu da bi stolice bile mekše. Obratite se liječniku ako primijetite krv ili osjetite bolove u crijevima. 

8. Analne fisure

Sitne posjekotine ili pukotine unutar anusa uzorkuju bol i svrbež. Veća je vjerojatnost da ćete ih dobiti ako često patite od zatvora ili imate velike stolice koje mogu oštetiti sluznicu. Ostali uzroci su dugotrajni proljev i upalna bolest crijeva koja se naziva i Crohnova bolest.

Svrbež vlasišta može izazvati otekline, infekcije i ćelavost...
Svrbež vlasišta može izazvati otekline, infekcije i ćelavost...

9. Analna fistula

Tunel je to koji povezuje infekciju unutar vašeg anusa i kožu koja je izvana. Tekućina može iscuriti i nadražiti kožu, što izaziva bol i svrbež. Crohnova bolest, rak, trauma i zračenje mogu vam povećati šanse za infekcije i fistule. Potražite liječnika ako posumnjate na nešto od navedenog. 

10. Infekcije

Gljivice, poput onih koje uzrokuju većinu vaginalnih infekcija također mogu izazvati analni svrbež, kao i neke vrste bakterija. Primjerice, infekcija stafilokokom može zahvatiti i područje oko anusa. A ista vrsta bakterija koja uzrokuje streptokokno grlo može izazvati crvenilo i svrbežni osip oko anusa. To češće nalazimo kod djece nego kod odraslih.

11. Bradavice

Humani papiloma virus (HPV) seksualno je prenosiva bolest koja izaziva analne bradavice. Rastu unutar vašeg anusa i oko njega, te se mogu proširiti i na vaše genitalije. Svrab je čest simptom. Ako mislite da imate analne bradavice, potražite svog liječnika jer bez liječenja mogu narasti. Neliječene bradavice znače i veću vjerojatnost da dobijete analni karcinom.

12. Crvi

Crvi izgledaju poput sićušnih komada bijelog konca. Njihova jaja u vaš probavni sustav ulaze kroz kontaminiranu hranu i sanitarne uređaje, igračke i kutije za pijesak. Češći su u djece. Svrbež se obično javlja noću, kada ženka crva odloži jaja oko anusa. Ako vi ili vaše dijete imate crve, cijela obitelj se mora liječiti. 

13. Grinje

Šugu uzrokuju grinje koje se često nastanjuju u našim madracima. Vole kožu kako bi se nahranile. Obično se šuga dobiva kontaktom kože na kožu, ali i tamo gdje su velike spavaonice, u staračkim domovima, ili kada dijelite odjeću, ručnike i posteljinu. Može zahvatiti i analno područje.

14. Psorijaza

Ako imate psorijazu, moguće je da će zahvatiti i to područje. Koža oko vašeg anusa može biti crvena, ali ne toliko ljuskava. Može svrbjeti jako, a boljeti tijekom obavljanja nužde. Ostala problematična stanja kože, poput ekcema i seboreje, također mogu izazvati i analni svrbež.

15. Antibiotici

Možda će vam trebati za liječenje, ali znajte da neki antibiotici mogu ubiti "dobre" bakterije koje žive u crijevima, a koje su potrebne za njihovo održavanje u prirodnoj ravnoteži. Proljev može biti uobičajena pojava. Možda vam, u normalizaciji stolice, mogu pomoći jogurt ili dodaci probiotika.

16. Ostali zdravstveni problemi

Ostala stanja i bolesti koja mogu uzrokovati svrbež "tamo iza" su dijabetes tipa 2, leukemija, limfom, zatajenje bubrega ili jetre, hipertireoza, anemija, anksioznost i stres. 

Pokretanje videa...

16:11

MEGHAN MARKLE U PROBLEMIMA: Zamijerila se svima ovom šokantnom izjavom

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku
Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste
SLAŽETE SE?

Najpametniji znakovi Zodijaka: 'Najposebniji' je na vrhu liste

Naravno, svaki horoskopski znak je 'pametan' na svoj način, ali kada je riječ o inteligenciji, duhovitosti i analitičkoj sposobnosti, ovo su horoskopski znakovi koji po mišljenju astrologa imaju najviše prednosti