Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Govor tijela na spoju: Neće ga osvojiti pogrbljeno držanje

None Foto: Fotolia

Uspravno držanje se povezuje sa samouvjerenim, odlučnim i energičnim ljudima koji samim ulaskom u prostoriju plijene pozornost. Tako se povećava i samopouzdanje

Čak 65-70 posto komunikacije odvija se bez riječi, čistim govom tijela, pokazala su istraživanja. Nitko ne posjeduje sposobnost čitanja misli, ali interpretiranjem znakova neverbalne komunikacije moguće je približiti se “magičnoj“ vještini telepatije. Način držanja, primjerice, govori koliko nam se netko sviđa ili koliko je odbojan. Komunikolozi objašnjavaju da se to može vrlo jednostavno utvrditi. 

Dok sjede, ljudi se nesvjesno približavaju gornjim dijelom tijela dragim osobama, a udaljavaju se od onih manje dragih. Naginjanje tijelom prema nekome govori o naklonosti i želji da se drugoj osobi bude bliže. To se ne bi smjelo brkati s unošenjem u lice, koje će na prvom spoju ostaviti dojam agresivnosti i nepristojnosti, upozoravaju komunikolozi. 

Pogrbljeno držanje šalje poruku: “Svijet me pregazio”. Takvim stavom nećete ostaviti bez daha drugu stranu jer odajete dojam nesigurne, skeptične i preplašene osobe, upozoravaju stručnjaci za komunikaciju. Prisjetite se ranog djetinjstva i majčinog dragocjenog savjeta: “Uspravi se!”. 

Nevjerojatno je koliko se uspravno držanje povezuje sa samouvjerenim, odlučnim i energičnim ljudima koji samim ulaskom u prostoriju plijene pozornost. Uspravnim hodom znatno se povećava nivo samopouzdanja. S druge strane, gledanjem u pod šaljete poruku: “Sramim se, nervozan sam ili arogantan”. Promijenite to gledanjem u oči. 

Diranje ovratnika odaje nelagodu

Neprestano češkanje po vratu ili glavi te dodirivanje ovratnika poručuje da vam nije ugodno u vlastitoj koži. Čak i ako ste na odličnom spoju, takvim bi ponašanjem mogli odbiti partnera. Pokušajte smiriti ruke. 

Povremeni kontakt očima je dovoljan

Kontakt očima je važan ako želite ostaviti dobar dojam, ističu komunikolozi. No ne treba pretjerivati jer neprestano zurenje u oči sugovornika može biti zastrašujuće. Povremeno pogledavanje je dovoljno.

Mudro izbjegnite staviti ruku na lice

Izbjegavajte podbočiti lice rukom jer to odaje dojam dosade ili neželjene superiornosti, upozoravaju komunikolozi. Takvim stavom ujedno i plašite sugovornika jer ima dojam da ga prebudno procjenjujete.

Potonuo zbog “tereta života”

Stav “zavalio sam se u stolicu kao da gledam televizor” šalje poruku da ste potpuno nezainteresirani za osobu preko puta vas. Ako vam se ona sviđa, riješite se garda “od tereta života potonuo sam u naslonjač“.

Tijelo ne griješi 

Ako nam se netko zaista sviđa, tijelo šalje 100 posto nepogrešive signale - okrenutost toj osobi ili često gledanje u njezinu smjeru.

Tapšanje po ramenu 

Pri grljenju, muškarcima se savjetuje da žene ne tapšaju po ramenu jer će one to shvatiti kao pozdrav muške ekipe koja ide s nogometa.

Komentiraj, znaš da želiš!