Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Godinu dana ju trovala plijesan: Počela gubiti kosu i pamćenje...

Kad sam napokon pronašla dobrog liječnika, pitao me o okolini u kojoj živim i radim, a čim sam mu rekla da se ne osjećam dobro od 2014., od kad sam promijenila stan, shvatili smo da bi plijesan mogla biti uzrok

Britanka Emma Marshall (29) je živjela u istočnom Londonu u stanu koji je u kupaonici imao debeli sloj crne plijesni. Počela je osjećati slabost i glavobolje zbog čega je posjetila nekoliko liječnika.

POGLEDAJTE VIDEO:

Iako joj je stanje bilo sve gore, pa jedno vrijeme nije mogla ni ustati iz kreveta, nitko nije znao što joj je sve dok joj jedan liječnik nije u urinu otkrio previsoku razinu mikotoksina, sekundarni produkt metabolizma koje sintetiziraju plijesni tijekom rasta.

- Kad sam napokon pronašla dobrog liječnika, pitao me o okolini u kojoj živim i radim, a čim sam rekla da se ne osjećam dobro od 2014., kad sam preselila u drugi stan, shvatila sam da bi plijesan mogla biti uzrok - ispričala je Emma koja kaže da joj je tijelo od tada slabo i da se već godinama osjeća kao da ju netko polako truje. Prije toga nikad nije bila bolesna, a 2014. se u taj stan preselila da bude bliže novom poslu. Brzo je počela imati simptome poput akni i bolova u tijelu.

Foto: GoFoundMe

Mislila da je to sve posljedica stresa, ali joj se 2015. stanje još pogoršalo - nekoliko puta je dobila upalu bubrega, zbog čega su joj liječnici na dva tjedna morali uvesti kateter. Te je godine i pala i ozlijedila ruku, a bol se s ruke proširila na rame i vrat. Nakon nekog vremena je jedva mogla pomicati tu ruku, a prije nego joj je to prošlo, Emma je završila na operaciji uklanjanja slijepog crijeva koje se upalilo. 

- Nitko se nije zapitao zašto me tijelo izdaje na toliko različitih načina i zaključili su da jednostavno 'nemam sreće' - ispričala je Emma koja kaže i da je imala grozan osjećaj da ju nitko ne sluša:

- Kad znaš da s tobom nešto nije u redu, a nitko to ne čuje, osjećaš se kao da vičeš u prazni ponor - kaže Emma, koja se u raznim fazama borila protiv brojnih simptoma raznih bolesti, poput boli u zglobovima i mišićima, glavoboljama, mučninama, gubitkom pamćenja, nesanicom, osipom, aknama, gubitkom kose i oticanjem lica.  

Foto: GoFoundMe

- U najgoroj sam fazi jedva mogla doći do taksija i do doma, gdje bi odmah otišla u krevet. Mnogi su mislili da pretjerujem, zbog čega sam se još više izolirala - ispričala je Emma, koja je krajem 2018. pronašla na internetu objašnjenje za svoje simptome. Trovanje s plijesni. Tad joj se sve posložilo, pa je otišla k privatnom liječniku koji ispituje uzrok stanja prije nego što liječi simptome. A u veljači ove godine se iznenadila kad je doznala da joj je razina mikotoksina 'u nebu'. 

Young sick woman with fever lying in bed SIMPTOMI I PREHRANA Čuvajte zdravlje: Manjak ovog minerala ima teške posljedice

- Znala sam da će ga pronaći, ali sam mislila da će naći manje doze, nisam očekivala da će mi reći da je razina iznad mjerljivih parametara. Sada Emma preko profila na GoFundMe skuplja novac za liječenje u Meksiku, i napominje kako je važno ne odustajati kad znate da se nešto događa s tijelom, iako nitko ne zna što. 

ŠTO SE DOGAĐA S KRALJEVSKOM OBITELJI? 'Meghan i Kate su velike glumice'

Komentari (26)
  • Kako je nije vidjela? Mojoj sestri je negdje pukla cijev od podnog vodenog grijanja u banji. Nakon 6 mjeseci su shvatili da je pukla cijev (iz cijevi je voda curkala jako malo) kad su u sobi vidjeli mokri zid. Uz to su imali i problema sa zdravljem, loše disali... Dok su istraživali odakle curi, digli su gipsane ploče sa zida u sobi, a ispod njih je bila crna plijesanj. Eto kako se plijesanj ne može vidjeti. A i plijesanj je štetna. Ako je vidljiva plijesanj odmah je očistiti.

    14. 3. 2019,   22:37
  • Pa dobro ako je vidjela plijesan po zidovima zasto nesto nije poduzela pa meni se to gadi gledati

    14. 3. 2019,   23:27
  • Ima toga i kod nas.Ljudi bolesni ,a doktori ne pitaju za uslove u kojima pacijenti žive.Ukratko nema više socijalne medicine.

    14. 3. 2019,   23:45