Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Gutljaj po gutljaj zdravlja do vitke i skladne figure

Gutljaj po gutljaj zdravlja do vitke i skladne figure
3

Sokovi prepuni šećera, a bez hranjivih tvari, neprimjetno dodaju kilograme, a uz običnu vodu, mršavljenju i čišćenju tijela pomoći će i biljni čajevi

VIDEO

Gazirani i zašećereni sokovi sadrže golemu količinu šećera (prazne kalorije), a nemaju nikakvu hranjivu vrijednost, upozoravaju stručnjaci. Pretjerano uživanje u sokovima stoga često vodi pretilosti pa je preporučljivo piti ih što manje ili, još bolje, zamijeniti ih vodom. Osim što spašava od praznih kalorija, pije li se prije svakog obroka (dvije čaše), voda će osigurati brži osjećaj sitosti te spriječiti prejedanje. Uz vodu, mršavljenju i čišćenju tijela od otrova pomoći će i biljni čajevi.
- Tijekom mršavljenja najbolji su izbor čajevi od đumbira, maslačka i mente te zeleni čaj. Oni potiču detoksikaciju te uspješno reguliraju tjelesnu težinu - kaže nutricionistkinja Sandra Marić Bulat. Odlična pomoć pri mršavljenju, dodaje, kombinacija je limuna i ljute papričice. Preporučuje se pomiješati čašu vode s dvjema čajnim žličicama limuna (naribana korica i iscijeđeni sok) i dvjema čajnim žličicama ljute papričice te piti 1-2 litre napitka tijekom dana. Ta kombinacija pročišćava probavni sustav i tijelo. Gubitku težine pomoći će i napitak bogat kalijem. Izmiksajte tri mrkve i tri celera s nekoliko listova špinata i peršina te napitak pijte svakodnevno.

ODVIKAVANJE OD ZAŠEĆERENIH SOKOVA
Iako ni oni nisu najbolji izbor, zašećerene sokove najbolje je zamijeniti dijetnim varijantama. Odvikavanje od sokova provodi se postupno. Prvo samo jedan zašećereni (ili dijetni) sok zamijenite, najbolje, vodom. Žudnju za kofeinom, umjesto energetskim pićem, radije utažite čajem ili kavom.
SOKOVI 'NAPADAJU' ZDRAVLJE
Svakim dodatnim zašećerenim pićem koje na dan popije, školsko dijete izlaže se 60 posto većem riziku od gojaznosti, pokazalo je američko istraživanje. Gazirani sokovi dokazano uništavaju zubnu caklinu, povećavaju rizik od razvoja dijabetesa i osteoporoze te, bude neobjašnjivu želju za slatkim, ističe Sandra Marić Bulat.
MRŠAVLJENJE UZ PRIRODAN SOK BRUSNICE
U dva dl vode umiješajte 0,5 dl nezašećerenog soka brusnice. Za bolji učinak dodaje se čajna žličica pektina. Prirodan sok od brusnice siromašan je kalorijama, a ubrzava metabolizam i pomaže sagorijevanju masti. Preporučuje se piti ujutro natašte, a može i prije ručka ili večere - posebno ako je prehrana siromašna proteinima.
JUHE S POVRĆEM I ZAČINIMA
Kuhanjem sva masnoća ostaje u juhi te bi pri mršavljenju trebalo biti na oprezu s mesnim juhama - onima s dodatkom govedine, piletine ili drugog mesa, kaže Sandra Marić. Treba izbjegavati i juhe sa zaprškom te dodatkom kiselog vrhnja. Tijekom dijete poželjne su juhe s povrćem i začinima, bez rezanaca i okruglica. Začinite ih češnjakom, čilijem, curryjem i đumbirom jer oni ubrzavaju izmjenu tvari.
OPREZNO S PIJENJEM ENERGETSKIH PIĆA
Visokoenergetski napitci mogu sadržavati visoku količinu šećera pa bi ih trebalo izbjegavati, ističe Sandra Marić Bulat. Dok neki sadrže stimulanse poželjne kod mršavljenja, poput kofeina, guarane, zelenog čaja i turina, treba obratiti pozornost na kalorijsku vrijednost.
- Ove napitke ne preporučujem dijabetičarima, visokotlakašima i srčanim bolesnicima - kaže nutricionistkinja.
ZELJE UBRZAVA METABOLIZAM
Izmiksajte dvije velike kruške, ciklu i dva celera. Proljetnu detoksikacijsku mješavinu popijte odmah. Zelje ubrzava metabolizam i ima snažno detoksikacijsko djelovanje. Za pripremu detoksikacijske smjese pomiješajte limun, 125 g zelja, 25 g celera, 250 g kruške i đumbir s pola litre vode.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara