Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Hoteli su nudili prve burgere u Zagrebu, onda je stigao Hamby

Hoteli su nudili prve burgere u Zagrebu, onda je stigao Hamby

Burgeri se se pojavili u Zagrebu 80-tih u sasvim netipičnom ambijentu - hotelima. Prvi pravi zagrebački ulični burgeraj bio je Hamby u Draškovićevoj

VIDEO

Danas se slavi međunarodni dan hamburgera. Tko je i kada napravio prvi hamburger u svijetu nije točno poznato. Povijest navodi nekoliko različitih priča. Kako god bilo, hamburger je brzo postao popularan. U Zagrebu se danas nalaze brojni fast foodovi s burgerima i danas su jedan od najpopularnijih ugostiteljskih biznisa u Hrvatskoj. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:32

Prvi burgeri pojavili su se u Zagrebu 80-tih u sasvim netipičnom ambijentu, u hotelima. Diana Bar u Intercontinentalu, ondašnjem hotelu s pet zvjezdica, na svom meniju je nudio hamburger. Ti su hamburgeri bili tvrdi i neukusni, ali su bili popularni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prvi pravi zagrebački ulični burgeraj bio je Hamby u Draškovićevoj. Otvorila su ga 1986. godine braća Maržić i mnogi se još sjećaju prepoznatljivog loga kojeg je dizajnirao arhitekt Zdenko Gržina. Jako brzo je postao popularan. Koliko je bio uspješan govori i to da su vlasnici otvorili i drugi lokal na boljoj lokaciji, u prizemlju Nebodera na Trgu bana Jelačića.

Onda je došao McDonald’s koji je ukrao popularnost Hambyju koji se kasnije i zatvorio. Prvi McDonald's u Hrvatskoj otvoren je 1996. godine u Jurišićevoj ulici u Zagrebu. Kada se otvorio, ljudi su satima čekali u redu da dobiju svoje jelo. Zagrebački su se hamburgeri opet izolirali u hotele gdje su postali sastavni dio menija. Posebno su se isticali burgeri u Esplanadi koji su bili punjeni sirom koji se topio u ustima. 

Burgeri su ponovno, među Zagrepčanima, postali popularni kada je Marin Medak otvorio RougeMarin. RougeMarin je pekao vjerojatno najbolji hamburger u gradu, ali njihovi burgeri također spadaju u žanr restoranskih hamburgera. Ozbiljne namjere RougeMarina publika je prepoznala i po tomu što kečap nije dolazio iz trgovine, nego su radili domaći.

U Papasu, na Tuškancu, nastali su prvi zagrebački street food burgeri, mali, normalni hamburgeri. Otprilike u isto vrijeme kad i Papas, u Tkalčićevoj se otvorio Rocket Burger. U Preradovićevoj, 2014. godine otvoren je i Burgeraj koji je doveo tipične njujorške burgere. Zatim se otvorio i Submarine koji se proširio i izvan Hrvatske. U Submarineu možete pronaći i burgere od kozica, kao i razne forme barbecuea. 

Come hungry, leave happy 👌 #farmtotable #local #organic

Posted by Submarine Burger on Saturday, May 18, 2019

Hamburger danas možete pojesti na barem stotinu lokacija u metropoli. Prošle godine ponovno je otvoren i kultni Hamby u Vlaškoj 68, s proširenom ponudom. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru