Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Higijena, posebno ruku, sprečava širenje gripe

None Foto: Shutterstock

Nošenje rukavica i maski te pravilno pranje ruku bolje štiti od većine lijekova za prevenciju gripe, pokazalo je više od 50 svjetskih istraživanja

Svake godine od gripe oboli oko od 10 do 15 posto ukupne svjetske populacije. Prenošenje različitih virusa, uključujući i onaj gripe, sa životinja na čovjeka i međusobno među ljudima može se spriječiti čestim pranjem ruku, zaključili su znanstvenici nakon uspoređivanja 51. istraživanja.
Oni tvrde da je ta preventivna mjera bolja od uzimanja lijekova protiv gripe. U sprečavanju zaraze pomoći će i nošenje rukavica i maski, a najučinkovitiji su ako se kombiniraju.
Ako su vaši poznanici ili ukućani prehlađeni ili imaju gripu, ruke perite što češće.
- Nije bitno perete li ih u hladnoj ili toploj vodi jer imaju isti učinak. Topla voda će bakterije ubiti nešto brže - kaže Charles Gerba, američki profesor mikrobiologije.
Stručnjaci savjetuju da se u zahodima restorana slavina zatvara papirnatim ručnikom jer je riječ o predmetu koji svi diraju. Imate li malu djecu, redovito pranje ruku u gripoznim danima držat će virus podalje od mališana.

SAPUNICU TREBA TRLJATI 20 SEKUNDI
Pomno operite područja između prstiju, noktiju, gornju i donju stranu šake te zapešće pa isperite. Pri pranju sapunicom ruke trljajte oko 20 sekundi.


PRANJE RUKU SPREČAVA ŠIRENJE GRIPE
Od virusa ptičje gripe H5N1 od 2003. umrlo je oko 200 ljudi. Primjerena higijena ruku, misle stručnjaci, štitit će i od ovog opasnog virusa.

Komentiraj, znaš da želiš!