Na kore napravljene od korneta ili energetskih pločica poslažete kremu od pudinga, voće ili sladoled i dobit ćete ukusne, jednostavne i osvježavajuće ljetne pite
Hladne američke pite za happy end svakog ljetnog objeda
Da biste uživali u osvježavajućemu ljetnom desertu, ne morate se satima mučiti za vrućim štednjakom već za pola sata možete napraviti ukusnu voćnu pitu. Dobro će poslužiti kupovna kora, ali i samo u 15-ak minuta stići ćete napraviti svježiju, domaću koru. Za nju vam treba 30 dag šećera, 20 dag margarina, 10 dag šećera i jaje. U prosijano brašno dodajte ostale sastojke i zamijesite tijesto. Prekrijte ga folijom i ostavite da odstoji u hladnjaku. Kad se stisne, rasporedite ga po kalupu i nabodite vilicom. Prije nego što na koru počnete slagati voće ili kreme prema želji, za sočniji ukus premažite je bjelanjkom ili pekmezom. Kao podloga poslužite će i većina vaših omiljenih keksa koje razmrvite u blenderu i pomiješajte s maslacem te kratko pecite. Pita će biti posebno zanimljiva i ako za koru upotrijebite energetske pločice. Razrežite ih na tanke komade i rasporedite po dnu posude. Na takve kore možete slagati slojeve pudinga i sezonskog voća poput bresaka, marelica, banana, kupina...
No ukućane, a osobito djecu, najviše ćete zadiviti maštovitom pitom od sladoleda i voća. Za koru pomiješate 200 g razmrvljenog korneta, 6 žlica rastopljena maslaca i žličicu šećera. Tu smjesu rasporedite po dnu kalupa i pecite 10-ak minuta. U jednoj posudi izmiksajte 400 g jagoda s 2 žlice šećera, u drugoj 200 g borovnica sa žlicom šećera, a u trećoj dvije banane s jednom žlicom šećera. Litru blago rastopljenog sladoleda od vanilije rasporedite na tri dijela i u svaki ubacite smjese s voćem. Sve mješavine izmiksajte posebno pa slažite red po red na koru od korneta. Ukrasite šlagom i voćem te dobro rashladite.
Pita od limuna
Sastojci: Kora za pitu, bjelanjak, 4 jaja, 3/4 šalice šećera, 1/4 šalice rastopljena maslaca, 1/2 šalice svježeg limunova soka
Priprema: Koru premažite bjelanjkom pa je pecite šest minuta. Prvo u jednoj posudi izmiksajte 4 bjelanjka, a u drugoj 4 žutanjka, šećer, maslac i limunov sok. Dodajte bjelanjke žutanjcima, promiješajte pa sve rasporedite po kori. Pecite 20-ak minuta na 180 °C. Ukrasite šlagom.
Pita od ananasa
Sastojci: 2 šalice piškota, 1 1/3 šalice kokosa, 1/4 šalice rastopljenog maslaca, 2 šalice mlijeka, 1/4 šalice gustina ,3 jaja, šalica šećera, 500 g ananas, žlica maslaca, žličica vanilijina ekstrakta
Priprema: Izmiksajte piškote, šalicu kokosa i 1/4 šalice rastopljena maslaca. Rasporedite na dno posude i pecite 15-ak minuta. U drugoj posudi izmiješajte mlijeko, gustin, žutanjke i 3/4 šalice šećera,. Kuhajte na laganoj vatri 10-ak minuta pa kad se ohladi, dodajte komadiće ananasa, ćlicu maslaca i vaniliju. sve rasporedite po kori. Izmiksajte bjelanjke s 1/4 šalice šećera pa to stavite na kremu. Pospite preostalim kokosom i pecite 10-ak minuta.
Pita od sira i šumskog voća
Sastojci: 220 g svježeg sira, šalica šećera u prahu, 220 g zamrznutog šumskog voća, ćličica vanilijina ekstrakta, kora za pitu, 4 šalice svježeg voća, 1/2 šalice pekmeza, 1/4 šalice voćnog likera
Priprema: Izmiskajte sir i šećer pa im dodajte rastopljeno voće i vaniliju. Smjesu izlijte u pečenu koru pa je prekrijte svježim voćem te prelijte mješavinom likera i pekmeza.
Pita od banana i pudinga
Sastojci: 340 g vafla, 1/4 šalice rastopljenog maslaca, 2 banane, puding od vanilije, 4 bjelanjka, 1/2 šalice šećera
Priprema: U blenderu izmiksajte vafle i rastopljeni maslac. Smjesu rasporedite na dno posude i pecite 10-ak minuta. Na tu koru zatim posložite sloj narezanih banana i puding od vanilije. Na banane rasporedite smjesu od istučenih bjelanjaka i šećera. Pecite 10-ak minuta. Ukrasite preljevom od čokolade.