Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Haraju viroze s proljevom, spas je u mirovanju i čaju od mente

Haraju viroze s proljevom, spas je u mirovanju i čaju od mente

Uz mučninu i blagu temperaturu, viroze traže povećan unos tekućine u malim gutljajima. Ni obična prehlada nije rijetka u ovo doba godine, a obično se javlja s blago povišenom temperaturom

VIDEO

Prijelazno razdoblje, dulji boravak u zatvorenom, kao i sve hladnije vrijeme te nagle promjene temperature donose mnoge bolesti, pa smo doktore obiteljske medicine upitali koje to bolesti trenutno “haraju”.

Najčešći odgovor bio je - viroze. Iako ističu da nije “tako kritično” te da “čekaonice nisu zatrpane”, upozoravaju da pazimo na higijenu, ali i na to ima li netko u našoj blizini simptome virusne bolesti, te da toga budemo svjesni i probamo se zaštititi od infekcija koje se prenose kapljičnim putem.

24sataTV

Dr. med. Branislava Čilić iz ordinacije u zagrebačkoj Vrbanićevoj kaže kako su je posljednjih tjedana “posjećivali” pacijenti s enterovirozama, koje traju do sedam dana, ali jenjavaju već nakon 2-3 dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Obično dolazi s blagim respiratornim simptomima - peckanjem u grlu, mučninom. Virus ulazi kroz nos ili usnu šupljinu i krvotokom se prenosi do probavnog trakta, što onda uzrokuje mučninu u gornjem dijelu probavne cijevi, a nerijetko završava u donjem dijelu probavnog trakta koja se manifestira proljevom s vodenastim do kašastim stolicama.

Ne pretjerujte: I previše vode može biti opasno za zdravlje
Ne pretjerujte: I previše vode može biti opasno za zdravlje

Temperatura je do 37,2°C i rijetko prelazi 38°C stupnjeva, no čovjek se lošije osjeća zbog gubitka kalija, natrija i ostalih nutrijenata te vode. Stoga se preporučuje uzimanje više tekućine nego obično u manjim gutljajima svakih 3-5 minuta te uzimanja rehidromiksa koji se kupuje u ljekarni, a koji nadoknađuje izgubljene elektrolite - objašnjava doktorica.

Ni obična prehlada nije rijetka u ovo doba godine. Obično se javlja s blago povišenom temperaturom, ali i bez nje. Simptomi su začepljen nos, pečenje u ždrijelu, ponekad smetnje kod gutanja - grebanje ili glavobolja.

Prolazi sama od sebe za 3-5 dana i ne zahtijeva posjet liječniku. Ne liječi se nego se koriste preparati koji olakšavaju simptome poput paracetamola za glavobolju ili povišenu temperaturu iznad 38°C.

Potrebno je unositi puno toplih čajeva, citrusa, a ponekad je potrebno i mirovanje. Oprezni moraju biti i kronični bolesnici s bolestima srca i pluća te onkološki bolesnici koji su pod povećanim nadzorom.

I ambrozije još ima u tragovima dostatnim za uzrokovanje tegoba kod alergičara, astmatičara, posebno oni koji su se skoro vratili s mora u kontinentalni dio Hrvatske. Njima se savjetuje zatvaranje prozora, tuširanje prije spavanja i pranje kose, toaleta nosa fiziološkom otopinom i uzimanje svoje terapije antihistaminika i topičkih kortikosteroida.

Ljetne viroze mogu završiti za djecu opasnom dehidracijom
Ljetne viroze mogu završiti za djecu opasnom dehidracijom

Doktor obiteljske medicine Ivica Cvetković kaže da ima nekoliko vrsta viroza, i sve su aktualne.

- Kad vam je začepljen nos i imate bolno grlo, a temperatura ne prelazi 38°C te nema bakterijske infekcije, radi se o virusnoj infekciji i zahvaćenim dišnim putovima. Liječi se antipireticima i mirovanjem te prolazi u 3-4 dana. Druga vrsta je viroza od koje samo bole mišići i osjeća se tjelesna nemoć, a liječenje je gotovo isto. Treća je crijevna viroza, kod koje se preporučuje uzimanje tekućine i rehidromiksa - govori dr. Ivica Cvetković.

SEMAFOR ZDRAVLJA

Tlakaši posebno imaju problema u ovo doba godine

Mnogim kroničnim bolesnicima u ovom jesenskom razdoblju, primjerice tlakašima, zbog obilja hrane i neprimjerenoga kretanja, često dolazi do neregulacije tlaka, kaže dr. opće medicine Tanja Pekez Pavliško.

Nema posljedica, a simptomi su blagi i kratko traju

Simptomi enteroviroza su najčešće blagi te obično prolaze bez ikakvih posljedica u roku od tri do četiri dana, a rijetko traju dulje od jednog tjedna, naglašavaju doktori. Ako imate prilike, mirujte dok traje.

Čaj od kadulje za lakše disanje, menta za želudac 

Kod respiratornih viroza pomažu čaj od kadulje ili sljeza koji smanjuju sekreciju u dišnom sustavu, što olakšava disanje, kaže dr. Ivica Cvetković. Kod crijevnih viroza preporučuje kamilicu i mentu.

Hidratizirajte se sokom od jabuke razblaženim vodom

Da biste spriječili dehidraciju, tijelu treba rehidracijskom otopinom nadoknaditi izgubljenu tekućinu. Sol za rehidraciju možete otopiti u prokuhanoj ohlađenoj vodi, a za rehidraciju može poslužiti i sok od jabuke razblažen vodom.

Dekongestive ne smijete koristiti dulje od 5 dana

Dekongestivi s efedrinskom komponentom ne smiju se koristiti dulje od pet dana. Kod prehlade pomaže i ispiranje nosa fiziološkom otopinom - izotoničnom i hipertoničnom, a pomažu i pastile za grlo kod žarenja u ždrijelu, inhalacija parama kamilice te grgljanje slane vode li čaja od kadulje, objašnjava dr. Branislava Čilić.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka
ASTRO SAVJETI

Dnevni horoskop za petak 19. travnja: Lava čekaju nevolje s partnerom, netko osvaja Raka

Pročitajte dnevni horoskop za petak 19. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje