Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Hipertenzija i fibrilacija atrija – prevencijom do vašeg zdravlja

Hipertenzija i fibrilacija atrija – prevencijom do vašeg zdravlja
1

Trajno povišenje krvnog tlaka dovodi do oštećenja krvnih žila srca, bubrega, mozga i mrežnice što povećava učestalost nastanka infarkta miokarda, moždanog udara

VIDEO

Hipertenzija

Hipertenzija ili povišeni krvni tlak glavni je čimbenik rizika velikog broja bolesti srca i krvožilnog sustava kao i akutnih cerebrovaskularnih poremećaja. Trajno povišenje krvnog tlaka dovodi do oštećenja krvnih žila srca, bubrega, mozga i mrežnice što povećava učestalost nastanka infarkta miokarda, zatajenja bubrega, moždanog udara i oštećenja vida.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) od hipertenzije u Hrvatskoj godišnje boluje oko 750.000 osoba, dok oko 25.000 doživi moždani udar. Cerebrovaskularni inzult je prvi uzrok invaliditeta te uz ishemijske bolesti srca vodeći uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. Hipertenzija je bolest koja se često kasno dijagnosticira, no podatak koji još više zabrinjava je da velik broj osoba pati od hipertenzije, a da toga nisu niti svjesni. 

Poražavajuće činjenice su i da se velik postotak osoba s povišenim krvnim tlakom ne javi liječniku, niti redovito kontrolira krvni tlak te da je prosječan tlak liječenog hipertoničara daleko iznad preporučenih vrijednosti za opću populaciju. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Fibrilacija atrija

Fibrilacija atrija je najčešća aritmija u općoj populaciji, i pretpostavlja se da danas u Hrvatskoj oko 40.000 osoba boluje od nekog oblika ove bolesti. Simptomi uglavnom ovise o kliničkoj manifestaciji srčanih poremećaja ali jednako tako fibrilacija atrija može biti i bez simptoma, a neliječena predstavlja veliku opasnost za nastanak moždanog udara i infarkta miokarda. 

Mjerenje krvnog tlaka

Redovito i ispravno mjerenje krvnog tlaka omogućuje pravovremeno liječenje i korekciju terapije hipertenzije, dok rano otkrivanje fibrilacije atrija i odgovarajuća terapija dodatno umanjuju rizik za nastanak ozbiljnih komplikacija, ponajprije moždanog udara. Liječnici i udruženja za hipertenziju preporučuju provođenje barem dva uzastopna mjerenja krvnog tlaka te bilježenje prosječne vrijednosti. 

Suvremena tehnologija i nova generacija uređaja za mjerenje krvnog tlaka omogućuju provođenje uzastopnih mjerenja samo jednim pritiskom, pri čemu uređaj automatski provodi izračun prosječne vrijednosti te je bilježi u memoriju, što omogućuje pouzdanu kontrolu sukladno zdravstvenim smjernicama.

Današnje inovacije otišle su i korak dalje, implementirajući složene algoritme detekcije fibrilacije atrija naprednim Microlife AFIB tlakomjerom korisnici mogu otkriti ovu najčešću aritmiju pri uobičajenom, redovitom mjerenju krvnog tlaka kod kuće te se pravovremeno javiti liječniku koji će odlučiti o potrebi daljnje obrade. Pogledajte tlakomjer koji javlja da sa srcem nešto nije uredu OVDJE.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise