Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gotovo 700 mil. kuna Hrvati su 2018. potrošili za Crni petak

None Foto: Dreamstime

Sniženja od 70 posto najavljuju se i ove godine, a s petka će se protegnuti na čitav tjedan. Sve više ljudi planira kupnje tijekom Black Fridayja i po tome smo sve sličniji američkim kupcima

Tijekom Black Fridaya lani je fiskalizirano čak 7,198.887 računa, a kupci su na taj dan potrošili 689,566.364,61 kunu, kazali su za 24sata iz Hrvatske gospodarske komore.

U sklopu Black Fridaya sniženja su obično između 20 i 70 posto i u načelu je riječ o većim popustima nego tijekom sezonskog sniženja. Sve veći broj kupaca planira svoje kupnje tijekom Black Fridaya, tako da smo po uočenim navikama kupnje na taj dan sve sličniji američkim i britanskim kupcima.

Sve veći broj kupaca planira svoje kupnje tijekom Black Fridaya, tako da smo po uočenim navikama kupnje na taj dan sve sličniji američkim i britanskim kupcima, rekli su nam iz HGK.

People shop during a Black Friday sales event at Macy's flagship store in New York City ANDREA TINTOR: 'Crni petak' je zapravo test koliko impulzivni možemo biti

Izvorno je prodaja po promotivnim cijenama u sklopu Black Friday-a potekla s američkog tržišta. I u Hrvatskoj se posljednjih par godina sve više trgovaca odlučuje za prodaju svojih proizvoda po sniženim cijenama u sklopu Black Fridaya. Neki od trgovaca svoje promotivne prodaje u tzv. Black Fridaya provode i cijeli tjedan – Black week.

Posebni oblici prodaje u Hrvatskoj su regulirani sukladno Zakonu o zaštiti potrošača, koji definira pitanja kao i pravila provođenja prodaje na taj način. Prilikom prodaje po posebnim oblicima prodaje nema propisanih raspona sniženja, no nužno je držati se dobre trgovačke prakse, kao i ostalih pozitivnih zakonskih propisa.

Tema: To mi treba

Komentari (3)
  • Nema se, može se!

    14. 11. 2019,   17:21
  • Ono što sam vidjela u zadnjih nekoliko dana za tzv. crni petak je čista glupost. Kao, sniženje 90%, a onda u letku sve sniženo 10, 20 ili 30%. Ni traga od 50 a kamo li od 90%.

    15. 11. 2019,   13:46
  • Ima se , može se . Moja komšinica kad god ode u Hr svaki put joj je Crni petak . Silnu neku garderobu donese kući što za sebe , decu , poklone . :-))))

    15. 11. 2019,   06:50