Obavijesti

Lifestyle

Komentari 7

Guska je najslađa u soku od naranče i premazana medom

Guska je najslađa u soku od naranče i premazana medom
1

Guščja jetra mogu se iskoristiti za pripremu nadjeva. Uz pečenu gusku najbolje će pasati vina crni pinot ili mladi portugizec. Pečena guska ide uz mlince ili knedličke od kruha te salatu od kiselog ili svježeg zelja

VIDEO

Milka Šenija iz Gornje Garešnice na obiteljskom gospodarstvu na ekološki način uzgaja guske. Ima oko tristotinjak Mađarskih bijelih gusaka, a kaže kako guske redovito jedu i na Engleskom dvoru. Hrvati je, pak,najčešće povezuju s Martinjem.

- Gusku očistim, nasolim i ostavim oko dva sata. Potom iscijedim sok od naranče, njime premažem gusku i stavim ju u pećnicu. Najbolja je kada se peče u štednjaku na drva. Nakon dva do dva i pol sata gusku premažem žlicom meda i ostavim još oko pola sata – govori nam domaćica Milka koja gusku priprema kako su je naučili roditelji.

Kako je podrijetlom iz Češke, uz gusku je pripremila knedle, koji kako smo se i sami uvjerili, dostojno zamjenjuju uobičajene mlince.

Po običaju, salata je od svježeg kupusa.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Žarko Bašić/Pixsell

- Meso Mađarske bijele guske je najukusnije i jako mekano. No, ona ne sjedi na jajima te moram kupiti jednodnevne guščice koje stoje i do 50 kuna. Nakon pet do šest mjeseci, upravo u ovo vrijeme, dosegne između četiri i pet kilograma - kaže nam naša domaćica Milka.

Njezina obitelj jednodnevne guske drži u zatvorenom prostoru i hrani smjesom kukuruza, zobi i djeteline lucerne. Nakon što im naraste perje puštaju ih na dvorište, jer im od tada ne smeta ni voda, niti kiša.

Slavne pečenke: Od punjene purice i patke do slasnog buta
Slavne pečenke: Od punjene purice i patke do slasnog buta

Guske su cijeli dan na ispaši i hrane ih kukuruzom bez ikakvih dodataka. Za razliku od druge peradi, guske ne jedu crve i ne kopaju po gnoju. Čiste su i od njih se koristiti i perje za jastuke i jakne. Koristi se i guščja mast koja se davnine smatra ljekovitom.

Osim Mađarske bijele postoji i Mađarska siva guska ili Kalos, koja je nešto osjetljivija za uzgoj. Najviše se uzgaja radi jetre, ali jetru unatrag nekoliko desetljeća, od kad je propala tvornica u Virovitici, kod nas nitko ne otkupljuje, pa ih Milka više ne uzgaja. Da bi se dobila jetra koja može imati skoro kilogram, gusku treba „šopati“. To rade smjesom od kukuruza te dva posto soli i dva posto guščje masti kako bi ju guska lakše progutala. Ta smjesa joj „degenerira“ jetru. Šopanje guske počinje tijekom zime i tada se guska manje kreće. Milkin suprug Vlado kaže da u Vojvodini, za razliku od Hrvatske cvate posao s guskama.

- Guske uzgajaju i zbog jetre koju izvoze i dobro zarađuju. Tamo smo jeli guščja jetra na žaru s kajmakom. Bilo je odlično – govore nam u glas domaćini Šenija.     

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku