Obavijesti

Lifestyle

Komentari 101

Godinu dana se nisam seksala, evo što sam naučila o životu

Nakon godinu dana apstinencije, moj se pogled na svijet, ljubav i mene drastično promijenio. Iako sam još sama, u ovih godinu dana sam naučila više o ljubavi, seksu i odnosima nego kroz sve svoje veze

VIDEO

Na Valentinovo prošle godine ležala sam u kadi plačući. Bila sam tužna što sam sama, pitala sam se hoću li ikad ikoga upoznati i čeznula za dubljom vezom s nekim. Ali, u tom trenu nisam shvaćala da je veza koju sam doista trebala - veza sa samom sobom.

Zapravo, nikada nisam uzela vremena da se upoznam i prihvatim sebe kao seksualno biće. I tako sam nakon osobito bolne i neispunjene veze odlučila odgovoriti na dublje intimne potrebe koje sam pokušavala zadovoljiti kroz seks.

Iako nisam prvotno odlučila da se godinu dana suzdržavam od seksa, moje je jedino pravilo bilo da se radikalno volim i da ne tražim partnera dok nisam stvarno spremna.

Nakon godinu dana apstinencije, moj se pogled na svijet, ljubav i mene drastično promijenio. Iako sam još sama, u ovih godinu dana sam naučila više o ljubavi, seksu i odnosima nego kroz sve svoje veze. Naravno, ne kažem da treba biti suzdržan da bi naučio takve stvari, to je jednostavno bilo moje iskustvo, moj način i zahvalna sam za ono što sam naučila.

Tijekom proteklih 12 mjeseci, evo pet najvažnijih stvari koje sam naučila o ljubavi i seksualnosti:

1. Moje tijelo je nevjerojatno

U velikoj većini mojih romantičnih odnosa sramila sam se svojeg tijela. Uvijek sam izbjegavala da me partner vidi golu. Nakon seksa, što prije bih pronašla nešto da se pokrijem ili bih se brzo obukla. 

Kao prvo, bila sam jako samosvjesna i mislila sam da ne izgledam poput idealiziranih žena iz filmova i magazina. Drugo, možda zato što sam odrasla u vjerskoj zajednici u kojoj je seks bio nešto o čemu se nije pričalo, svaki put nakon seksa bi osjećala krivnju. 

Tijekom ovog vremena odlučila sam bolje upoznati svoje tijelo. Prije početka ovog putovanja, bila sam opterećena time kako me moj partner vidi. Sada prihvaćam da je moje tijelo jedinstveno i cijenim ga takvo kakvo je. 

Živi s 2 bivša partnera: 'Seks u troje nam je promijenio živote'
Živi s 2 bivša partnera: 'Seks u troje nam je promijenio živote'

Ovo vrijeme razmišljanja dopustilo mi je da se osjećam zahvalno za sve što je moje tijelo učinilo za mene. Provelo me kroz ovaj život i rodilo četvero nevjerojatne djece. Kad se kupam, sada to činim uz svijeće i divim se svakom centimetru svojih oblina. Slavim svoje jedinstvene obline, strije, pa čak i celulit. Jako sam zahvalna svojem tijelu, i sada se puno više za njega brinem.

A kad jednom odlučim podijeliti svoje tijelo s nekim, bit ću puno pažljivija, jasnija i prisutnija u tom iskustvu. 

2. Senzualna sam - i to je u redu

Shvatila sam da sam mnogo puta u prošlosti pokušavala utkati svoju potrebu za fizičkom povezanošću i ljubavlju u seks.

Nisam uvijek bila sigurna što točno želim tijekom seksa. Nisam znala kako ili gdje želim biti dotaknuta, i kao rezultat toga često bih nakon seksa ostala neispunjena. Budući da sam bila toliko očajna za povezivanjem, nisam nikad uzela vremena za sebe kako bih otkrila što stvarno želim. 

Otkad sam u celibatu, imam puno više vremena da se usredotočim na ono u čemu uživam. Nešto tako jednostavno (i divno) kao piling tijela me naučilo kako moja koža reagira na pritisak, trenje i stimulaciju. Uživam u svijetu vlastitim osjetilima. Stalno palim mirisne svijeće, koristim eterična ulja, grlim svoju djecu čvršće i dulje, držim se za ruke s prijateljima, slušam umirujuće zvukove i pripremam ukusna jela - sve na način koji nije sam po sebi seksualan, ali je duboko ispunjen zadovoljstvom.

Razbijanje tabua: Masturbacija ne uništava veze, osnažuje ih
Razbijanje tabua: Masturbacija ne uništava veze, osnažuje ih

3. Moji stavovi o seksu su rezultat mojih prošlih iskustva

Zbog mojeg religioznog odgoja, povezivala sam ogromnu količinu krivnje i srama sa seksom i seksualnošću. Žene koje su imale seks izvan braka bile su označene kao 'kurve'. Naravno, teško je imati zdrav odnos prema nečemu za što vam cijeli život govore da je prljavo i nepoželjno. 

Kroz ovu godinu, shvatila sam da su stavovi koje sam imala o seksu formirani prije nego što sam uopće ušla u seksualni odnos. Više ne povezujući pravila i sramotu s mojom seksualnošću, napokon sam se dovela do točke u kojoj sam prihvatila svetost svog bića i počela svjesno odlučivati s kim ću kako, kada i gdje podijeliti svoje tijelo. 

4. Toliko je ljubavi svuda oko nas

U srcu sam beznadna romantičarka. Ipak, moja fiksacija na to da sam u vezi često je ostavljala značajnu slijepu točku za sve druge divne oblike ljubavi u svijetu. Kad sam se odlučila voljeti i prihvatiti samu sebe, postala sam otvorenija, svjesnija i zahvalnija za ljubav od obitelji, prijatelja i mog Stvoritelja.

Sigurno postoji ljubav u samom zraku koji dišemo. To je dar i zahvalna sam na njemu. Budući da se moja fiksacija na romantičnu vezu smanjila, napokon mi je postalo jasno s koliko ljubavi sam okružena. Ručno izrađene čestitke moje djece, neupitna odanost moje omiljene sestrične, iskreni osmijeh blagajnika, susjed koji mi pomaže uhvatiti mog psa - sve to su geste ljubavi koju cijenim na nov način.

5. Možda nisam spremna za vezu - i to je u redu

Ja sam u srednjim tridesetim godinama i dio mene misli da bih trebala biti spremna da se 'skrasim' i nađem životnog partnera. Prije godinu dana, skočila bih na priliku da budem s nekim tko mi zapravo ni ne odgovara. Ali sad, svjesnija sam sebe i onoga što želim, napisala je novinarka Misha W. o svojem iskustvu za portal Mind Body Green

NE TREBA IM VJEROVATI: Ovo su najzlobniji horoskopski znakovi, iako će vas na prvu prevariti

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 101
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'