Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Hormoni ‘iskemijaju’ sjajan seks ili pak varanje u vezi

None Foto: fotolia

Testosteron je “okidač za strast” jer njegova razina strelovito raste čim muškarac ugleda ženu koja mu je poželjna, a na žene djeluje estrogen

Sredinom ciklusa ženama se pali ‘klik’ za zavođenje; odijevaju se izazovnije, intenzivnije šminkaju i češće smješkaju muškarcima. Za takvo je ponašanje ponajprije ‘kriv’ progesteron, hormon koji raste za vrijeme ovulacije i ‘brine se’ da žena na vrijeme nađe partnera s kojim će imati dijete. U međudjelovanju sa ostalim hormonima jača šansu za upoznavanje novog partnera- ali i potencijalnu nevjeru.
- Iako ljudi misle da je strast nedokučiva, zapravo se sve svodi na hormone, koji manipuliraju ljudskim umom i tijelom - tvrdi James Pfaus, stručnjak za bihevioralnu neurologiju. Naizgled prijateljski osmjeh ne mora ukazivati na prijateljsku gestu, već strast kojom upravljaju hormoni. Prenosioci tjelesnih poruka su krivci za to da vas sugovornik želi ‘pojesti’ pogledom. Hormoni putuju tijelom i izazivaju različite kemijske reakcije; potičući sve vrste raspoloženja: tako manjak serotonina ili dopamina izaziva loše raspoloženje, a povišena razina muškog testosterona instantno diže libido. Ugleda li ženu koja mu se sviđa, muškarcu će za 4,9 minuta razina testosterona narasti za čak osam posto.
“Hormon ljubavi”, oksitocin, povećava se tijekom seksualnog uzbuđenja ili dodira među partnerima, a na ponašanje djeluje tako što povećava povjerenje i smanjuje strah, a važnu ulogu igra i prilikom povezivanja s drugima jer potiče empatiju, odnosno suosjećanje.

Dopamin i serotonin pozitivni su hormoni i nositelji sretnog raspoloženja. Njihova je količina najveća u prvoj fazi zaljubljenosti, koja može toliko narasti da izaziva euforiju. Stvara se u tijelu ako je ljubav uzvraćena, a koktel uzbuđenja čine u međudjelovanju s adrenalinom i oksitocinom.

Što je veća razina testosterona, muškarac će biti muževniji i privlačniji ženama. Ponajprije ga određuju geni, a dječake koji ga imaju više češće privlači igranje automobilima, pištoljima i “muškim” igrama. Njegova razina tijekom dana varira, a najviša je ujutro, pa su muškarci tad češće raspoloženi za seks.

Komentari (1)
  • pa znala sam da su hormoni krivi, jel to vrijedi na sudu?

    7. 1. 2009,   22:16