Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hoćemo li na kavu? Ne, bolje na pivo! Ma, može i dva u jedan

Tamno pivo s kavom hrvatskih pivara neće vas uspavati, sjajno ide uz deserte poput cheesecakea i čokoladne torte, a može poslužiti i za pripremu tiramisua

Kad se stvara recept za pivo, treba misliti na tisuću detalja, a isto je s kavom. Prvi put smo ih spojili u kućnoj radinosti, no kao pivarima, znanje o kavi nam je nedostajalo. Zato smo se obratili pržionici kave, kaže Davor Simičić, koji je s Matijom Mrazekom pokrenuo craft pivovaru Varionica.

- Kroz testove smo došli do finalnog proizvoda koji je jako dobro prihvaćen pa je cijela prva tura Lively Neon piva trenutačno rasprodana i radimo na novoj. Ime je kombinacija našeg tamnog piva Neon Stout i craft kave Lively Roasters - priča nam Davor.

Zahvaljujući hladnom ekstraktu kave koji ide u pivo, ono ima i kofeina pa vas neće uspavati, a niti previše razbuditi kao kava.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

- Pivo je zato idealno kad se dvoumite - ne pije vam se klasično pivo, a ne treba vam četvrta kava u danu - možete popiti pivo s kavom dva u jedan - kaže pivar.

I nas je u redakciji zainteresiralo pivo s kavom pa smo napravili malu degustaciju. Dok je nekima već na prvu to bila nespojiva kombinacija, neke je zainteresirao novi okus. Od šest kušača, svi su pogodili da se radi o pivu s kavom. No dok su neki bili oduševljeni, neki i dalje nisu mogli “probaviti” činjenicu da piju miks piva i kave.

Zagreb: Degustacija piva | Autor: Matija Habljak/PIXSELL Foto: Matija Habljak/PIXSELL

- Radi se o pivu koje se sjajno sljubljuje s desertima, primjerice cheesecakeom, čokoladnom tortom, a paše i nakon nekog mesnog jela poput divljači.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Budući da se tiramisu radi s kavom, ona bi se u receptu mogla zamijeniti ovim pivom, a možete ga umiješati i u biskvit za tortu. Pivo ima i aromatiku tamne čokolade zbog tipa slada koji ide u temeljni recept. Dakle, ne radi se o čokoladi, nego se slad prži do razine da daje čokoladnu aromu - objasnio nam je Davor.

Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Inače, dečki iz Varionice pivo su prvo kuhali kod kuće, i to nekoliko godina, sve dok nisu otvorili Varionicu 2015. Matija je iz Zagreba, Davor iz Splita, a spojile su ih njihove supruge koje su – sestre. Do sada su kuhali u tvornici u Međimurju, a uskoro se sele u četiri puta veću tvornicu u Pisarovini.

Komentari (4)
  • Kak se veli: Dobra krmača ne bira napoj!!!

    4. 6. 2019,   09:46
  • hvala ne!

    4. 6. 2019,   09:13
  • Sve ću i dalje pit odvojeno.

    4. 6. 2019,   21:38