Obavijesti

Lifestyle

Komentari 2

Gole web predatore vidjela trećina djece u Hrvatskoj

Gole web predatore vidjela trećina djece u Hrvatskoj
1

Ukupno 31 posto djece priznalo je da im je virtualni stranac poslao svoju sliku bez odjeće. Osim njih, opasni su i nasilni te seksualni sadržaji

VIDEO

Čak 41 posto djece i mladih u Hrvatskoj izjavio je da su ih pitali pitanja o sebi, svom tijelu ili pitanja seksualnoga karaktera tijekom komunikacije na internetu, rezultat je istraživanja Hrabrog telefona i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba. Oko 39 posto djece navodi da ih je netko koga su upoznali na internetu tražio da se slikaju pokazujući intimne dijelove tijela, a 31 posto priznao je da im je virtualni stranac poslao svoju sliku bez odjeće. Osim što im prijete predatori koji žele izravnu komunikaciju s djecom, opasni su i seksualni te nasilni sadržaji na koje mogu sami “zalutati” istražujući svoju seksualnost. Tako uz sve prednosti koje internet donosi mladima, roditelji moraju biti svjesni kako njihova djeca mogu lako postati žrtve pedofila. O tome je nužno otvoreno razgovarati i objasniti im što je dječja pornografija. Kako biste zaštitili mlade, a naročito djecu, potrebno je pažljivo nadgledati njihove aktivnosti na internetu.
Stranice koje posjećuju moguće je lako provjeriti pod opcijom “history folder”, ali je važno da to roditelji čine obzirno kako ne bi izazvali revolt u djece koja su tek počela istraživati svijet oko sebe.

>>> Virtualni stranci vrebaju
Internet je medij koji omogućuje anonimnost, a time i lažno predstavljanje. Zato je važno djeci i mladima objasniti da ništa od onoga što je njihov novi “prijatelj” napisao o sebi ne mora biti istina. Podučite djecu kako da se sigurno koriste internetom i kako da zaštite vlastite podatke. Objasnite im da su stranac u stvarnom i stranac u virtualnom svijetu jednako opasni.

>>> Programi jamče sigurnost
Brojni programi za filtriranje nepoželjnih sadržaja i web stranica omogućuju da dijete sigurno “surfa” bez roditeljskog nadzora. Npr. program K9 Web Protection, koji se može besplatno skinuti s www1.k9webprotection.com, vrlo je kvalitetan, ali kontrolira samo web stranice, ne i programe koje dijete pokreće. Izuzetno je kvalitetan i Child Control 2008, koji ima obje opcije i stoji 220 kuna.

>>> Chat često vodi do susreta uživo
Od ispitane djece 14 posto priznalo je da su se našli s online prijateljem kojeg do tada nisu poznavali. Objasnite djeci i mladima moguće opasnosti od susreta bez vaše pratnje s nekim koga poznaju samo putem chata.

>>> Pomoć je nadohvat ruci
Brine li vas način na koji dijete provodi vrijeme za računalom, možete se posavjetovati sa stručnjacima Hrabrog telefona na besplatnom broju 0800-0800 ili na www.hrabritelefon.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'