Obavijesti

Lifestyle

Komentari 14

Gorka sol vraća osušene biljke u život, ruže su od nje bujnije...

Gorka sol vraća osušene biljke u život, ruže su od nje bujnije...

Ta vrsta soli bogata je magnezijevim sulfatom, a on je pak zaslužan za povećanu proizvodnju klorofila - zahvaljujući njemu biljke imaju intenzivniju zelenu boju

VIDEO

Epsom sol (gorka sol) vrtlarima je itekako poznata kao važan nutrijent za rast i razvoj biljaka, cvijeća, povrća, za vraćanje usahnulog bilja u život, tjeranje štetočina, poput puževa i voluharica.

Naime, ta vrsta soli bogata je magnezijevim sulfatom, a on je pak zaslužan za povećanu proizvodnju klorofila - zahvaljujući njemu biljke imaju intenzivniju zelenu boju. Gorka sol pomaže i u klijanju sjemena, čini biljke gustima, zaslužna je za veću proizvodnju cvijeća i veće cvjetove. 

Neil Mattson, profesor na britanskom Sveučilištu Cornell, kaže da će biljke pokazivati ​​vizualne znakove ako su im potrebne određene hranjive tvari. 

- Ukoliko lišće požuti po cijeloj biljci, to može biti znak da joj je potrebno više sulfata. Ako donji listovi postanu žuti između vena, možda treba više magnezija. Magnezij i sumpor su neophodne hranjive tvari - pojasnio je.

Svestrani pepeo: Ne bacajte ga, njime se čisti dom, hrane biljke
Svestrani pepeo: Ne bacajte ga, njime se čisti dom, hrane biljke

Iako se i magnezij i sumpor prirodno pojavljuju u tlu, oni mogu biti iscrpljeni iz tla zbog različitih razloga, na primjer, radi prekomjerne sadnje i sjetve čime se tlo iscrpljuje. Za razliku od većine komercijalnih gnojiva, koja se tijekom vremena nakupljaju u tlu, gorka sol nije postojana, pa ne možete pretjerati s njezinom upotrebom, kaže ovaj profesor.

Dodaje da ruže posebno vole gorku sol, od nje su jače i imaju više cvjetova, a čak su sami cvjetovi veći nego kod ruža kojima se sol ne dodaje.

Nekoliko njegovih savjeta za korištenje gorke soli u vrtu:

  • Biljke: 2 žlice na oko 4 litre vode i time prihranjivati biljke jednom mjesečno.
  • Ruže: 1 žlicu soli posipati po tlu na svakih 30 centimetara visine biljke, i tako svaka dva tjedna. Uz to, dobro je dodati pola šalice u tlo u podnožju ruža za poticanje zdravog rasta i cvatnje. Također, prije sadnje ili presađivanja namočite korijen ruže u mješavinu šalice gorke soli i 4 litre vode kako bi se oporavio. Potom u rupu u zemlji dodajte žlicu soli i tek tada ružu posadite. 
Odličan trik kako perilicu rublja brzo i jeftino očistiti od plijesni
Odličan trik kako perilicu rublja brzo i jeftino očistiti od plijesni
  • Grmlje (zimzeleno, azaleje, rododendron): 1 žlica na 9 četvornih metara. Nanesite na područje korijena svaka 2 do 4 tjedna.
  • Travnjaci: Potrebno je oko 1,3 kilograma na svakih 1250 četvornih metara, posipajte je po tlu ili razrijedite u vodi i nanesite raspršivačem.
  • Drveće: Posipajte dvije žlice na svakih 9 četvornih metara. Sol nanosite preko preko zone korijena tri puta godišnje.
  • Sadnja u vrtu: Posipajte šalicu soli na svakih 100 četvornih metara. Prije sadnje umiješajte sol u tlo, prenosi Epsom Salt Council.

Neki ljudi spašavaju osušene kućne biljke pomoću gorke soli, a jedna žena je na Facebooku podijelila svoje iskustvo.

- Ja svoje biljke stavim u kadu s nekoliko centimetara tople vode u kojoj sam otopila Epsom sol. Lišće na njima isperem vodom kako bih s njega uklonila prašinu i učinila ih sretnima - rekla je i dodala da ovu metodu koristi stalno. Pokazala je i kako biljke izgledaju prije te nakon tretmana (slika gore).

ONI SU GROZNI I ZLI: Ova tri horoskopska znaka nije briga za druge i nitko ih ne želi u svojoj blizini

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'