Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Gorka dinja može pomoći kod dijabetesa, ali budite oprezni

Uloga gorke dinje u blagotvornom učinku kod dijabetesa je to što sadrži glikoprotein lektin, a koji je po aktivnosti sličan inzulinu, objasnila nam je nutricionistkinja Olja Martinić

VIDEO

Mnogi stručnjaci se slažu kako bi trebalo obratiti više pažnje na gorku dinju. U mnogim zemljama u razvoju liječenje dijabetesa je preskupo i nedostupno, a biljke kao što su gorka dinja (zovu je i gorka tikva, Momordica charantia) koriste se kao tradicionalni lijekovi jer pokazuju hipoglikemijska svojstva. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by A Rose for Yaminah Garden (@aroseforyaminah) on

Šećerna bolest tipa 2 je sve veći problem u svijetu, a posebno je teško u Indiji i Kini, kažu stručnjaci. U tim područjima gorka dinja je popularno povrće za koje se tradicionalno zna da ima zdravstveno blagotvorno djelovanje, ne samo na zdravlje općenito, već i na dijabetes. 

Razina inzulina je niža kada se ugljikohidrati jedu iza proteina
Razina inzulina je niža kada se ugljikohidrati jedu iza proteina

- Gorka dinja mogla bi biti jeftina mogućnost pomoći siromašnima u tim i drugim zemljama u kontroli razine glukoze u krvi - objasnili su stručnjaci Sveučilišta Justus Liebig u Njemačkoj na internetskoj stranici National Center for Biotechnology Information.

Oni su se pozabavili antidijabetičkim učincima gorke dinje koji se spominju u raznoj literaturi. Željeli su pronaći dokaze i otkrili koliko je sigurna takva metoda pomoći kod dijabetesa.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by FRUITS AND VEGETABLES SHOP®🇳🇬 (@mariesvegg) on

- Analize bioaktivnih spojeva pokazale su da je gorka dinja bogata hranjivim tvarima i fitokemikalijama od kojih neki imaju anti-dijabetičke učinke. Sokovi, prašci, ekstrakti i izolirani spojevi ispitani su in vitro i in vivo. Gorka dinja povećava izlučivanje inzulina gušterače, smanjuje upijanje intestinalne glukoze i povećava unos i iskorištavanje glukoze u perifernim tkivima - objasnili su u svojem izvještaju.

- Iako su studije na ljudima s dijabetesom tipa 2 slabe u njihovom dizajnu i / ili rezultatima, neke studije ukazuju na anti-dijabetičke učinke kod pacijenata i sigurnost za liječenje gorkom dinjom kod ljudi - dodali su.

Ipak, kažu kako bi trebalo provesti još neke studije da bi se znalo više. 

Mišljenje hrvatske nutricionistkinje

- Uloga gorke dinje u blagotvornom učinku kod dijabetesa je to što sadrži glikoprotein lektin, a koji je po aktivnosti sličan inzulinu. Stoga unosom ove namirnice možemo 'djelomično nadomjestiti' manjak inzulina i to naravno ukoliko se radi o odstupanjima koja nisu vitalna. Nikako se ne predlaže pretjerivanje u unosu - objasnila nam je Olja Martinić, dijetetičarka i nutricionistkinja Nutricionističkog savjetovališta Olja iz Splita.

Najmanje dijete koje sam liječio od dijabetesa imalo 2 mjeseca
Najmanje dijete koje sam liječio od dijabetesa imalo 2 mjeseca

- Lektin je prirodni protein koji imamo u većoj mjeri u žitaricama i leguminozama. Upravo taj protein dovodi se u vezu sa poteškoćama kod sindroma probušenih crijeva te se u slučaju autoimunih bolesti predlaže smanjen unos lektina iz žitarica - pojasnila nam je.

- Svakako treba potražiti stručnu pomoć pri odabiru dodataka prehrani koji su od koristi kod dijabetesa jer za izbor preparata potrebno je sagledati cjelovitu kliničku sliku pacijenta. Baš u tim finim različitostima je snaga dijetetike - dodala je ova nutricionistkinja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru