Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

HPV nema simptoma - zato je Papa test nužan jer čuva život

HPV nema simptoma - zato je Papa test nužan jer čuva život
1

Za HPV ne postoji učinkovit lijek, pa su preventivni pregledi bitni da bi se što ranije prepoznale posljedice infekcije HPV-om, i prije nego što se razvije rak vrata maternice

VIDEO

Rak vrata maternice najčešći je zloćudni tumor spolnih organa u žena srednje dobi, a na ljestvici učestalosti malignih bolesti u žena odmah je iza raka dojke, navodi se u novoj brošuri “Možemo li danas spriječiti rak”, u izdanju Hrvatske lige protiv raka (HLPR), a čija je autorica dr. Jadranka Belan Žuklić, spec. ginekologije i tajnica udruge Zdravka. 

Godišnje se u Hrvatskoj dijagnosticira približno 325 novih slučajeva raka vrata maternice, a 140 slučajeva godišnje završava smrću. 
Obično se javlja u srednjoj dobi. Danas sa sigurnošću znamo da je glavni uzročnik nastanka dugotrajna kronična (neliječena) upala rodnice i vrata maternice prouzročena visokorizičnim humanim papilomavirusom (HPV).


- Tu skupinu čini više od 200 tipova virusa, od kojih 40 može zaraziti anogenitalno područje u muškaraca i žena. Više od 80 posto slučajeva raka vrata maternice u Hrvatskoj povezuje se s HPV-om tipa 16 i 18. Ti tipovi HPV-a visokog rizika svojom dugotrajnom prisutnošću u organizmu mogu uzrokovati intraepitelne lezije (neoplazije), koje, ako su neliječene, mogu uzrokovati rak. Najčešće se pojavljuju na vratu maternice (cerviksu) i zato su široj javnosti najpoznatije kao CIN-ovi - objašnjava dr. Jadranka Belan Žuklić. 

HPV se prenosi intimnim kontaktom sluznica i kože o kožu, a njime se možete zaraziti bilo kojom vrstom spolnog odnosa s osobom koja je već zaražena. HPV je tako čest da se gotovo svi spolno aktivni muškarci i žene zaraze njime. 

- Većina osoba nema nikakvih simptoma HPV infekcije i stoga nije svjesna zaraze, kao ni činjenice da HPV može prenijeti na partnera. Infekcije HPV-om najčešće se povlače same od sebe unutar dvije godine. No ponekad one ne prolaze i tad mogu uzrokovati rak i druge bolesti - objašnjava dr. Belan Žuklić. 

Veća je učestalost infekcija HPV-om kod muškaraca nego žena, ali se one rjeđe otkrivaju i zato se muškarci smatraju važnim čimbenikom u širenju. 

- Potrebno je obratiti pažnju na bilo kakve izrasline, promjene boje kože spolovila ili pojave svrbeža. Tad je potrebno učiniti pregled kod dermatovenerologa ili urologa. Pregled obavezno trebaju učiniti muškarci čije partnerice imaju otkriven CIN, osobito CIN visokog stupnja. Kod većine partnera naći će se pozitivan HPV visokog rizika, oko polovice će imati spolne bradavice, a u oko trećine će se dijagnosticirati penilna intraepitelna neoplazija (PIN) - naglašava dr. Belan Žuklić.

Osnovna pretraga kod muškaraca je peniskopija, koja odgovara kolposkopiji kod žena. Nakon premazivanja spolovila 3-5-postotnom otopinom octene kiseline područje se promatra pod povećanjem od 20-50 puta.

Dan mimoza: U subotu na Cvjetnom liječnike pitajte sve što vas zanima

Ove godine Dan mimoza obilježava se 20. siječnja 10-14 sati na Cvjetnom trgu u Zagrebu. Uz podjelu letaka s najvažnijim informacijama te simboličnu humanitarnu podjelu mimoza, građani će moći razgovarati s liječnicima i saznati sve što ih zanima o prevenciji i liječenju raka vrata maternice te se upoznati s nacionalnim programima prevencije za njegovo sprečavanje. 

Nacionalni probir obuhvaća žene od 25 do 64 godine

Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske pokrenulo je 2012. godine Nacionalni program za rano otkrivanje raka vrata maternice, koji obuhvaća sve žene u Hrvatskoj od 25 do 64 godine. U sklopu ovog programa žene pozivaju na besplatan preventivni ginekološki pregled s Papa testom svake tri godine. Ako znamo da polovica žena kod kojih je dijagnosticiran rak vrata maternice nije bilo na Papa testu pet i više godina, i dalje će svakog dana u Hrvatskoj jedna žena oboljeti od njega, a svakog trećeg jedna će u prosjeku umrijeti. 

Zaštita: Cijepe se i dječaci i djevojčice

Cijepljenje protiv HPV-a dječaka i djevojčica te mladića i djevojaka preporučljivo je radi smanjenja rizika od HPV infekcije i može zaštititi od raka (vrata maternice, rodnice) i drugih bolesti (genitalnih bradavica) koje uzrokuje HPV te je dostupno u Hrvatskoj kao dio Nacionalnog programa cijepljenja protiv HPV-a.

Muškarci i žene, prezervativi štite od infekcije HPV-om

Neke bolesti povezane s HPV-om su: rak rodnice, rak stidnice, rak anusa, rak penisa, rak usne šupljine i ždrijela te spolne bradavice.
- Ako se koriste svaki put i na pravilan način, prezervativi mogu smanjiti rizik od infekcije HPV-om. Međutim, HPV može zaraziti i područja koja nisu prekrivena prezervativom, što znači da oni ne pružaju potpunu zaštitu od HPV-a - kaže ginekologinja Jadranka Belan Žuklić. 

Kolposkopija

Kolposkopija je dijagnostički postupak kojim se dopunjuje nalaz Papa testa kod sumnje na postojanje premalignih ili malignih promjena vrata maternice. Izvodi se pokretnim mikroskopom, kojim se bezbolno pregledavaju vrat maternice, rodnica, a ponekad i vanjsko spolovilo (vulvoskopija) pod povećanjem od 20-50 puta uz korištenje 3-5-postotne otopine octene kiseline i jodne otopine.

Papa test

Preporučuje se prvi Papa test učiniti unutar tri godine od početka spolnog života, a ponavljati svake godine ako je nalaz uredan. Cilj primjene Papa testa je da se među ženama, koje nemaju nikakve simptome niti okom vidljive promjene, otkriju premaligne lezije (CIN II/III) ili rak vrata maternice u najranijoj fazi. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život
OTKRILI STRUČNJACI

7 seksualnih grijeha: Ove stvari nemojte prakticirati ako želite imati dobar seksualni život

Istraživanje je ukazalo na niz čimbenika koji rezultiraju seksualnim nezadovoljstvom, od nedostatka komunikacije te nedovoljnog znanja o seksualnom zdravlju i užitku