Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Gripa u trudnoći nosi veći rizik od bipolarnog poremećaja?

None Foto: Fotolia

Gripa se ne prenosi direktno na fetus već majčin imunološki odgovor na virus utječe na dijete, vjeruju istraživači. Ističu da je ovo vrlo nizak rizik i da se ne treba brinuti

Osim na fizičko zdravlje trudnice, gripa može utjecati i na psihičko stanje još nerođenog djeteta, otkrilo je istraživanje američkog Sveučilišta Columbia provedena na 814 trudnica. Ustanovili su da gripa nosi povećan rizik od bipolarnog poremećaja za četiri puta, piše BBC

Ipak, ukupni rizik je nizak i žene se ne bi trebale zabrinjavati. U svom istraživanju, proučavali su ljude rođene 60-ih godina, a bipolarni poremećaj je bio skoro četiri puta učestaliji kod ljudi čija je majka oboljela od gripe tijekom trudnoće.  

Inače, bipolarni poremećaj pogađa jednog na 100 ljudi. Voditelj studije, profesor Alan Brown, procjenjuje da bi infekcija gripom tijekom trudnoće mogla rezultirati s tri do četiri posto rizikom od bipolarnog poremećaja kod djece. Također, kod većine oboljelih od poremećaja nema povijesti gripe.  

Brown smatra da su vjerojatnosti oboljenja ipak male i da ne bi trebale alarmirati majke. Sezonska cijepljenja protiv gripe, koja se i savjetuju majkama u većini zemalja, smanjila bi šansu zaraze influencom. 

Slične studije ranije su pokazale povezanost gripe i shizofrenije, ali istraživači i dalje ne razumiju te pojave u potpunosti. Još uvijek nije jasno kako gripa utječe na mozak fetusa jer se ona ne prenosi direktno na njega. Vjeruju da majčin imunološki odgovor na virus može utjecati na razvoj bebinog mozga. Ukoliko se ubuduće ova saznanja potvrde, stručnjaci vjeruju da bi se i žene, koje planiraju trudnoću, trebale cijepiti. 

Također, u ovom istraživanju promatrali su samo rizik od bipolarnog poremećaja, ne rizike od ostalih faktora, što također može sniziti ove dobivene rezultate, istaknuo je Brown. 

Bipolarni poremećaj naziva se i maničnom depresijom, a karakteriziraju ga na promjene u raspoloženjima, razini energije i aktivnosti samog čovjeka. Oboljeli obično prolaze dvije faze, one kada su smireni, tihi i usporeni te one kada je njihova energija na vrhuncu, ubrzani su, a njihova poletnost se očituje na svim poljima, pa i na veselijoj odjeći. 

Poremećaj se uspješno tretira, a oboljeli mogu imati potpuno produktivan i ispunjen život, ali moraju se liječiti. Obično se javi u kasnim tinejdžerskim godinama ili ranoj odrasloj dobi. 

Komentari (3)
  • Ajme koji članak, a ja imala gripu u osmom mjesecu trudnoće..... Užas....bolje da članak nisam ni čitala.....

    9. 5. 2013,   14:02
  • ja to imam i bez toga svega :)

    9. 5. 2013,   22:23