Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Helikopter-roditelji guše svoju djecu i čine ih bespomoćnima

None Foto: Dreamstime

Autori studije kažu da se djeca roditelja koji ih kroz odrastanje kontroliraju osjećaju 'sve bespomoćnije, beznadnije i sve više ogorčeno zbog čega se i manje trude u školi i često ne uspijevaju studiranje privesti kraju

Nova je studija sa sveučilišta na Floridi otkrila kako pretjerana briga roditelja može imati negativan učinak na djecu i pridonosi osjećaju prevelikog opterećenja kod djece. Znanstvenici su anketirali više od 400 studenata u dobi od 18 do 29 godina kako bi saznali više o njihovom odgoju i kako se se osjećali kao školarci. 

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Trebali su ocijeniti ponašanje svojih roditelja, s posebnim fokusom na pretjeranu brigu. Zaključili su da je pretjerana briga o djeci, posebno kad je takav i otac, usko povezana s 'izgaranjem' odnosno osjećajem preopterećenosti, a prema jednom od profesora sa Sveučilišta Florida djeca previše brižnih roditelja kasnije razviju negativne osjećaje i prema školovanju poput bespomoćnosti, beznađa i ogorčenosti.

Foto: Dreamstime - 'Izgaranje' je odgovor na stalni stres koji se djeci nameće i koji im troši energiju, smanjuje produktivnost, te zbog njega imaju umanjen osjećaj za vlastita postignuća - rekao je profesor Frank Fincham, inače i direktor 'Obiteljskog Instituta na Floridi.

Dreamstime RODITELJI PRVI DAJU Previše mladih u Hrvatskoj pije - daju im alkohol još kao djeci

On kaže kako se ta djeca kroz odrastanje osjećaju 'sve bespomoćnije, beznadnije i sve više ogorčeno zbog čega se i manje trude u školi i često ne uspijevaju studiranje privesti kraju.'

Dreamstime | Autor: Dreamstime Foto: Dreamstime

BUKET ILI TEGLICA Kupite si sami cvijeće i bit ćete bolje - otklanja stres i nervozu

Autorica studije Hayley Love rekla je da se ti osjećaji nastavljaju i nakon kraja školovanja, kad djeca roditelja 'koji ih previše kontroliraju' odu od kuće i sami zasnuju obitelji, piše Business Insider.

POGLEDAJTE NOVU EPIZODU SERIJALA 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (3)
  • Djecu treba samo fizički zaštititi, na način da znaju di i kako bi se mogli ozlijediti, kako se obraniti od nasilnika okolini ili u školi i da se ne otruju nekom hranom. Nadalje ih učiti moralu, etici, poštenju i u svemu ostalome da sami uče iz pozitivnih i negativnih primjere i iskustava o životu i u životu, ustalom tako i mi odrasli učimo, iz primjera, jedno je teorija a praksa je ta koja potvrđuje, dokazuje teoriju.

    28. 11. 2019,   18:52
  • Moj sad u pubertetu hehe joj joj 😙 sve prođe

    29. 11. 2019,   08:03
  • Roditelj se samo treba ponašat onako kako želi da mu se dijete ponaša.

    28. 11. 2019,   19:26