Obavijesti

Lifestyle

Komentari 11

Hit za sve ljubitelje gin tonica: Osvježavajuća torta s koktelom

Hit za sve ljubitelje gin tonica: Osvježavajuća torta s koktelom

Da ga oplemenite, ginu dodajte grančicu lavande, listove masline, kriške limete, domaće listove mente i ružice, savjetuje barmenka Meri Matulović iz korčulanskog Port 9 Resorta

VIDEO

Okus gina uglavnom dolazi od bobica borovice. Postoje različita podrijetla, stilovi i okusi gina, ali borovica je svima zajednički sastojak, objasnili su nam stručnjaci iz Port 9 Resorta na Korčuli.

Gin je postao popularan kada je engleska vlada dopustila proizvodnju gina bez dozvole. U 18. stoljeću u Engleskoj je postojalo čak i razdoblje koje se naziva gin ludilom (gin craze), kada je potrošnja gina naglo porasla. Mnogi ljudi su ga pretjerano ispijali pa je grad pretrpio epidemiju ekstremnog pijanstva i gin je bio optužen za mnoge društvene probleme. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Gin tonic 02:42

No gin se koristio i u medicinske svrhe. Kraljevska britanska mornarica koristila ga je da zaustavi skorbut. Tijekom 19. stoljeća, Britanci su se počeli preseljavati u Indiju, nakon čega se još više povećala popularnost gin tonica. Naime, smatralo se da kinin, sastojak koji daje toniku gorak okus djeluje protiv malarije, a gin mu se dodavao kako bi se ublažio gorak okus. To im je bio veliki izgovor da piju više gin tonica, ispričala nam je  barmenka Meri Matulović iz bara G&T lounge Ventula u sklopu korčulanskog Port 9 Resorta. 

- Za aromatični gin tonic, u čašu s ledom ulijte čašicu gina (0,3-0,4 dl). Gin se ne hladi, ali čaša uvijek mora biti puna leda. Da ga oplemenite, dodajte grančicu lavande, listove masline, kriške limete i domaće listove mente. Za notu svježine dodajte ružice. Prelijte s jednim ili dva dl hladnog tonica, ovisno o tome koliko jak koktel želite – savjetuje barmenka. Za pripremu ovog koktela preporučuje Aviation gin, najbolje ocijenjen i jedan od najpopularnijih ginova na svijetu. 

- Ovisno o ginu kojeg koristite, gin tonicu možete dodavati i suhe smokve, limun, bobičasto voće – borovnice, grožđe. No što god dodavali, svaki gin zahtijeva osvježavajuću mentu koja od začina mora dominirati – ističe Matulović.

U sklopu Amazing summer by Port 9 svake srijede održava se "Gin night lesson", gdje možete saznati sve o ginu i kušati osvježavajuću tortu od gin tonica. Podlogu prave od keksa, nadjev od krem sira i mascarponea, a žele od limuna, naranče, borovice, i ni više ni manje – gin i tonic. Upravo zato ova je torta savršen desert uz osvježavajući gin tonic. 

Torta od gin tonica

Sastojci: Podloga: 250 g suhih karameliziranih keksa (poslužit će i obični digestive keksi), 80 g rastopljenog maslaca;

Nadjev: 560 g krem sira, 500 g mascarponea, 80 g sitnog šećera (golden caster sugar, u boljim supermarketima), naribana korica i sok 1 neprskanog limuna, naribana korica i sok 1 limete, naribana korica ½ naranče, 15 g želatine (rastopiti u malo mlijeka);

Gin tonic žele: 6 listića želatine (ili 20 g želatine u prahu), sok 2 limuna i 2 široke trake kore (upotrijebite guljač za povrće), sok 1 naranče i 2 široke trake kore, sok 1 limete, 100 g sitnog šećera, 6 zgnječenih borovica (klekovih bobica), 100 ml gina, 300 ml tonika

Priprema: U kalup za torte promjera 25 ili 26 cm s odvojivim dnom donjom stranom žlice utisnite usitnjene kekse koje ste povezali s rastopljenim maslacem. Kekse možete usitniti u multipraktiku ili ih stavite u plastičnu vrećicu i lupajte valjkom za tijesto. Stavite podlogu u hladnjak dok pripremate nadjev.

Sve sastojke za nadjev miješajte mikserom dok ne dobijete glatku kremu. Nanesite je ravnomjerno na ohlađenu podlogu i poravnajte špatulom. Stavite u hladnjak na dva sata, odnosno dok se nadjev ne stvrdne. 

Stavite želatinu u zdjelicu hladne vode na 5-10 minuta da listići omekšaju. Sokove i korice citrusa, zgnječene borovice i šećer zagrijte dok se šećer ne rastopi pa ostavite da stoji 10-ak minuta dok se okusi ne prožmu. Procijedite i ponovno lagano zagrijte (ne smije ključati, dovoljno je da bude toplo) pa umiješajte pjenjačom jedan po jedan listić želatine iz koje ste istisnuli vodu. Dodajte gin i tonic, lagano promiješajte i prelijte preko ohlađene kreme. Vratite u hladnjak i ostavite da se stisne, najbolje preko noći, savjetuje chef Marko Farac iz Port 9 Resorta. 

Hoćemo li na kavu? Ne, bolje na pivo! Ma, može i dva u jedan
Hoćemo li na kavu? Ne, bolje na pivo! Ma, može i dva u jedan

U korčulanskim delicijama ovo ljeto možete uživati s pogledom na novootvorenu Port 9 plažu, najveću ovogodišnju investiciju Hotelskog turističkog poduzeća Korčula, kojom se nastavlja kontinuirani razvoj Korčule kao destinacije. Port 9 plaža ujedno je i prva plaža u Korčuli koja je dobila koncesiju županije na deset godina, a riječ je o novouređenoj, javnoj plaži s preko 1600 m2 šetnice, posebnom ambijentalnom rasvjetom, dizalom za ljude s invaliditetom, hortikulturalnim uređenjem te VIP zonom, a u kojoj će moći uživati gosti Port 9 Resorta, kao i ostali posjetitelji Korčule i lokalno stanovništvo.

POGLEDAJTE GALERIJU

7

U sklopu uređenja plaže postavljena je i mapa Instagram lokacija kako bi gosti na svom odmoru mogli zabilježiti nezaboravne trenutke na Korčuli. To je prvi takav projekt u Hrvatskoj, a na mapi je označeno sedam lokacija unutar resorta namijenjenih isključivo za fotografiranje, a koju svaki gost dobije prilikom dolaska. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati
ŠTO VAS DANAS OČEKUJE?

Dnevni horoskop za petak 29. ožujka: Ovnovi će imati odličan dan, a Rakovi krenuti trenirati

Pročitajte dnevni horoskop za petak 29. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala
VRLO SU OPTIMISTIČNE

Za sijamske blizanke Brittany i Abby nema prepreka: Voze auto, a jedna od njih se i udala

Blizanke iz SAD-a su prihvatile svoj život takvim kakav je i redovito pronalaze razloge za smijeh. Završile su fakultet, putuju svijetom, voze se na mopedu, rado hodaju po prirodi...
Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs
Hrvatski običaji

Danas je Veliki petak: Vjernici moraju poštovati post i nemrs

Veliki petak se u tradiciji različitih krajeva obilježava na različite načine, no svima je zajednička činjenica da je ovo jedini dan u godini kad nema svete mise