Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gorka istina o šećeru: Samo u hamburgeru ima ga 17 grama

None Foto: Fotolia

U većini se prerađenih proizvoda nalazi šećer - od salama do kruha, a prehrana bogata šećerom je pogubna za jetra i srce. Šećer je opasan kao alkohol i duhan

Šećer je droga našeg doba, ne samo po ovisnosti koju stvara, već i po razornim posljedicama za tijelo. Najveći problem predstavlja to što je dostupan u većini prerađenih namirnica na tržištu - od kruha do mesnih proizvoda, a ljudi uopće nisu svjesni koju količinu šećera svakodnevno unose, piše Healthline.com.

- Ljudi misle kako prekomjeran unos šećera šteti zubima i uzrokuje pretilost, no to je samo početak. Njegove su posljedice mnogo ozbiljnije, pa ga slobodno možemo usporediti s cigaretama i alkoholom - kaže dr. Mark Vanderpum, britanski endokrinolog.

Razara jetru

Prehrana s visokim udjelom šećera stvara masne naslage oko jetara, a to je preteča nealkoholne bolesti masnih jetara. Stručnjaci su primijetili pojavu bolesti jetara kod djece koje nisu mogla biti u doticaju s alkoholom , pa je očigledno da su kod njih uzrok bolesti jetara šećer iz sokova i slatkiša.

Danas svaki peti odrasli čovjek ima masnu jetru, a stanje je češće kod muškaraca. Ako se oboljeli ne pridržavaju pravila zdrave prehrane te unose velike količine šećera, bolest može dovesti i do ciroze iako uopće ne piju alkohol, objašnjavaju stručnjaci.

Kao okidač bolesti srca

Šećer je loš za zdravlje srca, čak i za ljude koji su u dobroj formi, upozorava kardiolog dr. Aseem Malhotra. Pojačan unos šećera dovodi i do povećanja mokraćne kiseline u krvi, što rezultira i povećanjem krvnog tlaka te povećava rizik od srčanog udara. To se događa i kod ljudi normalne težine, objašnjavaju liječnici.

Šećer - tihi ubojica

Sol i povišen krvni tlak puno se češće ističu kao opasnost za ljudsko zdravlje, no istina je kako je šećer baš poput njih tzv. tihi ubojica. Studija iz 2008. g je otkrila da prekomjerna konzumacija fruktoze može rezultirati otpornošću tijela na leptin. Taj hormon govori mozgu da smo siti, a rezultat je epidemija pretilosti. Osim toga, šećer se povezuje i s nastankom malignih bolesti, kao uzročnik, ali i "hrana" za tumore.

Vjeruje se da šećeri iz sokova na godinu uzmu oko 200.000 života, pokazala je studija Sveučilišta Harvard iz 2013. Prema njoj su dijabetes, srčane bolesti i rak koji su uzrokovali te smrti izravno povezani s povećanim unosom slatkih sokova. Od ispitanih, 133.000 ljudi imalo je dijabetes, 44.000 bolesti srca, a 6000 neki oblik raka.

"Diže" tek privremeno - posljedica je slabiji imunitet i umor

Nakon svakog obroka, gušterača proizvodi hormon inzulin koji treba izdvojiti šećer iz namirnica u krvotok kako bi iz njega nastala energija. No obrok temeljen na slatkom, poput velikog komada torte, sladoleda ili čokolade, izaziva otpuštanje velike količine inzulina. Studija Sveučilišta Cambridge je utvrdila da to blokira oreksine, moždane stanice koje upravljaju osjećajem budnosti, zbog čega nam se nakon veće količine šećera spava.

Osim toga, dokazano je da velike količine šećera u prehrani slabe imunitet i povećavaju rizik nastanka kroničnih bolesti, piše Daily Mail.

Skriven u hrani

Kako bi provjerili koliko šećera sadrži proizvod, obavezno čitajte deklaracije. Lista sastojaka počinje s najvećim udjelom prema najmanjem, pa ako je šećer na vrhu to znači da ga taj proizvod sadrži najviše.

U videu pogledajte u kojim se namirnicama skrivaju opasne doze šećera, a da to ne biste očekivali:

Namirnice s oznakom "bez šećera" ne smiju sadržavati više od 0,5 grama šećera po porciji. Posebno treba paziti na šećer jer se skriva i pod drugim imenima. Šećer se navodi kao fruktoza, slad i monosaharid, piše Huffington Post.

Šećer se skriva i u namirnicama koje ljudi smatraju zdravom hranom i posežu za njima kad se odluče riješiti ovisnosti o šećeru, napraviti detoksikaciju ili skinuti koji kilogram. To su voćni jogurti, gotovi umaci od rajčice, niskokalorični preljevi za salate te dodaci poput kečapa ili senfa. Osim toga, hrana sa smanjenim udjelom masnoća koja se označuje kao “light” često sadrži više šećera upravo kako bi zadržala dobar okus.

U infografici pogledajte kako šećer djeluje na tijelo:

Prevention.com


Komentari (52)
  • ..hvala na savjetu....upravo otvorio Milku sa jagodom...hhhmmmm...od alkohola ruke drhte ,od cigara prsti požute,čoksa usrečuje...;-))..

    17. 10. 2014,   12:49
  • ..ja maloprije pojela komadić domaće makovnjače, ali u pravom smislu domaće, prepune šećera i mislim si what the f..k....pa mogu i ja jednom.....

    17. 10. 2014,   14:24
  • Ionako mi život gorak još da se odreknem šećera, ma nema šanse:)) Koristim ga u malim količinima tj. samo onamo di je potreban ( kava i čaj može bez ali ko je vidi kolače bez šećera)...malo ali slatko zadovoljstvo je svima potrebno :)))

    17. 10. 2014,   16:03