Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Već jedan gutljaj piva izaziva otpuštanje hormona sreće

None Foto: Petar Glebov/Pixsell

Okus piva, a ne alkohol u njemu utječe na funkcije mozga povezane sa žudnjom, on izaziva lučenje hormona dopamina koji se povezuje sa sretnim sjećanjima

Sami okus piva dovoljan je za dobro raspoloženje, pokazala je studija Sveučilišta Indiana. Znanstvenici su u eksperimentu istraživali efekte piva na dobrovoljce koji su degustirali 15 ml piva tijekom 45 minuta, a prije i poslije pijenja skenirali im mozak CT-om. 

Otkrili su da je sami okus piva dovoljan za pojačano otpuštanje hormona dopamina, kemikalije koja se u mozgu povezuje s ugodnim iskustvom. Do otpuštanja dopamina prirodno dolazi u uzbudljivim, adrenalinskim situacijama, ali i nakon konzumiranja droge i alkohola.

Ipak, pivo nema takav utjecaj na proizvodnju dopamina, već se proizvodnja hormona sreće povezuje s njegovim okusom i pozitivnim sjećanjima koja budi, piše Live Science.

- Rezultati nisu iznenađujući, no po prvi puta smo potvrdili da alkoholna pića imaju veći utjecaj na naše raspoloženje nego što znamo - izjavio je voditelj studije, profesor David Kareken.

Dodaje kako je lučenje dopamina bilo još značajnije kod muškaraca koji su imali slučaj alkoholizma u obitelji. 

- Studija demonstrira da okus sam po sebi ima utjecaj na funkcije mozga povezane sa žudnjom i željama - rekao je profesor Peter Anderson sa Sveučilišta Newcastle.

Komentari (90)
  • Istina ja sam sretna kada pijem pivu. ;)

    16. 4. 2013,   22:25
  • Zato sam ja uvijek sretna. Udaram po pivi i baš me briga.

    16. 4. 2013,   20:05
  • zato derimo po pivi ))))))))))))))

    17. 4. 2013,   08:15